"After sommer" på Geilo

TAMREV: Guide Valerie Bertrand demonstrer hvordan fjellreven på EKT Langedrag Naturpark gjerne spiser sjokolade av hånda.

Kjeder du deg i møkkaværet? Røm til rømmegrøt og Geilo som lokker med alt fra utforsykling til safari.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.08.2007 kl 09:05

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

TURKLARE: Marij van Strien og Bernard Pos ankom Geilo med toget midt på natta og planlegger ferden videre innover i fjellet.

Se bildet større

NI HULL: Fjellgolf.

Se bildet større

SOMMERHEIS: Olav Martin Kvammen hjelper gjerne syklister som vil ta stolheisen opp til Geilohøgda

Se bildet større

BAD: Ta en dukkert på "Geilo Beach".

Se bildet større

STØLSKOST: Martin og Simen Sørgaard Olsen får servert fløte fra fersk melk av budeia på Nedremyrstølen, Kari Nedremyr.

Se bildet større

UTFOR: Amandus Ibsen Børnick sykler utfor Geilos "PinkPark".

– Se etter en stor, brun hest, sier guide Valerie Bertrand, i et forsøk på å forlare hvordan en elg ser ut samtidig som hun kjører ni nederlendere i minibuss på "familiesafari".

– Se dere det skiltet, spør hun, og peker på et standard norsk elgvarslingsskilt.

– Det markerer at vi kjører inn i et "moose area". Men ingen elger er å se. Selv de tamme inngjerdede elgene på EKT Langedrag Naturpark har gjemt seg unna.

Vel tilbake viser noen av nederlenderne gjerne sin skuffelse, på tross av at de har sett både tamme gauper, ulver og fjellrever.

– Vi har vært i Norge i tre uker uten å ha sett en eneste elg. Dette var vår siste sjanse. Hvorfor kalte de det elgsafari på turistkontoret når vi ikke får se elg? De sa at vi var garantert å se elg. Safari uten elg er ingen safari, sier Marÿke van den Bok og rister på hodet.

Vinterferie

Guiden er imidlertid like blid, og unnskylder misforståelsene.

– Geilo is the place. I love Geilo, sier Valerie Bertrand, når safarideltakerne er gått. Bertrand er opprinnelig fra Canada, men har flere sesonger bak seg som Norgesguide.

– Geilo er sosialt, folkene er bra og forholdene er små. Alt kan ordnes på et blunk fordi alle kjenner alle, og alle vet hvem som kan fikse hva, sier hun, og tipser om at dersom man ønsker å treffe lokale, bør man gå ut på en søndag. Da nyter de barene i fred, mens turistene gjenoppretter væskebalansen etter helgens mangel på måtehold.

Uansett er kveldene roligere og nettene stillere enn vinterstid. Riktignok er baren "Off Pist" åpen året rundt, men de mange tomme lokalene merket "afterski" gir tydelig signal om at ølen er ment å nytes etter annet enn elgsafari. Tegnene på at vinteren er høysesong er mange. Løfter man blikket, ser man snøløse skibakker ligge som sørgerender nedover fjellsidene, mens skiltene advarer mot å gå inn med skisko, og viser vei til skiutleie, skishop og skistall.

Aktiv sommer

Likevel er Geilo et av vintersportsstedene som har klart å få posisjon også som sommerdestinasjon. Milevis med merkede løyper kan tilbakelegges til fots eller på sykkel. Savner du å ha ski på beina, kan Geilo tilby en 2,6 kilometer lang asfaltert rulleskiløype. Eller du kan kite på fjellvann i stedet for snø. Selv skibakkene er tatt i bruk.

– Anlegget er jo der, så det er fint å få brukt det hele året, sier Amandus Ibsen Børnick, som sammen med kameraten Trygve Andreas Hoff Møglestue tilbringer litt av ferien i Geilos "PinkPark", en downhill- og freerideløype. Ved å ta Geiloheisen opp, kan man prøve seg på kickere, wallrides, dirt-jumps, boxere og roadgaps. De som ikke vil risikere liv og lemmer, kan selvfølgelig ta stolheisen opp for å starte turen innover i fjellet uten anstrengelse.

– Jeg kjenner folk som har brukket både armer og ben. I går tryna jeg sju ganger, men fikk bare blåmerker. Vi kjører ikke så vilt, sier han og dundrer nedover, godt tildekket av beskyttelsesutstyr på både hode, armer og bein.

Like bak kommer et par i femtiårene trillende på tursykkel.

– Unnskyld, er det trygt å sykle ned her?

Geilolove

Men Geilo satser også på sommeraktiviteter som er alt annet enn en forlengelse av vinteraktivitetene. For eksempel kan du ta en dukkert på "Geilo Beach". Ta en runde golf på en bane der vann og lyng innfrir til teknisk spill. Eller lære om livet på en ekte seter.

– Vælkømmin til støls! Jeg er den nittende budeia her på Nedremyrstølen, og driver fortsatt på gamlemåten, introduserer Kari Nedremyr sin demonstrasjon av separering, ysting og kinning.

– Hvorfor lukter det sånn her? spør et av barna og holder for nesa.

Før nysgjerrigheten tar overhånd, nesa bøyes ned over melkespannet og glasset med nyseparert fløte glir ned.

– Man trenger litt kalorier når man er til fjells, reklamerer Kari. Mens melkefettet går unna også i huset ved siden av, hvor rummegraut, rumme med flatbrød og lappar serveres av forklekledte damer med dialekta i behold. At man trives i jobben på Geilo når man som Karie er nittende budeia i rekka, er kanskje ikke så vanskelig å forstå. Men hvorfor i all verden flytte hele veien fra Canada? Guide Valerie Bertrand smiler.

– Geilo er veldig fint. Men det var en gott som fikk meg hit, sier hun på bredt norskamerikansk.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse