– Sløv kniv? Skjerp deg!

Knivsliper: Den gamle slipesteinen til Gunn Kristine er mest til pynt. Men knivslipekunsten lærte hun på "gamlemåten" – fra en "pensjonert" knivsliper.

– Med dårlig verktøy er det vanskelig å gjøre en god jobb – også på kjøkkenet, ifølge knivsliper Gunn Kristine Smeby.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

GREFSEN:

— Skjærer man det rå kjøttet opp med en dårlig slipt kniv, blir kuttet mer "rufsete", og mer kjøttsaft renner ut. Med en godt slipt kniv holder kjøttet mer på saftigheten. Både rimelige og dyre kjøkkenkniver trengs å slipes

— omtrent en gang i året, mener knivsliper Gunn Kristine Smeby (43) fra Grefsen, som legger til at en billig kniv ikke nødvendigvis trenger å være noe dårligere utgangspunkt enn en dyr kniv.

Akkurat hva jeg ville

Gunn Kristine er en av veldig få i Østlandsområdet som tilbyr sliping av kniver, men også sakser, økser og andre skarpt verktøy, direkte fra huset sitt, innerst i Kurveien på Grefsen.

Etter flere år i tradisjonelle kontoryrker, hadde Gunn Kristine lyst til å helt skifte kurs. Og da ble det noe så "ordinært" som knivsliping (!).

— Jeg har alltid likt å gjøre ting med hendene mine, og er innehaver av både symaskin og motorsag, men det har vært på hobbybasis og i fritiden. En dag snublet jeg tilfeldigvis over et matprogram der TV-kokken fikk slipt knivene sine. Der og da "falt ting på plass" og jeg bare visste akkurat hva jeg hadde lyst til å satse på!

Ingen fagutdanning

— Det trengs ingen astronomiske summer for å etablere et knivsliperi, men derimot har jeg investert masse tid på å lete etter informasjon om kniver, stål, slipeteknikker, forskjellige slipemaskiner osv. Rundt påsketider var alt på plass

— både utstyr og kunnskap, forteller Gunn Kristine.

Og hvis noen tror at det bare er å ringe Folkeuniversitet eller en yrkesskole og "bli" knivsliper, så er det helt feil. For ifølge Gunn Kristine finnes det ingen fagutdanning i knivsliperi i Norge.

— Nei den erfaringen må man ta på gamlemåten. Det vil si finne en som kan kunsten å lære fra han eller henne, forteller Gunn Kristine, som selv lærte fra en "pensjonert" knivsliper.

Og når knivsliperne snakker om kniver, så handler det ikke bare om "skarpe kniver".

Nye kniver slipes også

— De skal og være godt balansert, ha god ergonomisk utforming og ligge godt i hånda. Det er også viktig at selve eggen skal vare lenge. Og det mange tror er at kniven man kjøper er skarp nok rett fra butikken. Men mange nye kniver burde fått seg en runde her hos meg, og blitt "oppjustert" til riktig skarphet. Flere som kjøper ski går rett hjem og "prepper" før de skal brukes. Det samme burde man gjøre med knivene, ifølge kniveksperten, og legger til at sliping av en kniv koster opp mot hundre kroner.

Skjerpe og slipe

Og så er det viktig å ikke blande det å skjerpe kniven, med det å slipe den.

— Å slipe kniven er å lage en helt ny og skarp egg

— det er hva jeg gjør ved hjelp av slipesteinen. Å skjerpe kniven er å vedlikeholde eggen mellom hver gang den brukes

— optimalt sett. Skjerping er å "glatte ut" små ujevnheter og skader som eggen får når den brukes. Men selv om eggen holder seg skarpere ved skjerping enn uten, så vil den gradvis bli rundere og sløvere. Og i disse førjulstider, så har Gunn Kristine også gaveråd å komme med.

— Hos meg kan du få kjøpt gavekort for sliping, og gi til noen du kjenner med mange sløve kniver i skuffen!

Mer om skarpe og sløve kniver på www.skjerp-deg.no.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...