Alle prater om været, men ingen gjør noe med det

Øystein Wika hadde nettopp kjøpt nytt kamera, og tok en mengde bilder av lynnedslag denne kvelden fra verandaen i Grefsenkollveien.

Nesten ingen, da. Når Meteorologisk melder godvær eller storm kan det være Øyvind Johnsen fra Kjelsås som har tolket radar- og satellittbilder.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
07.09.2006 kl 15:45

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Blant annet en radar i Asker, en på Sørlandet og satellittbilder forteller hvordan været er, og gir statsmeteorolog Johnsen grunnlag for prognosene.

Blindern: - Vi har sjelden opplevd en juli- og augustmåned med tørt og fint vær over såpass lang periode på Sør- og Østlandet som i år, informerer statsmeteorolog Øyvind Johnsen fra Meteorologisk Institutt på Blindern.

Påvirker strømprisen

- August begynte bra, men endret seg til ustabil bygeaktivitet med til dels kraftige tordenbyger. Nedbørsmengden har i sommer vært liten, så vannstanden i magasinene er lav i år. Det blir spennende å se strømprisene i vinter, sier Johnsen med et noe skjevt smil.

Johnsen har akkurat meldt inn været til værvarselet som sendes tre minutter over sju på NRK/Radio. Fire er vakt på instituttet denne kvelden og betjener varsel for lufttrafikken og mer generell værvarsling. Meteorologisk institutt gir værdata til NRK, mens TV2 har egne meteorologer og prognoser i Storm Weather Center AS.

Hindrer tap av liv og verdier

Meteorologisk institutt på Blindern har landsdekkende ansvar for langtidsvarsler. Instituttets avdeling i Tromsø vurderer tilstanden i våre tre nordligste fylker og ishavsområdene, fra Bergen tolkes Trøndelag og Vestlandet med tilhørende havområder og fra Blindern varsles været i Sør- og Øst-Norge, Skagerrak og Oslofjorden.

- Det er jo ikke så mye vær her på Østlandet, sier Johnsen som opprinnelig kommer fra Stokmarknes.

- Noe av det viktigste for Oslobeboere er kanskje varsler som påvirker veiene. Eksempelvis skaper underkjølt regn livsfarlig glatte kjørebaner, noe som kan være viktig å vite før en setter ut i morgentrafikken. Varsler om været er for øvrig svært viktig for både fiskerinæringen og de som ferdes på sjøen, oljeindustri og luftfarten. Vårt mål er å hindre tap av liv og verdier, og for to år siden tok vi initiativ til å evakuere Ekegergsletta under Norway-Cup. Under pausen i fotballspillingen slo lynet ned i Ekebergåsen, men ingen kom til skade, forteller Johnsen.

Met.no

- Tordenvær skal man ha respekt for, sier statsmeteorologen.

- Gå ned fra toppen av knausen og hold deg unna høyspentmaster, enkeltstående trær og åpne sletter, råder statsmeteorologen.

- Det er enorme krefter i sving i lynsøylen på en halv meter i diameter som kommer ned fra skyene, med en temperatur på over 30.000 grader celsius per mikrosekund. Spenningen er veldig stor med flere millioner volt. Om en ikke blir truffet direkte av lynet, skaper den plutselige oppvarmingen av lufta en sjokkbølge som splintrer og ødelegger.

På hjemmesiden til Meteorologisk institutt; Met.no kan du finne oppdaterte værvarsler og varsler om skogbrann, UV, snødybder, varsler for luftfarten, pollenvarsler, varsler om flom og skred og veimeldinger. Båtradioen med småbåtvarsel finner du også her.

Kan vi stole på de gamle værtegnene? Vi testet meteorologen.

"I dag du om sola ser en stor ring, i morgen du av sola ser ingenting"

- Lavtrykk som kommer inn mot landet starter ofte med veldig tynne skyer høyt oppe. "Halo" eller ringen rundt sola eller månen er et "synsbedrag" som skapes av lyset som spres i prismer i krystallene i de høye skylagene, som ofte har temperaturer mellom 30 og seksti minusgrader. Dette er et varsel som ofte viser seg å stemme.

"Svalene flyr høyt mot godvær, men lavt når det blir dårlig vær"

- Fuktighet i lufta gjør at insektene svalene er på jakt etter trekker ned mot bakken. Hvorvidt husdyr som trekker ned fra beiteområdene mot gården før det kommer regn er spesielt intelligente vet jeg ikke noe om, men delfiner har visstnok en sensor som merker vibrasjoner i jordbunnen før vi mennesker oppdager noe, informerer Johnsen.

"Mye rognebær eller lite rognebær………"

- Ingen kommentarer, sier statsmeteorolog Øyvind Johnsen

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse