Hamsun i bok(s)hylla: – Han er vår største romanforfatter

DOBBEL DANSK: Henning Carlsen er representert med både "Sult" og (her) "Pan" i "Hamsun. Samleboks", som foreligger 12. august. (Foto: Nordisk Film Distribusjon)

Filmindustrien elsker Hamsun. Det overrasker ikke ikke Dr. philos. Arne Engelstad

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

DIKTET VIDERE: Erik Gustavson og Lars Saabye Christensen utvidet "Sværmere" til "Telegrafisten" – og høstet mye ros for det – i 1993. (Foto: Nordisk Film Distribusjon)

Se bildet større

FEIRET OG FORFULGT: Knut Hamsun (1859-1952) blir behørig feiret i jubileumsåret 2009, men kritiseres stadig for sine nazisympatier. (Foto: Gyldendal Norsk Forlag)

Se bildet større

"SULT"-FANTAST: – Filmindustrien er alltid på jakt etter de beste fortellingene, hevder dr. philos. Arne Engelstad. (Foto: S.E. Dahl)

Se bildet større

KONTROVERSIELT: Det er ikke fritt for at jubileet Hamsun 2009 har avstedkommet kritikk. - Det er på tide å gjeninnføre skillet mellom liv og verk, mener Dr. philos. Arne Engelstad.

Knut Hamsun skrev 23 romaner før sin død i 1952. Et søk i The Internet Movie Database bekrefter at han har inspirert ytterligere et par filmatiseringer.

Dr. philos. Arne Engelstad er ikke i tvil om hvorfor.

— Hamsun er vår største romanforfatter, sier han.

— Filmindustrien er alltid på jakt etter de beste fortellingene. Siden tilgangen på de virkelig gode originalmanusene aldri er stor nok, leter man i bokhylla etter litterære forelegg.

— Der finnes Hamsun med de interessante plottene, samfunns- og miljøbeskrivelsene og

— ikke minst

— de mest spennende, sammensatte og uforutsigbare karakterene, fortsetter Engelstad, som publiserte sin "Fra bok til film" i 2007.

Livet verrker

Det er ikke fritt for at jubileet Hamsun 2009 har avstedkommet kritikk. Blant annet har Raoul Wallenberg-stiftelsen påtalt feiringen.

— Jeg er av dem som er oppgitt over at en kunstners gjerninger, livsførsel eller moralske valg skal ha innflytelse på vurderingen av vedkommendes kunst, slik tilfellet er i Hamsun-debatten.

— Hadde det vært slik at bøkene propaganderte for fascistiske holdninger, ville det stilt seg annerledes, innvender Engelstad.

I likhet med Gustavson mener han det er på tide å gjeninnføre skillet mellom liv og verk.

— Hamsun er viktig å lese, filme og holde varm. Og nå, to generasjoner etter, synes jeg han har fått nok pryl. Tross sine standpunkter forvoldte han jo ingen mennesker direkte skade, sier Gustavson.

— Det finnes nok kunstnere opp gjennom historien som ikke var mors beste barn.

Svermet videre

Den nye DVD-boksen (lansering 12. august) inneholder seks titler. Én av dem er kritikerroste "Telegrafisten" fra 1993.

Etter å ha måttet droppe "Victoria" på grunn av manglende rettigheter, gjøv regissør Erik Gustavson løs på kortromanen "Sværmere", i forståelse med Hamsun-familien.

— Mye klaffet. Boka egnet seg veldig bra fordi den lot seg "utvide", forteller han i dag.

Gustavson allierte seg med ikke ukjente Lars Saabye Christensen, som han hadde samarbeidet med på "Herman" (1990).

— Mange filmatiseringer lider under at man prøver å få med "alle 500 sidene".

— Her fikk vi anledning til å dikte videre, og gjøre ting tydeligere, innenfor rammene. Etter mitt syn ble det et godt møte mellom vår største forfatter gjennom tidene og en verdig arvtager.

— Vi var for unge og frekke til å skjelve i buksene, humrer Gustavson.

Dansk dynamitt

De ypperste Hamsun-tilpasningene er dog danske og signert samme mann, skal vi tro Engelstad. Det skulle gå snaut 30 år mellom Henning Carlsens "Sult" (1966) og "Pan" (1995).

— "Sult" er særlig vellykket, fordi Carlsen makter å transkribere og gjenfortelle bokas mange tankereferater og indre monologer i filmmediets spesifikke, visuelle språk. Den må regnes som en av de beste litterære adaptasjoner overhodet, hevder Engelstad.

Motsatt trekker han fram den svenske 60-tallstolkningen av "Pan", "Kort är sommaren", som mindre treffsikker.

— Kvaliteten på utvalget i boksen er meget høy. Ikke alle filmene er mesterverker

— "Landstrykere" er mer interessant som tidsbilde og kostymedrama enn som menneskeskildring

— men flere er det: "Sult", stumfilmutgaven av "Markens Grøde" og Jan Troells film om den aldrende "Hamsun", tilføyer Engelstad.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse