Aktuelt stumfilmteater på Torshov

Regissør Petter Næss erstatter tekst med musikk i Ibsens En folkefiende

Petter Næss med dagens viktige avisoppslag. FOTO: ELLEN RØNNING

- Nå drives det for tiden et musikklaboratorium her på teateret, da må man gripe sjansen og gjøre noe som neppe vært gjort før, og det er alltid gøy!

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
09.09.2014 kl 14:48

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Julie Støp Husby (Petra), Lasse Lindtner (Boktrykker Aslaksen og Billing, Bernhard Arnø ( Dr. Stockmann) og Anne Marie Ottersen (Fru Stockmann) FOTO: ELLEN RØNNING

TORSHOV: Petter Næss sitter midt på den lille, runde scenen på Torshov og ser seg om i teaterrommet. En folkefiende er hans første regijobb på Torshovteatret, men på ingen måte hans første besøk her.

- Jeg har en enorm kjærlighet til dette huset, det har virkelig trigget teaterlysten- og gleden min, så jeg koser meg veldig nå.

Næss smiler. Sammen med blant andre skuespillerne forsker Næss i hvor mye man egentlig kan få sagt - overdøvet av et piano eller to.

- Vi bruker alle elementene fra stumfilmen. Scenerommet er sort/hvitt, mens levende musikk og noen tekstplakater erstatter replikkene. Ingen tvil om at dette er utfordrende for skuespillerne, sier Næss, og lover at melodramaet så absolutt byr på mye latter.

Gode kritikker

Musikklab. No 2 hadde premiere 7. september, og mottakelsen har vært veldig god. Det er tydelig at både regissør, skuespillere og musikere - Per Christian Revholt er musikalsk ansvarlig - har lyktes med å formidle Ibsens budskap og historie nesten uten bruk av tale.

- En folkefiende var midt i blinken for dette forsøket. Plottet er enkelt, det handler om varsleren man vil forstumme, det er Ibsenfestival og ikke minst er varslernes rolle veldig aktuell, sier regissøren.

Utfordrer skuespillerne

På Torshovteatret denne høsten er det musikken som stopper varsleren, ved å overdøve når det ubehagelige tas opp.

De to brødrene, Tomas og Peter Stockmann, kjemper om hver sin versjon av sannheten, og Bernhard Arnø (Tomas Stockmann) og Christian Skolmen (Peter Stockmann) og resten av truppen må virkelig bruke alle sine skuespillerkvalifikasjoner når kun gester og mimikk, musikk og en og annen tekstplakat, skal formidle historien til publikum.

- De gjør en fantastisk innsats og er virkelig en fornøyelig gjeng å jobbe med, sier Næss fornøyd.

Klimarapport

En folkefiende tar opp politiske spørsmål som er like aktuelle i dag, som da Ibsen skrev stykket i 1882.

- Det dr. Stockmann legger frem er jo en klimarapport, og vi vet jo hvor lite populære varslere med «dårlige nyheter» tas imot også i dag. Blir konsekvensene av informasjonen for dyrekjøpt for oss er det lett å tåkelegge opplysningene og gjerne mistenkeliggjøre og latterligjøre varsleren, sier Næss, som selv er veldig glad for de modige varslere vi har.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse