ANNONSE
Annonse

Alle elsker Rusken

Ordfører Marianne Borgen og Ruskengeneral Jan Hauger feiret at det er 40 år siden Rusken startet. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Rusken 40 år ble feiret med storslagen fest på Rådhuset.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 21.10.2016 kl 14:43

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

OSLO: Staselig i rådhusets bankettsal. Torsdag kveld var det Rusken, som sorterer under Bymiljøetaten, som skulle feires, etter hele 40 år i tjeneste for å gjøre byen vår renere.

– Velkommen! Sammen får vi dette til, vi skal bli Europas reneste by, sa blant annet Ruskengeneral og hovedperson i feiringen, Jan Hauger.

Han fortalte at så langt i år har hele 300.000 små og store engasjert seg sammen med Rusken om å jobbe mot et Oslo som den reneste byen i Europa.

LES OGSÅ: Vi snakket med Jan Hauger i forbindelse med 40-årsjubileet: – 5000 kroner i bot for å kaste en flaske

Ruskengenaralen måtte ut i Macarena-dans med Erik Solbakken. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Engasjementet for Rusken gjenspeilet seg også blant de inviterte. Ikke bare kommunens egne folk, politikere og selvsagt ordføreren, men også folk fra barnehager, skoler, organisasjoner, velforeninger og næringsliv.

Det var mange som ønsket å si noen ord på Rådhuset denne kvelden.

Samarbeid

Ordfører Marianne Borgen (SV) fortalte, som flere andre, om et veldig godt samarbeid med Rusken, og skrøt og takket for det store engasjementet i Rusken, gjennom mange år.

Kveldens konferansier var «Karl Johan»-profil Erik Solbakken, og han fikk virkelig løsnet på snippen i den ærverdige bankettsalen, med mye latter og moro.

I tillegg til en rappende spenstig etatsdirektør i Bymiljøetaten, Gerd Robsahm Kjørven, og også underholdning av evigunge Bobbysocks. I tillegg måtte Ruskengeneralen også til pers med Macarena foran alle gjestene, jubileumskvelden.

LES OGSÅ: Når en som har vært død i 26 år, truer med å ligge ved siden av deg hver natt...

Bobbysocks, med Hanne Krogh og Elisabeth Andreassen, feiret også Rusken, selvfølgelig med La det Svinge. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

LES OGSÅ: Tidligere i år inviterte Rusken til stor 40-årsfeiring i Spikersuppa. Der møtte vi Rusken-frivillige Tone: Hun har plukket maaange hundeposer

Merkevare

Miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Bergs (MDG) snakket om en by som blir mer og mer brukt, og også mer søppel.

Etatsdirektør Gerd Robsahm Kjørven i Bymiljøetaten rappet, og Erik Solbakken tok rollen som «broren til Jan». Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– I 2013 ble det gjort en undersøkelse der 87 prosent svarte svarte at de vet hva Rusken er. Det gjør Rusken til kommunens mest kjente merkevare, sa byråden.

Byråd for oppvekst og kunnskap, Tone Tellevik Dahl (Ap), snakket varmt om de fellesarenaene for barn og unge som Rusken inviterer til gjennom sine aktiviteter. Med dugnadsånden og tidlig innsats for fellesskapet i bunn, og hvordan Rusken bidrar til bevissthet om miljø blant barn og unge.

LES OGSÅ: Barna på Kringsjå: – Det er dumt at vi må plukke opp når det ikke er vi som har rota

Lønn som fortjent

Bymisjonen trakk frem prosjektet «Lønn som fortjent», et samarbeid mellom Rusken, Kirkens Bymisjon og Oslo Handelsstandsforening, og hvor livsviktig disse jobbene er for mange som ellers ikke hadde hatt noen jobb.

Ola Elvestuen (V), nå stortingspolitiker, men tidligere miljøbyråd i Oslo, kom med hilsen fra nettopp Stortinget.

Jan Hauger i kjent positur med Rusken-bilen – Buddyen med henger. (ARKIVFOTO)

– Dimensjon ingen andre får til

– En enkel idé for 40 år siden som har blitt til noe så mye større. Rusken er et forbilde nasjonalt, men også internasjonalt. Rusken mobiliserer hundretusenvis hvert eneste år, en dimensjon ingen andre får til. Og med variasjon, sa Elvestuen, og nevnte også forskjellige utfordringer Rusken-ansatte møter.

– For det handler ikke bare om å plukke søppel på gata. De havner også midt mellom media og vanskelige problemstillinger med eksempelsvis tilreisende. Det kjenner nok de ansatte på, sa Elvestuen.

LES OGSÅ: Vi ble med Rusken og bystyrepolitikerne til romleiren ved fotballbanen på Kringsjå

I 2015 ble det også gjort et bystyrevedtak om å tenke ut ny organisering for å ivareta søppelutfordringene i Oslo, med mål om å bli Europas reneste by.

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse