– Som på film

Besøket på den amerikanske kirkegården gjorde et sterkt inntrykk på Anton Wang og korporal Martin Smidt.
Foto: Forsvarets forum

Anton Wang (88) fra Nordberg opplevde som 19-åring å bli angrepet av tyske fly på vei til England. To av skipene i konvoien hans ble senket. – Det var som å se på film, forteller han.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

NORMANDIE/NORDBERG:

— Det var første gangen jeg opplevde en skikkelig trefning. Det lå folk overalt i vannet, men vi bare kjørte på. Det var som å se på film, for jeg så alle disse hjelpeløse menneskene, men jeg kunne ikke gjøre noe, forteller Anton Wang, som har vært bosatt på Nordberg de siste 25 årene.

Flygedrømmen brast

Etter hvert ankom konvoien Scapa Flow på Orknøyene, og deretter England. I England ble Wang spurt om å dra tilbake til Norge som tolk for britiske styrker.

— Vi lå i Glasgow og ventet på å dra til Norge, da tilbaketrekningen fra Frankrike ble beordret. Alle engelske tropper måtte returnere fra Frankrike, Churchill kom til makta i England, og all krigføring i Nord-Norge ble avblåst, forteller han.

Dette førte til at han etter hvert meldte seg som frivillig i flyvåpenet, og dro til Canada på flygeskole. Etter en stund på flygeskolen måtte han gjennom en legeprøve. Der viste det seg at han ikke var skikket til å bli pilot.

— Jeg syntes det var dumt at vi måtte ta den legeprøven etter at vi hadde begynt på flygeskolen. Men det var ikke noe jeg kunne gjøre med det, så jeg bestemte meg for å begynne på mekanikerskolen i stedet, sier Wang.

Bombekommandoen

Høsten 1942 var Anton tilbake i England, som frivillig i bombekommandoen. Der ble han kurset i cirka et halvt år, før han dro på sitt første bombetokt.

— Jeg husker godt det første bombetoktet jeg var med på. Vi fløy over Gelsenkirchen, men etter at oppdraget var utført, tok navigatøren vår ut feil kurs, og vi havnet over Köln, hvor luftvernet var veldig sterkt. Vi kom oss tilbake til England uskadet, men flyet var såpass skadet at det måtte kondemneres, forteller Wang.

En annen situasjon han husker godt, var da han fikk høre om invasjonen i Normandie.

— Jeg satt på stasjonen i England og visste ingenting om invasjonen, da kameratene mine kom løpende. De var veldig oppglødde, og ropte: "Himmelen er full av fly, og det er masse skip på kanalen. Det må være noe stort på gang!".

— Jeg husker at jeg tenkte: "Nå er vi på vei hjem". Og det tror jeg alle andre tenkte også, forteller han.

— Skremmende

Nå har Anton Wang sammen med flere norske krigsveteraner vært på tur i Normandie i forbindelse med 65-års jubileet for D-dagen. Det har vært en opplevelse han ikke kommer til å glemme.

— Det har vært utrolig interessant, men også litt skremmende. Spesielt synet av alle gravstøttene på den amerikanske kirkegården gjorde inntrykk. Alle burde hatt en tur hit for å se hvordan det virkelig var, sier Wang.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...