Økonomi en utfordring for idrettslag

– Butikken må gå i hop

Kjell Øren (i blått) forteller varaordfører Aud Kvalbein (KrF) og Hans Olav Syversen (KrF) om idrettslagets utfordringer. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Kjelsås IL ser ingen annen utvei enn å øke deltakeravgiftene. Oslos varaordførerer kom til klubbhuset og fikk høre at økonomi er idrettslagets utfordring nummer én.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 18.06.2009 kl 12:14

KJELSÅS: Varaordfører i Oslo, Aud Kvalbein og stortingsrepresentant Hans Olav Syversen (begge KrF) fikk overlevert budskapet fra Kjelsås da de inviterte seg selv på lunsj hos idrettslaget i forrige uke.

Underskudd

Kjelsås IL aktiverer ukentlig et stort antall barn og unge fra Disen, Grefsen og Kjelsås. Med sine over 2500 medlemmer er idrettslaget en gigant i frivillighetssammenheng i bydelen. Likevel økte klubbens underskuddet med nærmere 32.000 kroner på ett år

— til 42.000 kroner

— av en omsetning på ni millioner kroner i fjor.

Idrettslaget har satt opp deltakeravgiftene til gjennomsnittlig 1500 kroner i året for hver idrettsgren. Dette kommer i tillegg til medlemsavgiften på 250 kroner. Dersom et medlem er med i flere idretter, må det betales dobbelt opp.

— Noen foreldre klager over at det er for dyrt. Samtidig ser vi at dugnadsånden er borte. Det strider mot vårt verdigrunnlag at Kjelsås IL blir så dyrt at noen velger oss bort. Men vi ser ingen annen utvei. Butikken må gå i hop, sier Kjelsås IL-leder Kjell Øren, som likevel understreker at det foreløpig ikke er noen krise i idrettslaget.

— Urimelig moms

Medlemsavgiften utgjør om lag 40 prosent av Kjelsås ILs inntekter. Laget mottar i tillegg 1,3 millioner kroner i offentlige tilskudd. Om lag en halv million betaler de tilbake i form av merverdiavgift

— moms.

— Med momsfritak kunne Kjelsås IL trolig redusert treningsavgiftene. Vi synes det er urimelig at Staten skal inndrive 25 prosent til seg selv. Populært sagt; når de frivillige selger en vaffel

— så er det urimelig å betale et av vaffelhjertene til staten. Frivillig arbeid i lag og foreninger har stor verdi

— det bør Staten støtte oppunder

— ikke det motsatte, sier stortingsrepresentant Hans Olav Syversen.

Andre støtteordninger

Kjelsås IL hilser velkommen andre støtteordninger direkte til idrettslaget.

— Vi vil ha mer forutsigbare inntekter. Når støtten tar veien gjennom særforbund forsvinner det noe på veien. Vi ønsker mer klarhet og enklere ordninger, sier Øren.

Fra spillautomatene hadde Kjelsås IL en million i årlige inntekter. Disse er delvis erstattet med Norsk Tippings grasrotandel, men så langt ser det ut til at dette bare vil utgjøre 150.000 kroner årlig.

I fjor hadde idrettslaget kostnader på 4,3 millioner knyttet til aktiviteter som stevnedeltakelse og trening. 1,8 millioner gikk til lønn, mens 2,9 millioner gikk til andre driftskostnader.

I Stortinget

De borgerlige partiene på Stortinget har lagt inn et forslag om momsfritak for frivillig sektor i revidert statsbudsjett, som behandles i Stortinget i morgen. De er ikke fornøyd med regjeringens forslag om å trappe opp støtten til frivillig sektor med en milliard kroner over noen år. Penger som ifølge finansministeren delvis skal brukes til å redusere organisasjonenes merutgifter knyttet til moms.

Kjelsås IL vet hva de ønsker seg: Momsfritak, økt økonomisk støtte direkte til idrettslaget og mindre byråkrati. Det hadde gjort det mulig å fokusere mer på det de kan best; idrettsaktivitet for barn og unge.

Les også debattinnlegget "Skal staten styre frivilligheten?"

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon