Alex Rosén på gamle trakter

Alex Rosen ble strammet opp av fru Lisa Skårsmoen i Kikutveien for 30 år siden. Alex og Jarle Andhøy promoterte boka "Berserk til Valhall" på Storo Storsenter forrige helg.

Alex Rosén fra Grefsen har vært i klammeri med både sysselmannen på Svalbard og fru Lisa Skårsmoen på Grefsen. Men skips-kokken på seilskuta "Berserk" er like blid.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.12.2006 kl 09:32

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Storo: I juni 2002 seilte Alex RosénRosén sammen med Jarle Andhøy og David Mercy med stø kurs mot Nordishavet. Målet var å seile i vikinghøvdingen Ottars kjølvann, lengst mulig mot polisen. Ekspedisjonen satte verdensrekord. Ingen seilbåt hadde seilt så langt nord, i åpent farvann. De ble belønnet med utkastelse fra Svalbard og tre rettssaker. Lørdag var Rosén og medforfatter Jarle Andhøy på Storo Storsenter.

Er'e deg - igjen?

Det er ikke bare sysselmannen på Svalbard den gutten har vært i klammeri med. Fru Lisa Skårsmoen var nabo med skipskokken på seilskuta "Berserk" under hans oppvekst i Kikutveien på Grefsen, og "tok'n i øra" for tretti år siden. Da klatret han i de flotte trærne i parken til terrassehusene, som den gang var spinkle og nyplantet.

- Husker'u når vi tente på hagen til tannlegen, a? Alex Roséns latter runger over Storo Storsenter.

- Vi tenkte faktisk ikke på at huset kunne brenne opp, men det var lite å si da jeg blei tatt med fyrstikker i lomma av brannmenn fra Grefsen Brannstasjon. De var kjekke å ha da jeg satt fast i fjellskrenten bak blokkene ett par dager etterpå og kom verken opp eller ned med dress-skoa mine. Det var så glatt, så brannfolka måtte hente meg ned med stige og det hele.

– Er'e deg, igjen, sa den ene brannmannen? Alex' velkjente latter fyller igjen bokhandelen på Storsenteret. Rosén kom til Grefsen som femåring og borgerballet på Grefsen videregående skole tok en pause året etter at han gikk ut derfra. Det er vel egentlig ikke mer å si om den saken. Rockern hadde senere sitt musikalske gjennombrudd med bandet "Go Go Gorilla", har vært nominert til Gullruten hele tre ganger og blitt kåret til "Årets TV-fjes." I juni ble han pappa og Grefsen-gutten har roet seg ned. I hvert fall litt.

Ta tiden tilbake

- Reisene handler om å ta tiden tilbake, sier kaptein Jarle Andhøy, som promoterte boka "Berserk til Valhall" sammen med Alex Rosén.

- Bruk tiden fremfor å la tiden bruke deg. I en seilbåt er det rom for å kjede seg og kjenne på tiden som går, sa ekspedisjonslederen, som seilte alene rundt Kapp Horn som nittenåring.

I juli 2004 fortsatte ekspedisjonen etter å ha blitt forsøkt stoppet av norsk politi og Kystvakten på Finnmarkskysten. Sysselmannen hadde ettersøkt "dyrenes konge", David Mercy, etter hans møte med isbjørn på Svalbard. I ren sjørøverstil flyktet "Berserk" til frihetens Russland, og seilte videre til pomorenes rike for å gi fra seg vennskapssteinen fra Norge. Seilasen gikk gjennom Russlands bakgård og dystre historie til vikinghøvdingen Odins hjemsted i Asens hov, før vinterseilasen til Valhall. Nå er det altså blitt bok av seilasen, og Jarle Andhøy skal snart ut med en ny "Berserk", og plante det norske flagget i isen, igjen.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse