Advarer mot denguefeber

ADVARER: Helsemyndighetene på Jamaica er blant øyene i Karibia som har gått ut med dengue-varsel.

Denguefeber herjer ved flere populære reisemål i Latin-Amerika og Karibia.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.10.2007 kl 09:05

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Så langt i år er det registrert 630.356 tilfeller av denguefeber i Latin-Amerika og Karibia. Det er 11 prosent mer enn i hele fjor, skriver Times Online. I Den dominikanske republikk blir det daglig registrert over 60 nye tilfeller av dengue, og Guadeloupe, Martinique, Jamaica, Puerto Rico og St. Lucia, er blant øyene i søkelyset for dengue. Pan American Health Organisation har advart om et mulig epidemisk omfang av dengue denne vinteren, og The US Centers for Disease Control & Prevention har sendt ut dengue-varsel for blant annet Mexico og Brasil.

Dette er dengue:

Smittemåte

Smitten bæres av ulike arter Aedes-mygg. Mygg blir infisert med virus ved stikk av infiserte mennesker eller aper, og er smitteførende for livet. Denguefeber smitter ikke fra person til person.

Symptomer

Feber, hodepine, smerter bak øynene, i muskler og i ledd. Etter noen dager kommer gjerne et småprikket hudutslett. Symptomene varer fra tre-ti dager. Noen får en lang rekonvalesensperiode hvor de føler seg trøtte, slappe og deprimerte. I alvorlige tilfeller kan det oppstå Dengue Hemoragisk Feber (DHF) som medfører blødninger, blant annet fra nesen, i tannkjøttet eller i huden. I verste fall kan det oppstå dødelige blødninger. Det finnes flere varianter (serotyper) av dengueviruset. Personer som tidligere har vært smittet med en serotype av dengueviruset, har økt risiko for å utvikle DHF dersom de senere blir eksponert for en annen variant av viruset. Disse bør være særlig påpasselig med god beskyttelse mot myggstikk dersom de reiser tilbake til endemiske områder. Det er ikke grunnlag for å fraråde personer som tidligere har vært smittet et av én serotype mot å reise tilbake til utsatte områder, ifølge Folkehelseinstituttet

Behandling

Denguefeber kan oppdages med en blodprøve. Behandlingen består i ro, søvn og rikelig med drikke. Du må unngå acetylsalisylsyre og andre medisiner som øker kroppens blødningstendens.

Beskyttelse

Det finnes ingen vaksine, så du må sørge for at du ikke blir bitt av mygg dersom du skal på reise i et utsatt områede. Kle deg fornuftig, bruk myggbeskyttelse og myggnett impregnert med myggmiddel. I motsetning til malariamyggen stikker denguefebermyggen på dagtid, særlig om morgenen og på ettermiddagen.

Kilder: Folkehelseinstituttet, http://www.pasienthandboka.no/default.asp?mode=document&documentid=8556" target="_new">Pasienthåndboka og Lommelegen.no

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse