Hamsun i bok(s)hylla:

– Han er vår største romanforfatter

– Han er vår største romanforfatter

DOBBEL DANSK: Henning Carlsen er representert med både "Sult" og (her) "Pan" i "Hamsun. Samleboks", som foreligger 12. august. (Foto: Nordisk Film Distribusjon)

Filmindustrien elsker Hamsun. Det overrasker ikke ikke Dr. philos. Arne Engelstad

Tekst:

Publisert:

Knut Hamsun skrev 23 romaner før sin død i 1952. Et søk i The Internet Movie Database bekrefter at han har inspirert ytterligere et par filmatiseringer.

Dr. philos. Arne Engelstad er ikke i tvil om hvorfor.— Hamsun er vår største romanforfatter, sier han.


— Filmindustrien er alltid på jakt etter de beste fortellingene. Siden tilgangen på de virkelig gode originalmanusene aldri er stor nok, leter man i bokhylla etter litterære forelegg.

— Der finnes Hamsun med de interessante plottene, samfunns- og miljøbeskrivelsene og

— ikke minst

— de mest spennende, sammensatte og uforutsigbare karakterene, fortsetter Engelstad, som publiserte sin "Fra bok til film" i 2007.

Livet verrker

Det er ikke fritt for at jubileet Hamsun 2009 har avstedkommet kritikk. Blant annet har Raoul Wallenberg-stiftelsen påtalt feiringen.— Jeg er av dem som er oppgitt over at en kunstners gjerninger, livsførsel eller moralske valg skal ha innflytelse på vurderingen av vedkommendes kunst, slik tilfellet er i Hamsun-debatten.


— Hadde det vært slik at bøkene propaganderte for fascistiske holdninger, ville det stilt seg annerledes, innvender Engelstad.

I likhet med Gustavson mener han det er på tide å gjeninnføre skillet mellom liv og verk.

— Hamsun er viktig å lese, filme og holde varm. Og nå, to generasjoner etter, synes jeg han har fått nok pryl. Tross sine standpunkter forvoldte han jo ingen mennesker direkte skade, sier Gustavson.— Det finnes nok kunstnere opp gjennom historien som ikke var mors beste barn.

Svermet videre

Den nye DVD-boksen (lansering 12. august) inneholder seks titler. Én av dem er kritikerroste "Telegrafisten" fra 1993.

Etter å ha måttet droppe "Victoria" på grunn av manglende rettigheter, gjøv regissør Erik Gustavson løs på kortromanen "Sværmere", i forståelse med Hamsun-familien.

— Mye klaffet. Boka egnet seg veldig bra fordi den lot seg "utvide", forteller han i dag.

Gustavson allierte seg med ikke ukjente Lars Saabye Christensen, som han hadde samarbeidet med på "Herman" (1990).— Mange filmatiseringer lider under at man prøver å få med "alle 500 sidene".


— Her fikk vi anledning til å dikte videre, og gjøre ting tydeligere, innenfor rammene. Etter mitt syn ble det et godt møte mellom vår største forfatter gjennom tidene og en verdig arvtager.— Vi var for unge og frekke til å skjelve i buksene, humrer Gustavson.

Dansk dynamitt

De ypperste Hamsun-tilpasningene er dog danske og signert samme mann, skal vi tro Engelstad. Det skulle gå snaut 30 år mellom Henning Carlsens "Sult" (1966) og "Pan" (1995).

— "Sult" er særlig vellykket, fordi Carlsen makter å transkribere og gjenfortelle bokas mange tankereferater og indre monologer i filmmediets spesifikke, visuelle språk. Den må regnes som en av de beste litterære adaptasjoner overhodet, hevder Engelstad.

Motsatt trekker han fram den svenske 60-tallstolkningen av "Pan", "Kort är sommaren", som mindre treffsikker.

— Kvaliteten på utvalget i boksen er meget høy. Ikke alle filmene er mesterverker

— "Landstrykere" er mer interessant som tidsbilde og kostymedrama enn som menneskeskildring

— men flere er det: "Sult", stumfilmutgaven av "Markens Grøde" og Jan Troells film om den aldrende "Hamsun", tilføyer Engelstad.

Annonse
Annonse
Se bildet større

DIKTET VIDERE: Erik Gustavson og Lars Saabye Christensen utvidet "Sværmere" til "Telegrafisten" – og høstet mye ros for det – i 1993. (Foto: Nordisk Film Distribusjon)

Se bildet større

FEIRET OG FORFULGT: Knut Hamsun (1859-1952) blir behørig feiret i jubileumsåret 2009, men kritiseres stadig for sine nazisympatier. (Foto: Gyldendal Norsk Forlag)

Se bildet større

"SULT"-FANTAST: – Filmindustrien er alltid på jakt etter de beste fortellingene, hevder dr. philos. Arne Engelstad. (Foto: S.E. Dahl)

Se bildet større

KONTROVERSIELT: Det er ikke fritt for at jubileet Hamsun 2009 har avstedkommet kritikk. - Det er på tide å gjeninnføre skillet mellom liv og verk, mener Dr. philos. Arne Engelstad.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!