SV sikrer flertall?: – Høyden er stridstemaet

Signalbygget på 24 etasjer på Gullhaug torg. Illustrasjon: Utlånt fra Avantor

SV kan gi byrådspartiene støtte til å få bygget tårnet på 24 etasjer på Gullhaug torg. Men vedtaket ble midlertidig utsatt av byutviklingskomiteen i går. Nå kan det bli ny kamp om høyden.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.11.2009 kl 12:40

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Signalbygget på 24 etasjer på Gullhaug torg. Illustrasjon: Utlånt fra Avantor

Se bildet større

Leder i byutviklingskomité, Ola Elvestuen (V), ønsker et lavere bygg på Gullhaug torg, men synes SVs forslag er interessant. Arkivfoto: Vidar Bakken

Se bildet større

Lill Pleym og Asle Reium fra SV i Nordre Aker står fast på at de ikke ønsker et 24 etasjers tårn. Arkivfoto: Karl Andreas Kjelstrup

Se bildet større

Signalbygget på 24 etasjer på Gullhaug torg. Illustrasjon: Utlånt fra Avantor

NYDALEN/RÅDHUSET: SV i bystyret åpnet i går for å stille seg sammen med byrådet (Høyre og Frp), som tidligere i høst gikk inn for å bygge Avantors 24-etasjer høye tårn, eller «signalbygg,» på Gullhaug torg i Nydalen.

Mot sine egne

Dette er helt i mot bydelsutvalget i Nordre Aker holdning, som har vedtatt at de ikke ønsker tårnet slik det fremstår i forslaget. Det var bare Høyre lokalt som i utgangspunktet ønsket 24 etasjer.

Les mer om BUs behandling av tårnbygget i 2007 HER!

Mest oppsiktsvekkende er det likevel at det er SV som i går kunne ha sikret flertall i byutviklingskomiteen. SV lokalt gikk i 2007, da planforslaget var ute på høring, helt imot å bygge på Gullhaug torg:

«Torgfunksjonene bør være hovedfokus i planforslaget

ikke utbyggingen av «signalbygg». Nydalen er allerede tett utbygget og det bør ikke komme ny bygningsmasse på torget. Gullaug torg bør bli et «grønt» torg hvor mennesker kan møtes i en travel hverdag» var et av punktene i SVs forslag til vedtak i bydelsutvalget.

HVA SYNES DU OM TÅRNPLANENE I NYDALEN? Si din mening i kommentarfeltet nederst i artikkelen!

— Kan bli fantastisk

Gruppeleder for SV i bystyret, Knut Even Lindsjørn, mener derimot at signaltårn-forslaget vil kunne skape nytt liv til Gullhaug torg, hvis det får en god arkitektonisk utforming.

— Dette er et veldig smalt bygg som med en god arkitektonisk utforming, vil skape nytt liv til Gullhaug Torg. Vi har sagt ja til denne type tårn flere steder i Oslo, men de må vurderes hver for seg. Dette er helt i tråd med den høyhusplanen som Oslo kommune har vedtatt, sier gruppeleder Knut Even Lindsjørn.

— Gullhaug Torg er jo et brukbart torg i dag, men det kan bli et fantastisk torg i morgen. Særlig når vi får fjernet biltrafikk og parkeringsplasser på området. Vi får noen fine første etasjer i dette tårnet, med mulighet for en scene på taket, sa Lindsjørn til NRK før behandlingen i går.

Står på vedtaket

Nordre Aker SV er skeptiske til bystyregruppas fremstøt, og fastholder at de fortsatt står ved BU-vedtaket fra 2007.

— Det viktigste for SV har vært å beholde torget og at vi får en god trafikkløsning, sier gruppeleder i bydelsutvalget, Lill Pleym.

Både Pleym, og partiets medlem i miljø-, plan- og samferdselskomiteen i bydelen, Asle Reium, tror vurderingen i bystyregruppa har gått på hvordan SV kunne påvirke denne delen av planen, dersom tårnet uansett kommer.

— SV lokalt har tatt et prinsipielt standpunkt mot tårnet. Bystyregruppa har derimot gjort en realvurdering, siden det uansett er flertall for å bygge et tårn, i en eller annen høyde, sier Reium.

Setter torg-krav

I planforslaget som byrådet anbefaler er ikke Nydalsveien over Gullhaug torg sperret for gjennomkjøringstrafikk. SVs krav for å spille på lag med byrådspartiene gikk derfor på utformingen av selve torget, blant annet at det stenges for gjennomgangstrafikk.

Som en følge av dette ble saken enstemmig utsatt, opplyser byutviklingskomiteens leder, Ola Elvestuen (V).

HVA SYNES DU OM TÅRNPLANENE I NYDALEN? Si din mening i kommentarfeltet nederst i artikkelen!

Behandlingen utsatt

— Forslaget fra SV er interessant, men jeg vil avvente høringsrunden før jeg tar noen avgjørelse, sier Elvestuen, som i utgangspunktet synes torgutformingen slik den foreligger er god.

— Men det er ikke det på bakken, men høyden på tårnet, som er stridstemaet her. 24 etasjer er fryktelig høyt, og Venstre mener at vi må se seriøst på andre løsninger som er lavere. Torget kan fint markeres uten et 24 etasjer høyt tårn, sier Elvestuen.

Venstre foreslo, både lokalt i bydelsutvalget, og i byutviklingskomiteen, å redusere signalbyggets høyde til 13 etasjer.

— Lokalt fra Nordre Aker var det et flertall mot 24 etasjer, og lokalpolitikerne bør nå tydeliggjøre sine standpunkt, sier Elvestuen.

Forslaget fra SVs skal på en rask høringsrunde, og signalbygget kan være klart til ny komitébehandling allerede 2, desember, opplyser Elvestuen.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse