Adresse: Kurv 21

Karin Saltnes mener det er uhørt at stadig flere forkorter "vei" eller "veien" med bare "v" – slik blir det nemlig misforståelser av. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Jeg bor ikke i en "Kurv", men i en vei oppkalt etter et kurbad, sier Karin Saltnes på Myrer.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
KJELSÅS: – Det finnes mange slags kurver; fruktkurver, brødkurver, hønsekurver..., sier Karin Saltnes.

Det hele startet som en litt komisk observasjon, da Karin Saltnes, som bor i Kurveien, fikk siste faktura fra Aftenposten. I adressefeltet på giroen hadde avisen nemlig plassert Saltnes i "Kurv 21".

Veier forkortes

Bakgrunnen for den noe uvanlige omdøpningen av veinavnet, er Oslo kommunes regler for forkortelser av veier og gater. "Gate" og "gaten" forkortes med "g." (ikke "gt."), "plass" og "plassen" med "pl.", og "vei" og "veien" blir til "v." (ikke "vn.").

Og flere store firmaer har kastet seg på "forkortelsesbølgen", for da strømregningen kom fra Hafslund, kunne Saltnes konstatere at også strømleverandøren tok henne for å holde til i en "Kurv".

Jutulv

– I utgangspunktet er jo dette litt morsomt, men jeg drodlet litt over ulike navn, og så at problemet faktisk kan bli stort. Det er veldig mange navn som får en helt annen mening når de forkortes på denne måten, sier hun.

"Revev", "Harev", Jutulv", og de russiskklingende "Storov" og "Nycov" er veier i området som nå får ny betydning. I tillegg til "Storg" og "Brug" i sentrum.

– Og noen får det verre enn oss, tenk bare på Merkurveien – "Merkurv". Og hva skjer med Kurstien? Vil de konstant være på "Kurs"? spør Saltnes.

Hun frykter at taxisjåfører, budbiler og ambulanser kan få problemer med å finne frem til riktig adresse dersom den har helt annen betydning enn det som står på gateskiltet eller i kartboka.

– Og da kan dette gå fra å være morsomt til å bli ganske alvorlig.

Slik er systemet

Saltnes har tatt kontakt med Aftenposten og frabedt seg å bo i en Kurv.

"Vi beklager, men i vårt system blir og må alle veier (enten vei ell veien) forkortes med v." svarer avisen.

– De kunne i alle fall ha satt et punktum slik at det kom frem at det er en forkortelse, for det sier jo også kommunens regler. Det kan jo ikke være så vanskelig å putte det inn i datasystemet deres? undrer Saltnes.

– For hvis det er sånn at dette gjøres for å forkorte og forenkle veinavnene, hvorfor skriver de da Ullernchausseen helt ut?

– Jeg tok dette opp med noen venner, de syns det var festlig, og kaller meg bare "høna i kurven". Men dette har faktisk en betydning for hvordan vi skal skrive og oppfatte veinavn i fremtiden, sier Saltnes.

For ordens skyld; Kurveien er oppkalt etter Grefsen Vandcuranstalt, eller Grefsen bad, som hadde kilder med helsebringende vann under Grefsenåsen.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse