ANNONSE
Annonse

Fattighuset:

– Oslo er helt klart en delt by

Her står Johanna Engen og inspiserer matvarene som skal deles ut på Fattighuset senere på dagen. Hun mener flere må ta ansvar for byens vanskeligstilte.FOTO: Anita Bakk Henriksen

Leder av Fattighuset, Johanne Engen støtter SVs forslag, og mener Oslo i dag har en usynlig mur mellom fattig og rik.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 10.03.2010 kl 12:29

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

GRØNLAND: Knut Even Lindsjørns (SV) forslag om lokalisering av byomfattende sosiale tilbud som han mener kan gi en bedre fordeling mellom øst og vest, blir mottatt med åpne armer av Fattighusets Johanna Engen.

Fortetning

— Før i tiden var det en enorm forskjell mellom øst og vest, og deretter kom det en periode hvor forskjellen ble mindre og man håpet at det skulle jevne seg ut. Nå er det verre enn noen gang, slår hun fast.

Engen menet det blir en fortetting av alle mulige sosiale problemer på øst, ettersom alt blir stuet sammen så konsentrert.

— Her er det kommunale leiligheter, sprøyterom, fattigfolk og asylsøkere. Alt blir samla i dette området. Så tenker jeg at er det verre for de på vest å få kommunale leiligheter som naboer? Verre for dem at det finnes sprøyterom? Svaret er da opplagt nei, det kan da umulig være verre for dem enn det er for oss, sier Engen kontant.

Negativitet mot øst

Hun mener at de som styrer byen må skjønne problematikken med å samle alle på et sted, og at de er nødt til å fordele etableringene utover hele byen.

— Synes du det ofte er mye negativitet rettet mot øst?

— Ofte så kjenner jeg meg ikke igjen i all den negative omtalen, og det kan ha noe med at det så sjelden skrives om alt det positive som skjer her. Er jo en kjennsgjerning at alt det negative blir samlet på østkanten og du trenger ikke akkurat være rakettforsker for å skjønne at det ikke er noen god idè, det er godt at politikerene begynner å forstå det, sier Engen

Full støtte

BU-leder i Gamle Oslo, Hans Christian Lillehagen (AP) er helt enig med både Engen og Lindsjørn, og mener at debatten er høyt etterlengta.

— Vi støtter forslagte fullt ut, og mener det er på høy tid at vestkanten tar sin del av ansvaret. Vi har stort sett alltid vært vertskap for de dårligst stilte, og har en lang tradisjon med kommunale tiltak, sier Lillehagen, som konstaterer at vestkanten tross alt har større ressurser, og mener det ikke finnes noen grunn for hvorfor det ikke skal bli en jenvnere fordeling.

— Og det er jeg sikker på at de på vest forstår. Fortsetter vi i samme bane, vil Oslo aldri bli den samla byen som vi ønsker, sier BU-lederen

En delt by

Johanna Engen er oppgitt over at det ikke finnes noe av den samme problematikken på vestkanten, og fatter ikke hvorfor det skal være slik.

Hun føler også at Oslo er mye mer delt enn andre større byer i Norge.

— Det finnes ingen mur i Oslo, men helt klart en elv som deler byen på midten, og det er øst for elva som er stigmatisert som den dårlige delen, sier hun.

Johanna ser heller ikke for seg at vestsiden hadde jublet om det ble lagt ned vedtak om eksempelvis et asylmottak på beste vest.

— Nei, det tror jeg hadde blitt rabalder, og det har allerde vært det da det var snakk om å legge en behandlingsintitusjon for rusavhengige der. Menneskene som bor på vestsiden vil ikke ha rusavhengige i sitt nabolag, eller sosialklienter, sier Johanna, som føler at mange lukker øynene for problemene som hovedstaden innehar, og mener det er på høy tid med en forandring.

Mye godt

— Jeg vet ikke hvor ofte politikerne er ute og spaserer for eksempel på Vålerenga, Kampen og Grünerløkka. Tar seg turen innom cafeer, puber, snakker med folk som bor her, blir kjent med folket. Vi har et kulturliv her som hver og en kan misunne oss, men det blir desverre glemt blant alt det kjedelige som blir skrevet i media, sier Engen, og ønsker alle velkommen til å ta en nærmere titt på bydelen hun elsker.

BLI FAN AV NORDRE AKER BUDSTIKKE PÅ FACEBOOK!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse