ANNONSE
Annonse

Er plukket ut som kodeskole:

– Allerede nå er det stor pågang

Morellbakken skole. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Det forteller assisterende rektor Marit Jensen, om elever som allerede nå ønsker seg plass på valgfagstimene med koding. – Programmering blir en stadig viktigere ferdighet, sier stortingspolitiker Kristin Vinje (H).

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 14.04.2016 kl 20:36

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

GREFSEN: Onsdag kom nyheten om at Morellbakken Ungdomsskole er en av 146 pilotskoler i Oslo og Norge, som skal teste ut koding - dataprogrammering - som valgfag - her kan du lese mer om grefsenbarn som tester koding.

Ungdomsskoleelever på alle disse skolene, vil fra høsten få tilbud om koding som valgfag.

I Oslo får 10 skoler være med, deriblant Morellbakken skole.

– Vi har allerede god tilrettelegging for kodevalgfagtimer her. Det er allerede nå står pågang og interesse for de kommende valgfagtimene fra høsten. Flest gutter, men vi håper jo på å rekruttere flere jenter også, sier assisterende rektor Marit Jensen.

Hun fortsetter.

– Vi får jo etter hvert se om det blir plass til alle som har lyst, det håper vi jo på.

De andre skolene er Brannfjell skole, Ellingsrud skole, Frydenberg skole, Groruddalen skole, Haugerud skole, Lindeberg skole, Ruseløkka skole, Tokerud skole og Holmlia skole.

Assisterende rektor Marit Jensen, her sammen med lærer Christian Buffon og elever på Morellbakken skole. Bildet er tatt i en annen anledning i fjor.

Over statsbudsjettet

Ifølge Kunnskapsdepartementet får Oslo tilsammen kr 300 000 per skoleår fra og med skoleåret 2016/2017 til og med skoleåret 2018/2019, under forutsetning av at det bevilges midler over statsbudsjettet. Det er bevilget midler for 2016 som skal gjelde for skoleåret 2016/2017.

– Det er strålende! Programmering blir en stadig viktigere ferdighet, og derfor er det viktig å legge til rette for at flere kan lære å kode allerede på ungdomsskolen, sier Kristin Vinje (H) - stortingspolitiker med i Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen.

LES OGSÅ: Enorm interesse for dette huset - solgt flere millioner over takst

Høsten 2016

Pilotprosjektet med programmering som valgfag starter skoleåret 2016-2017, og varer til og med skoleåret 2018-2019. 146 skoler fordelt på 53 kommuner får delta i forsøket. I alt søkte 74 kommuner og 9 friskoler om å være med.

– Det er flott at så mange skoler og kommuner ønsker å bli med i utprøvingen av det nye valgfaget. Dette viser at interessen for programmering er stor ute på skolene, og ikke minst blant lærerne, legger Vinje til.

Stortingspolitiker Kristin Vinje (H) her ved annen anledning i fjor, ved Teknisk Museum på Kjelsås, da hun var konstituert skolebyråd. Foto: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE

Lage roboter

I det nye valgfaget skal elevene blant annet lære hvordan datamaskiner og ulike dataprogram fungerer. De skal også få opplæring i programmeringsspråk og deres bruksområder. Eksempler på oppgaver elevene kan få er å programmere egenutviklede roboter, og å lage enkle dataprogram eller animasjoner.

– Nye metoder

– Det å lære elevene koding åpner opp for at elevene får nye metoder for problemløsning. Barn er ulike og lærer på ulike måter. Det å forstå mer om hvordan programmering fungerer blir stadig viktigere, og det å ta koding, spillprogrammering og 3D-design inn i skolen kan gjøre fagene mer relevante og motiverende for elevene. Det gir også elevene muligheter til å jobbe kreativt, sier Vinje.

LES OGSÅ: I annen kommune ville Grefsengrunneierne blitt varslet om kommuneplanen

Viktige erfaringer

– Ved å prøve ut koding som valgfag på 146 pilotskoler i over 50 kommuner kan vi skaffe oss viktige erfaringer med tanke på å innføre programmering som et av de ordinære valgfagene som kan tilbys på alle skoler.

Lærerne på skolene som deltar i forsøket får gode muligheter til å øke sine teknologiske kunnskaper. Senter for IKT i utdanningen har utviklet en ny MOOC (et nettbasert kurs) i programmering for lærere.

– Et viktig mål med å innføre koding som valgfag er å øke elevenes interesse for teknologi og realfag, derfor la også regjeringen lagt frem en ny, nasjonal realfagsstrategi høsten 2015. Målet er få færre barn og unge som presterer på lavt nivå i matematikk, naturfag og teknologi – og flere elever som presterer på høyt nivå, sier Vinje videre.

LES OGSÅ: Utagerende mann med våpen. – Han sier han vil drepe noen

Hun legger til.

– Det å ta alt som har å gjøre med digital opplæring mer i bruk er veldig viktig. Dette engasjerte jeg meg også i da jeg i fjor høst fungerte som skolebyråd i Oslo.

Fakta om koding som valgfag

Et treårig forsøk med programmering som valgfag på ungdomstrinnet starter høsten 2016.

146 skoler fordelt på 53 kommuner skal delta i forsøket.

Skolene får støtte underveis fra Utdanningsdirektoratet og Senter for IKT i utdanningen.

Regjeringen har satt av 15 millioner kroner over tre år til forsøket med koding som valgfag.

Noen kommuner og skoler som deltar i forsøket får økonomisk støtte. I 2016 får skoleeiere som mottar støtte tildelt kr 75 000. I tillegg får de kr 25 000 per skole når mer enn én skole deltar.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse