Fra Kjelsås til København: – De klarer ikke dette uten oss

Ingen oljeutvinning i Arktis, er budskapet fra representantene fra Natur og Ungdom, som nå befinner seg i København. Foto: Natur og Ungdom

Ingrid Strand og Tonje Vaksvik fra Nordre Aker Natur og Ungdom er nå på plass i København sammen med 98 andre NU-ere. Tirsdag aksjonerte de utenfor forhandlingssenteret for et oljefritt Arktis.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2009 kl 11:44

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Tonje Vaksvik og Ingrid Strand fra Nordre Aker Natur og Ungdom møtte lokalvisen i uken før avreise til København. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Se bildet større

Tonje Vaksvik og Anni Roth Hjermann, begge fra Oslo, delte ut tørrfisk til toppmøtedelegatene. Foto: Natur og Ungdom

KØBENHAVN/NORDRE AKER: 100 unge miljøvernere fra Natur og Ungdom er på plass i København for å presse på for en rettferdig klimaavtale.

Klimaforhandlingene preges for øyeblikket av sterk mistillit mellom rike og fattige land.

— Viktig rolle

Kjelsås-jentene Ingrid Strand og Tonje Vaksvik og resten av aktivistene fra Natur og Ungdom ankommer samtidig som ministre kommer til København for å sikre sluttspurten i forhandlingene. Strand og Vaksvik tror aktivistene på utsiden av senteret er viktig for å dra en avtale i havn.

Nordre Aker Budstikke møtte Vaksvik og Strand før de dro til København: - Det er jo skremmende viktig

— Jeg gleder meg til å både aksjonere og lære, og til å gjøre mitt for å dra avtalen i havn. Politikerne klarer ikke dette uten press fra miljøorganisasjoner og sivilsamfunn, sier Ingrid Strand, som var med å starte opp Nordre Aker Natur og Ungdom for to år siden, og som nå er leder i Oslo Natur og Ungdom.

Aksjon mot oljeindustrien

Tirsdag aksjonerte Natur og Ungdom for et oljefritt Arktis utenfor forhandlingssenteret ikledd sydvester, og delte ut tørrfisk til klimadelegatene. Også representanter fra internasjonal miljøbevegelse deltok på demonstrasjonen. Tonje Vaksvik mener norsk klimatroverdighet svekkes av at regjeringen så langt har gjort ingenting for å begrense utslippsveksten i norsk oljeindustri.

— Norge deltar i København med gode mål, men et av de store problemene i forhandlingene er at utslippene i rike land fortsatt øker. Norsk klimatroverdighet blir dessverre tilgriset av olje, sier Tonje Vaksvik fra Nordre Aker Natur og Ungdom.

Tonje Vaksvik var med i Nab.nos julekalender 15. desember

— Oljen i bakken

George Bright Kwaku Awudi fra Friends of the Earth i Ghana holdt appell, og støttet de norske ungdommenes kamp.

Under slagordet «Keep the oil in the soil» jobber Awudi mot oljeindustrien utenfor hans kyst, og understreket at han og de norske ungdommene kjemper den samme kampen mot ei stor, mektig og svært forurensende næring.

Natur og Ungdom vil ha forskjellige markeringen utenfor forhandlingssenteret hver dag denne uka, og har ellers et fyldig faglig program.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse