ANNONSE
Annonse

Høyt og lavt i Slovenia:

Alpint og Adriaterhavet på én dag

KYSTEN: Slovenias kystlinje er bare 47 km lang, men det er mer enn nok for et bad i Adriaterhavet. Bilder viser kystbyen Portorož.

Skitur i de Juliske alper og bad i Adriaterhavet på én og samme dag? Slovenia i mai byr på muligheten.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 14.04.2009 kl 13:10

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

- Må jeg velge meg én måned, blir det mai. Da er forsommeren frisk og nydelig, forteller Erik Hagen, som kjenner Slovenia og de juliske alper godt.

Som rådgiver i Hedmark fylkeskomune jobber han med europeisk regionsamarbeid, og foreløpig har det blitt fire spennende studieturer til det fjellrike, sentraleuropeiske landet.

I mai skal man virkelig kunne utnytte bredden av Slovenias tilbud: Om formiddagen en ski- eller fottur, avhengig av snømengdene, i Alpene. Om ettermiddagen en dukkert i Adriaterhavet.

- Mulig dette blir en litt stressende dag, ler Hagen, men bekrefter at avstandene er behagelig korte i landet.

- Hvis man kjører med leiebil ut fra den internasjonale flyplassen i hovedstaden Ljubljana, opplever man umiddelbart hvor nær allting er. Skiltene viser at landsbyene ligger bare noen få kilometer unna hverandre, sier Hagen.

Vrsic-passet

- Det er litt tungt for beina å bevege seg til fots i denne bløte snøen, tilkjennegir Josefina Zelezniki.

For selv om vintersesongen er slutt, finnes det fortsatt mange hvitkledde flater i det idylliske alpelandskapet nordvest i Slovenia. Her har vi klatret opp til 1609 meters høyde, til det berømte Vrsic-passet som ligger et steinkast fra Italia og nesten like nær den østerrikske grensen.

Sola er i strålende humør. Luften er den klareste vi har opplevd. Men fortsatt skal man helst ha gamasjer og staver for å begi seg til fots så langt opp i De juliske Alper.

- Snøfritt blir det ikke her før i juni, forteller Josefina, som til daglig bor i den slovenske byen Jesenice.

Flott landskap

Det er mye vakkert å se for den som tar beina fatt i dette landskapet. Sylskarpe tinder på opptil 3000 meter:

De pittoreske innsjøene Bohinj og Bled. Hoppbakken i Planica. Alpinlandsbyen Kranjska Gora er et utmerket utganspunkt for vandringene, og hos det lokale turistkontoret har de nok av turkart og -tips på lager.

- Mange firmaer arrangerer fotturer, toppturer og turer med terrengsykkel. Men Kranjska Gora er utmerket også i vintersesongen. Her er det et stort, familievennlig alpinanlegg med mange nedfarter, forteller Erik Hagen,.

Fint å kjøre

Avstandene er korte i Slovenia, men helhetsinntrykket er likevel ikke trangbodd, mener Hagen, fordi landsbyene er små og trivelige, de minste med bare rundt femti innbyggere.

Hovedveien som går gjennom landet, er en nybygd firefelts motorvei av god standard, og også de mindre veiene er asfalterte og bra.

- Det er fint å kjøre her. Litt høyere fart enn i Norge, men roligere enn i middelhavslandene, sier Hagen.

Godt kjøkken

Vel framme i de små landsbyene kan man nyte et kjøkken preget av det beste fra nabolandene.

- Slovenia er en kulinarisk smeltedigel. Med italiensk, tynnbunnet pizza. Kraftige, østerrikske kjøttretter. Gryteretter og supper fra øst. Og veldige gode, men for oss nordmenn ganske ukjente viner lagt på teran-druen, anbefaler Hagen.

Han synes et godt, slovensk måltid skal rundes av med en sterk slivovitsj, som er det lokale pære- og plommebrennevinet.

Neste dag venter det fantastiske turterrenget i Slovenias alper, med nesten 10.000 kilometer merkede vandringsstier.

REISEFAKTA:

* Kultur: Slovenia var en del av det habsburgske keiserdømmet fram til 1918. Både folk og arkitektur er preget av den germanske innflytelsen.

* Anbefalte steder: Hovedstaden Ljubljana, med gamlebyen og slottet og bare 300.000 innbyggere. Landbyen Bled ved innsjøen av samme navn, med spahoteller, skog og eventyrstemning. Hele alperegionen, og spesielt Vogl, et høytliggende alpinsted i nær Sveits og Østerrike. Den sjarmerende kystbyen Koper, ved Adriaterhavet.

* Priser: Behagelig privnivå. På restaurant koster en elsklusiv tre retters middag med vin rundt kr 250 per person. Dobbeltrom på firestjerners hotell i hovedstaden Ljubljana rundt kr 1000.

* Gode kjøp: Håndverk, spesielt broderi og treting.

* Transport: Avstandene er korte, og veiene bedre enn i Norge. Leiebil er et praktisk valg, til rundt 500 kroner per døgn.

* Flyplass: Internasjonal lufthavn ved hovedstaden Ljubljana. I øyeblikket ingen direkteruter fra Norge, men mange ruter med mellomlanding. Fly til München, og deretter 4,5 timers kjøring med leiebil til Slovenia, er en fin reisemåte.

DE JULISKE ALPER:

* Beliggenhet: De juliske Alper er en del av Alpene, og strekker seg fra det nord-østlige Italia til Slovenia. Slovenias del av fjellkjeden ligger i Gorenjska-regionen og Pormorska-regionen.

* Keiserlig navn: Fjellkjeden er oppkalt etter Julius Cæsar. I dag dekker Triglav nasjonalpark en stor del av fjellkjeden.

* Populære landsbyer: Bled, Bohinj, Kranjska Gora.

* Aktiviteter: Fjellvandring, ski, terrengsykling, hanggliding, vannsport, fjellklatring, golf.

* Mer informasjon: Den slovenske fjellvandringsforeningen har over 50. 000 medlemmer. Foreningen vedlikeholder nesten 10.000 kilometer vandringsstier og 170 fjellhytter, både betjente og ubetjente.

Nettside: www.pzs.si

* Fjellguider: For den som vil utforske Alpene sammen med en guide.

Nettside: www.zdruzenje-gvs.si

* "Kanfelcs tegn": I norske fjell har vi den røde T-en. I Slovenia er det en rund, rød O – fylt med hvitt – som viser veien. Tegnet er oppkalt etter fjellvandreren Alojz Knafelc, som begynte å merke stier med O-en i 1922.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse