Test: Dovado UMR trådløs ruter: Alle mann på nett i båten

BREDBÅND: Vi har testet en trådløs ruter som gir mobilt bredbånd til flere datamaskiner av gangen.

Nå slipper du å krangle om det mobile bredbåndet i sommerferien.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.06.2009 kl 14:00

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
AMOBIL.NO: Det nærmer seg ferietid, og ferie uten internett har nærmest blitt utenkelig for en stor del av befolkningen.

Tilgang til internett er derimot ikke en selvfølge overalt, det er langt ifra standard med bredbånd på hytta enter du eier eller leier. Tilbringer du sommeren i båt, er det enda mindre sannsynlig at du har tilgang på internett.

Bortskjemte som vi er, holder det imidlertid ikke med én PC i ferien. Om du reiser på ferie med venner eller familie, så er det ikke uvanlig med hver mann sin PC.

Det er dermed duket for sommerens første krangel når alle skal på nett samtidig og det kun finnes ett mobilt bredbånd i forsamlingen.

Les hele testen av Dovado UMR trådløs ruter på Amobil.no

Du trenger strøm og mobildekning

Vi har testet en trådløs ruter fra Dovado, som løser akkurat dette problemet. Prinsippet er enkelt. Den fungerer akkurat som en vanlig trådløs ruter, og har også WAN-inngang, noe som vil si at den kan brukes som en helt vanlig trådløs bredbåndsruter tilkoblet vanlig, kablet bredbånd.

Det som gjør Dovado spesielt er at den også har to USB-porter. Her kan du putte inn et USB-modem fra en av de kjente leverandørene. Det eneste du trenger for å komme deg på nett er da tilgang på strøm og mobildekning.

GUIDE: Slik surfer du på fjellet

Så lett at selv far greier det

Vi testet med et mobilt bredbånd fra Telenor av typen Option Icon 225, men du kunne like gjerne brukt Netcoms Huawei E220 USB-modem.

Vi testet først med et SIM-kort hvor PIN-koden var deaktivert. Det eneste vi da trengte å gjøre var å plugge modemet inn i en av de to USB-kontaktene bak på ruteren, og vi var på nett.

Absolutt ingen installasjon av programvare eller konfigurasjon av Dovadoen var nødvendig, så her bør selv far i huset klare å komme seg på nett.

Som standard tilbyr Dovado et usikret Wi-Fi, så du bør allikevel ta deg bryet med å gå inn i web-grensesnittet og sette opp sikring av det trådløse nettet ditt. Her kan du også se dekning på det mobile bredbåndet og endre på en rekke innstillinger.

Skulle du finne ut at dekningen er i snaueste laget, følger det med en USB-forlengerkabel. Denne er på hele tre meter, så hvis du ikke klarer å peile deg frem til mobildekning med denne så er det nok bare å innse at ferien blir uten mobildekning og internett.

Foran på ruteren har du en rekke lysdioder som viser status på de ulike tilkoblingene. Disse er mer eller mindre selvforklarende

Les også: Bredbånd på norske flygninger til høsten

Konkurrenter med bedre løsninger

Det er liten tvil om at Dovoda UMR trådløs ruter fungerer til det den skal. Flere kan dele det mobile bredbåndet samtidig med kun et abonnement og et USB-modem.

Er det mange som skal surfe på internett, høre på Spotify eller legge ut de lekre feriebildene på Facebook, vil hastigheten bli lidende.

Den største ulempen til Dovado er kanskje at det det finnes konkurrenter som har en bedre løsning.

Option leverer nemlig en trådløs ruter som har innebygget mobilt bredbånd. Da slipper du å kjøpe dette i tillegg, og kan putte SIM-kortet rett i ruteren. Det blir én dings mindre å holde orden på, og billigere blir det også.

Når den raskere varianten av mobilt bredbånd, LTE, kommer for fullt må du riktignok bytte hele ruteren. Det blir likevel ikke veldig mye dyrere enn å kjøpe et løst USB-modem.

Ice er imidlertid et alternativ som kan være verdt en nærmere titt. Denne løsningen gir bedre dekning enn det super-3G kan by på.

Les test av Ices Wi-Fi-modem

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse