GUIDE: Alt du bør vite om 3D-TV

SE: 3D-briller og 3D Blu-ray.

Både TV-er, Blu-ray-spillere og spillplattformer skal få 3D-støtte, og Blu-ray-filmer og TV-sendinger skal produseres i 3D. Hvilke følger får det for TV-stuen?

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
24.02.2010 kl 12:05

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

STANDARD: TV-en må støtte standarden Full High Definition 3D for å kunne vise 3D.

Se bildet større

KJØPEPRESS: Fotball-VM skytes i 3D.

Se bildet større

SMART MARKEDSFØRING: At fotball-VM i Sør-Afrika skytes i 3D kommer ikke akkurat til å bremse presset på å skaffe seg 3D-TV. Men det kan være lurt å ha is i magen.

AUDIOVISUELT.NO: Nye standarder som betyr som vanlig at nye produkter kommer på markedet. Og produsentene har for lengst annonsert sine første 3D-klare produkter, som kommer på markedet utover vårparten.

Men hva med ditt eksisterende utstyr? Må du investere i alt nytt nå som 3D kommer? Kan noe av utstyret ditt oppgraderes? Vi har sammenfattet noen spørsmål og svar som forhåpentligvis bringer mer lys over saken.

Les også:

— 3D-TV vil ta av

Dette lurer jeg på:

Kan min nåværende TV vise 3D-bilder?

Nei, TV-en må støtte standarden Full High Definition 3D (FHD3D) og HDMI 1.4-spesifikasjonen. For å kunne se 3D Blu-ray-filmer og TV-sendinger i 3D må du altså nødvendigvis investere i en ny TV.

Kan min nåværende Blu-ray-spiller spille 3D-filmer?

I utgangspunktet nei, men det er ikke umulig at programvareoppgraderinger lar enkelte spillere få 3D-støtte. Unntaket er Playstation 3, som Sony har bekreftet skal få 3D-støtte. Dog vil du etter alt å dømme kun få mulighet for å se 3D i inntil 1080i-oppløsning på eldre (HDMI 1.3) spillere som oppgraderes på denne måten.

Sonys 3D-TV-er lansert

Hva med surround-receiveren min, støtter den 3D?

Nei, dessverre. Siden 3D-signalet er en del av HDMI 1.4-spesifikasjonen, vil ikke din nåværende surround-receiver "forstå" FHD3D-signalet. Alternativene til å kjøpe en ny receiver er enten å bruke en 3D BD-spiller med separat HDMI-utgang for lyd (1 HDMI-kabel til TV-en, 1 til receiveren), eller kjøre lyden ut fra 3D BD-spilleren via optisk eller coax digital-utgangene

— men da mister du jo mulighet for å bruke de nyeste tapsfrie formatene.

Trenger jeg nye HDMI-kabler?

Det kommer an på. 3D-standarden baserer seg på HDMI 1.4, og det vil komme massevis av kabler som markedsfører seg som "3D-klare" m.m. FHD3D krever en båndbredde på 6,75 Gbit/s. Båndbredden i de nye HDMI-1.4-kablene er akkurat den samme som i dagens HDMI 1.3 kategori 2-kabler, nemlig opptil 10,2 Gbit/s. Eldre HDMI-kabler (kategori 1) klarer imidlertid bare opptil 2,25 Gbit/s. Du vil muligens kunne bruke dine eksisterende HDMI-kabler også til 3D-formål, men du vet ikke sikkert før du prøver.

3D + HDMI 1.3 = sant?

MÅ jeg bruke de teite 3D-brilene?

Ja, den 3D-teknologien som nå er i ferd med å bli rullet ut baserer seg på bruk av briller med såkalte aktive lukkere. De sørger for at høyre og venstre øye ser annethvert bilde, og dermed lurer hjernen til å oppfatte et 3D-bilde. Dette er en langt mer avansert teknikk enn de polariserende brillene med røde og blå "glass" som fulgte med Donald Duck på 80-tallet.

Javel, men hva koster brillene da?

Noen TV-er vil komme levert med ett eller to par 3D-briller, men særlig de litt rimeligere 3DTV-modellene vil leveres uten. Et par briller vil trolig koste et sted rundt 1000 kroner her til lands.

Første kommersielle 3D-TV fra LG

Ok, men kan jeg ta med brillene mine til kompisens filmkveld?

Det kommer an på. Dersom kompisen din har en TV av samme fabrikant som din er svaret definitivt ja. Men med ulike TV-produsenter er det mer tvilsomt. Sony har for eksempel uttalt at deres briller ikke vil fungere med andre produsenters TV-er, iallfall ikke innledningsvis. Dette er imidlertid en problematikk som bransjen må ta innover seg

— for rent teknisk bør det ikke være noe problem å få brillene til å virke med alle mulige TV-er med FHD3D-støtte.

Diskutér i forumet: "Kommer aldri til å bli noe av 3D som det er nå. Kjøpe briller som man i tillegg får vondt i hodet av å se på 3D med, neppe"

Les også disse sakene på Audiovisuelt.no:

Starter masseproduksjon av 3D-TV

Fotball-VM skytes i 3D

Panasonic lanserer 3D Blu-ray

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse