– Som på film

Besøket på den amerikanske kirkegården gjorde et sterkt inntrykk på Anton Wang og korporal Martin Smidt.
Foto: Forsvarets forum

Anton Wang (88) fra Nordberg opplevde som 19-åring å bli angrepet av tyske fly på vei til England. To av skipene i konvoien hans ble senket. – Det var som å se på film, forteller han.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Anton Wang mottar en påskjønning fra ordføreren i den franske landsbyen Villons-les-Buissons.

NORMANDIE/NORDBERG:

— Det var første gangen jeg opplevde en skikkelig trefning. Det lå folk overalt i vannet, men vi bare kjørte på. Det var som å se på film, for jeg så alle disse hjelpeløse menneskene, men jeg kunne ikke gjøre noe, forteller Anton Wang, som har vært bosatt på Nordberg de siste 25 årene.

Flygedrømmen brast

Etter hvert ankom konvoien Scapa Flow på Orknøyene, og deretter England. I England ble Wang spurt om å dra tilbake til Norge som tolk for britiske styrker.

— Vi lå i Glasgow og ventet på å dra til Norge, da tilbaketrekningen fra Frankrike ble beordret. Alle engelske tropper måtte returnere fra Frankrike, Churchill kom til makta i England, og all krigføring i Nord-Norge ble avblåst, forteller han.

Dette førte til at han etter hvert meldte seg som frivillig i flyvåpenet, og dro til Canada på flygeskole. Etter en stund på flygeskolen måtte han gjennom en legeprøve. Der viste det seg at han ikke var skikket til å bli pilot.

— Jeg syntes det var dumt at vi måtte ta den legeprøven etter at vi hadde begynt på flygeskolen. Men det var ikke noe jeg kunne gjøre med det, så jeg bestemte meg for å begynne på mekanikerskolen i stedet, sier Wang.

Bombekommandoen

Høsten 1942 var Anton tilbake i England, som frivillig i bombekommandoen. Der ble han kurset i cirka et halvt år, før han dro på sitt første bombetokt.

— Jeg husker godt det første bombetoktet jeg var med på. Vi fløy over Gelsenkirchen, men etter at oppdraget var utført, tok navigatøren vår ut feil kurs, og vi havnet over Köln, hvor luftvernet var veldig sterkt. Vi kom oss tilbake til England uskadet, men flyet var såpass skadet at det måtte kondemneres, forteller Wang.

En annen situasjon han husker godt, var da han fikk høre om invasjonen i Normandie.

— Jeg satt på stasjonen i England og visste ingenting om invasjonen, da kameratene mine kom løpende. De var veldig oppglødde, og ropte: "Himmelen er full av fly, og det er masse skip på kanalen. Det må være noe stort på gang!".

— Jeg husker at jeg tenkte: "Nå er vi på vei hjem". Og det tror jeg alle andre tenkte også, forteller han.

— Skremmende

Nå har Anton Wang sammen med flere norske krigsveteraner vært på tur i Normandie i forbindelse med 65-års jubileet for D-dagen. Det har vært en opplevelse han ikke kommer til å glemme.

— Det har vært utrolig interessant, men også litt skremmende. Spesielt synet av alle gravstøttene på den amerikanske kirkegården gjorde inntrykk. Alle burde hatt en tur hit for å se hvordan det virkelig var, sier Wang.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse