Ambulanse bøtelagt på skolevei

Politiførstebetjent i Trafikkorpset, Jan Arne Pedersen, ser at bilister blir stoppet for alt fra fartsovertredelser, til manglende oblat for årsavgift. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Onsdag ble 72 råkjørere tatt ved 29 Osloskoler under Politiets Aksjon skolestart. Ved Ullevål skole ble en ambulanse bøtelagt, mens en taxi fikk klippet av skiltene sine.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.08.2009 kl 11:02

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Eirik Ueland fra Majorstua Politistasjon vinker myndig bilene til side. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Se bildet større

Stig Kolstad, nærmest, har oversikt i Sognsveien. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Se bildet større

Politi fra Trafikkorpset og Majorstua politistasjon samarbeidet om kontrollen og skrev bøter. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Se bildet større

Politi fra Trafikkorpset og Majorstua politistasjon samarbeidet om kontrollen og skrev bøter. De tre bilene i bakgrunnen er avskiltet. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Se bildet større

Litt for hard på gasspedalen. Alle typer ble stoppet i Sognsveien onsdag morgen. Selv om flertallet av dem Politiet stopper i forbindelse med skolestart, er foreldre. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

ULLEVÅL: Likevel er foreldrene de største fartssynderne. Opp mot 80 prosent av dem som blir vinket til siden i løpet av aksjon skolevei er foreldre, anslår an Arne Pedersen, politiførstebetjent i Trafikkorpset.

- De som blir tatt for å kjøre for fort på skoleveien blir litt flaue. Det er nok som oftest stress som ligger bak, at de har glemt tiden og ikke har fått inn morgenrutinene ennå, sier Pedersen.

Han oppfordrer foreldrene om å roe ned og heller starte tidligere om morgene.

LES OGSÅ: Over 100 bøtelagt første skoledag

Sitter i buskene

Onsdag satt det noen politifolk diskret plassert med laser og skarpt blikk ved Moltke Moes vei. Lenger nede i Sognsveien, ved John Colletts plass, var et stort politoppbud fra trafikkorpset og Majorstua politistasjon plassert, som vinket inn den ene bilen etter den andre.

Gjennom Aksjon skolestart har Oslopolitiet fulgt ekstra godt med på trafikken rundt skoler i hele byen hver eneste dag de siste to ukene.

- Det er spesielt viktig med fokus på skoleviene nå. Med nye førsteklassinger er det mange små barn som ikke har fått trafikkopplæring langs veiene, sier Jan Arne Pedersen, politiførstebetjent i Trafikkorpset.

Kan bli fatalt

Flauheten de som blir stoppet viser, har nok med at det er lite sosialt akseptert å kjøre for fort på skolevei.

- Men det er uansett feil å kjøre for fort. Treffer man en fotgjenger kan resultatet bli fatalt, særlig om man treffer små barn. Man skal ikke øke farten mye før det tar mange ekstra meter å få stoppet, sier Pedersen.

Et uventet hinder, som for eksempel en fotgjenger, du klarer å stoppe for i 30 km/t, kan du treffe med stor kraft dersom farten bare er ti kilometer høyere.

- Ingen nedgang

Heldigvis var det ikke mange fartsovertredelser i 40-sonen i Sognsveien i morgentimene mellom halv åtte og ti. Den raskeste bilisten ble målt i 50 km/t. En utenbys ambulansesjåfør som ikke hadde oppfattet fartsgrensen, måtte slukøret ta i mot boten. Det skal være likt for alle.

Fem forenklede forelegg ble skrevet ut for fartsovertredelser og ulovlig mobilbruk. 16 bilister fikk gebyrer for mangel på bilbelte eller gyldige dokumenter.

I resten av byen ble hele 72 bilister tatt for å kjøre fort. Ved 29 kontrollerte skoler i går ble det skrevet ut 137 forenklede forelegg og gitt 87 gebyrer.

- Antallet er omtrent som tidligere år. Det er iallefall ingen nedgang, sier Pedersen.

- Beklager, beklager

En eldre mann beklager igjen og igjen, og får klar beskjed om å komme seg hjem og klistre på gule oblater på skiltene. Han får beholde skiltene enn så lenge.

Men han er langt fra den eneste. Selv om fristen for å sette på nye oblater har gått ut er det mange som har slurvet. De fleste slipper unna med en pekefinger og en advarsel. Da er det verre for dem som er begjært avskiltet på grunn av manglende årsavgift eller EU-kontroll. Ni ganger måtte politiet fram med saksen i går i Oslo, fire av de avskiltede bilene ble stående igjen i Sognsveien. Bilistene, deriblant en taxisjåfør på jobb, måtte pent fortsette dagen til fots.

«Skal bare»

En annen taxisjåfør får fortsette turen, etter at han myndig blir bedt om å sette på bilbeltet.

- Vi hører mange rare unnskyldninger fra dem som ikke har på beltet. De skulle bare i butikken, de bor rett i nærheten eller har nettopp startet turen, ernoe som går igjen. En av dem som «bare var på en kort tur» viste seg å komme fra Gudbrandsdalen. Da blir det for dumt, sier Stig Kolstad fra Majorstua politistasjon.

Fortsetter aksjonene

- Det er absolutt rom for forbedringer, men prosentvis var det ikke så ille her i dag, sier Jan Arne Pedersen, som likevel tror de hadde tatt flere fartssyndere om ikke morgentrafikken i Sognsveien hadde vært så tett.

Aksjon skolevei fortsetter hver dag også i neste uke. Deretter trapper Politiet ned kontrollene, men Pedersen lover at de vil dukke opp jevnlig utover høsten, så det er ingen grunn til å la de gode kjørevanen ligge.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse