Alfabetjakt på Tåsen

Andre Harms (5) er glad i is - og brukte ikke lang tid på å finne et ord som begynner på "I". – Jeg har en robot - "Robban"- hjemme som hjelper meg å lese Ole Brumm boken! Egentlig burde alle barn ha en robot - som vi kan ta med oss på skolen, og som kan hjelpe oss med skriving og lesing, mener Andreas Mathisen (6), som begynner å bli klar til høstens skolestart.

Gutta boys i Tåsen Barnehage synes bokstavjakt er gøy.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.04.2006 kl 15:56

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

"N" for nøkkel: Andreas Mathisen (6) lurer på om det finnes noen nøkler i barnehagen?

Se bildet større

"E" på plass: Ida Wager (5) har full kontroll på "E"'ene og finner eplet på hylla. Foto: Kristin Tufte Haga

Se bildet større

"L" for løve: Pedagogisk leder Kathrine Paulsen og Caroline Foss Nærsnes (5) synes det er gøy med alfabetjakt. Carloline er ikke i tvil om at "løve" begynner på L. Foto: Kristin Tufte Haga

Se bildet større

Jakter på bokstaver: Sebastian Løvstad Collas (5,5) kan en del om bokstaver lenge før skolestart...Foto: Kristin Tufte Haga

Se bildet større

Fra venstre: Martin Bronken Næss (6) og Sebastian Løvstad Collas (5,5) skal begynne på Tåsen Skole sammen. – Vi har det fint i barnehagen også vi, sier Martin og Sebastian.

Tåsen: – Jeg bare hopper over de jeg ikke kan ennå, sier Andreas (6).

Martin, Sebastian, André og Andreas skal begynne på skolen til høsten. Da er det greit å kunne litt om bokstaver og tall på forhånd.

– Vi legger bokstaver sammen i en firkant. For hver bokstav finner vi en ting i barnehagen som begynner på akkurat den bokstaven. Som regel finner vi noe, sier Martin (6).

Han forteller at er alfabetjakten ikke er så verst, men at det han gleder seg mest til i barnehagen, er den dagen han kan gå i shorts.

– Jeg har ikke hatt den på, men det blir fint å leke ute i barnehagen i shorts når det blir varmt. Jeg gleder meg mer til det enn til å begynne på skolen, sier Martin.

Sebastian (5,5) er enig. Han skal begynne på Tåsen skole sammen med Martin, men synes barnehage er helt ålreit.

– Vi har lært mange bokstaver, men det som er aller mest morsomt er å leke, sier Sebastian.

Nå er det bokstaven "N" som gjelder og Sebastian er rundt omkring og leter etter ting på N. Andreas (6) er raskest - og foreslår nøkkel. Men hvor finner vi det i barnehagen da?

Neste bokstav er "I" og da går det knapt to sekunder før den er i boks.

– IS!!, roper André, og spretter opp at stolen for å gå på is-jakt.

Tåsen barnehage har ikke iskremer liggende strødd rundt til vanlig, men en tom lollipopeske er symbolsk nok. Og den finner André.

Ida (5) leter etter ting på "E".

– Eple, sier Ida, og finner et stort rødt eple opp på hylla.

Caroline (5) leter etter noe på "L" - og der er det faktisk en løve også.

– Jeg gleder meg litt til å begynne på skolen. Tror det er en jente som bor like ved meg som også skal begynne, sier Caroline, som ikke er sikker på om hun kommer til å like å ha lekser.

Mer på dagsorden

Pedagogisk leder i Tåsen Barnehage, Kathrine Paulsen, er ikke i tvil om at barna både vil ha - og trenger - bokstav og tall-stimuli.

– Alfabetjakten er en av mange læringsmetoder. Som Mariann (styreren) sier er førskoleopplæring ikke noe nytt, men nå er også de minste barna engasjert. Jeg har arbeidet her i fem år, og merker absolutt en mer intensitet over læringen nå, i forhold til før, og mer på dagsorden. Vi øver ikke hver uke, men innimellom. Barna er engasjerte og ivrige, og noen har kommet et godt stykke på vei til skolestart, sier Paulsen. Hun forteller også at barnehagen er bevisst på å merke hyller og skuffer.

– Og barna kjenner igjen bokstavene og tallene, sier hun.

Foreldrene viktige

Dokumentasjonen rundt prosjektet er også ny.

– Nå som før kartlegger vi barnas utvikling. Men i tillegg er dokumentasjonen mer grundig, og til god hjelp i foreldresamtalene. Det er klart at foresatte er de viktigste samarbeidspartnerne våre. Dokumentasjonen er jo også viktig i forhold til at barnehagens lærings-erfaringer blir brukt til utformingen av en revidert ABC og 1,2,3-veileder, sier Paulsen.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse