Knut Even Lindsjørn (SV): – Også vestkanten må ta ansvar

Knut Even Lindsjørn (SV) mener forslaget bystyret skal ta stilling til er unikt, ettersom man vil å en totaloversikt over byens sosiale institusjoner. ARKIVFOTO

Flere sosiale institusjoner til vestkanten er essensen i et forslag fra SV.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

RÅDHUSET:

— Hvis du ser på totaliteten i Oslo i dag så ligger jo nærmest alt øst i byen. Det gjelder både en konsentrasjon av kommunale boliger, asylmottak, rusinstitusjoner og så videre, sier forslagsstiller Knut Even Lindsjørn (SV).

Felles ansvar

Det var i bystyremøtet sist uke at SV lanserte forslaget om å få en totaloversikt over plassering av sosiale institusjoner i Oslo. Lange tradisjoner har ført til at østkanten i all hovedsak har hatt langt de fleste sosiale institusjoner. Nå mener Lindsjørn at flere må dele ansvaret.

— Det er lange tradisjoner øst i byen for å ta ansvar og det er bra, men det er opplagt at dette er med på å øke segregeringen og den delte byen, sier han.

LES OGSÅ: - Oslo er en delt by

— Det er ikke det at jeg vil kalle det en belastning Det er en del av virkeligheten at noen har behov for hjelp og bistand, men det er en oppgave for fellesskapet, vi har et felles ansvar for å løse det, sier Lindsjørn, som mener både stat og kommune nå må ta ansvar for å snu utviklinga i en annen rekke.

— Både stat og kommune må starte den møysommelige jobben med å plassere disse institusjonene andre steder, sier han.

— Dette er jo ikke nytt, hva er det som gjør at du tror dette vedtaket vil føre til reell handling?

— Dette har vært snakka om i flere tiår, men jeg håper at det kanskje er litt større modenhet nå, og en større erkjennelse av at dette er et reelt problem man må gjøre noe med, sier Lindsjørn.

— Må dele godene

Lindsjørn mener man også må fokusere på hva som er positivt med å få slike institusjoner i nabolaget. Han mener enkelte miljøer har vist stor motstand mot slike etableringer.

— Det er jo sånn at advokattettheten er større i enkelte deler av byen og det benytter man seg av. Men jeg må si at jeg har opplevd dette selv på Kampen, da Tyrili skulle etablere seg der. Og det har jo aldri vært bedre på Kampen enn etter de etablerte seg. De tok ansvar for nærmiljøet, samtidig som beboerne fikk kunnskap om denne delen av samfunnet og det skal nå flere få mulighet til, sier han.

Med vedtaket håper Lindsjørn at man får noen prinsipper for etablering av sosiale institusjoner i Oslo.

— Ja, vi må få vedtatt noen prinsipper for etablering. Og da mener jeg at for hver eneste sak skal vi ha en reell debatt. Jeg mistenker dem som er ansvarlig for å velge minste motstands vei. Men den engstelsen mange har vist for slike etableringer har veldig ofte vist seg å ikke stemme, så kanskje vi heller skal kalle det å dele på godene, sier han.

BLI FAN AV NORDRE AKER BUDSTIKKE PÅ FACEBOOK!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse