Andrea (19) blir rollemodell og skal reise til NASA

Andrea Gjestvang skal bli teknologi-rollemodell for andre unge jenter. FOTO: PRIVAT

Grefsen-jenta skal inspirere andre jenter til å velge teknologiutdannelse.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.10.2017 kl 09:42

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

GREFSEN / TRONDHEIM: 15. oktober drar Grefsen-jenta Andrea Gjestvang (19) til NASA i USA for treffe astronauter. Hun er en av fire teknologistudenter som har vunnet en konkurranse i regi av NHO og NITO.

Jenter og teknologi

Dette er en del av et prosjekt kalt «Jenter og teknologi.» Det er finansiert av Barne- og likestillingsdepartementet, og er drevet av NHO. Målet er at flere jenter skal velge en teknologiutdanning.

– Vi tror det beste vi kan gjøre er å løfte frem jenter som har valgt en teknologiutdanning, og slik inspirere og informere unge jenter, sier prosjektleder Tone S. Vesterhus.

Alle deltakeren i konkurransen sendte inn en video der de fortalte hvorfor flere jenter burde studere teknologi.

– Vi fikk over 40 bidrag til konkurransen. Det var veldig høy kvalitet på bidragene, og gitt at terskelen for deltakelse var høy er vi veldig fornøyd med antallet bidrag, sier Vesterhus.

Se bildet større

Prosjektleder for Jenter og teknologi i NHO, Tone S. Vesterhus. FOTO: Moment studio/NHO

Kybernetikk og robotikk

Og én av de fire vinnerne, som nå skal få reise til USA, er Andrea Gjestvang. Hun er 19 år, fra Grefsen, og studerer kybernetikk og robotikk på NTNU i Trondheim.

I tillegg til tur til NASA skal hun sammen med Jenter og teknologi turnere hele landet i november. Målet er at totalt rundt 60 rollemodeller, unge kvinner som studere eller jobber med teknologi, skal møte over 5000 ungdomsskolejenter i løpet av turneen.

– Hvorfor meldte du på, og hvilke forventninger har du til besøket hos NASA?

– Jeg fikk tilsendt muligheten fra storesøsteren min, og jeg visste med en gang at jeg måtte sette av tid til å sende inn et bidrag! Tenk å få muligheten til å dra til NASA! Det var jo ikke noe tvil! sier Gjestvang.

Hun tror turen blir lærerik, spennende, og utrolig gøy.

– Å få møte kjente personer jeg har lest om, og fulgt med på TV, og få høre om deres opplevelser og oppgaver. Det tror jeg blir helt unikt, legger hun til.

Her kan du se videoen Andrea meldte seg på med:

De øvrige vinnerne er Kristiane Aateigen (25), studerer Anvendt datateknologi på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), Bani Singh (18) som studerer Computer Science and Artificial Intelligence ved Minerva Schools i San Fransisco, og Oda Kristine Grifftun (24), som studerer Energi og miljø i bygg på HiOA.

Et viktig valg

Norske bedrifter har stor etterspørsel etter teknologi- og håndtverkskompetanse, og behovet for teknologer vil øke i årene fremover.

– Samtidig som antallet studieplasser innen teknologiutdanning må opp, må vi også rekruttere fra hele befolkningen. Vi trenger alle gode hoder og hender med på laget for å løse de utfordringene vi står ovenfor i dagens og morgendagens arbeidsliv, sier prosjektleder Tone S. Vesterhus i NHO.

Å rette fokuset mot jenter, som ikke tradisjonelt velger slike utdannelser, er viktig mener hun.

– Vi vet at metoden med å vise frem unge rollemodeller er effektiv. På Universitetet i Agder, der prosjektet startet, økte antallet kvinner på teknologi- og ingeniør med 227 prosent over en tiårsperiode.

Valgte noe helt annerledes

Se bildet større

Andrea Gjestvang fra Grefsen studerer i Trondheim. FOTO: PRIVAT

Andrea Gjestvang har alltid syntes teknologi har vært spennende, men også litt fjernt.

– Man bruker mobiler, PC'er og det som nå har blitt hverdagsteknologi uten å tenke over at det er brukt mange år på å utvikle. I utgangspunktet hadde jeg tenkt å gå en realfagsrettet linje, med fagene jeg hadde på videregående, men omtrent et halvt år før fristen for å søke utdanning, oppdaget jeg mulighetene med en teknologisk utdanning. Det var helt utenfor alt jeg har drevet med før, og slik var det både kjempespennende og skummelt, sier Andrea.

– Hvorfor, etter din mening, bør jenter velge teknologiutdannelse?

– Jeg mener jenter har masse å bidra med til yrket! For øyeblikket er teknologiyrket veldig mannsdominert, og nye teknologier som kommer ut er utviklet av menn, sier Andrea, og legger til:

– Bare tenkt, da Apple lanserte sin nye Applewatch, glemte de å inkludere menstruasjon i helseappen sin, en helt grunnleggende påvirkning på jenters helse. Teknologien er fremtiden, og at bare halve befolkningen er med på å utvikle den er ikke bra.

Andrea mener yrket i dag mangler jenters innflytelse og deres måte å tenke på.

– Både gutter og jenter har like mye å bidra med, og det viktigste er å få frem alle ulike og revolusjonerende ideer.

Stor bredde

Men hva kjennetegner egentlig teknologiinteresserte jenter? Er det noen likhetstrekk?

– Det finnes ikke én enkelt type teknologiinteressert jente, slår Tone S. Vesterheus fast.

– En jobb innen teknologi kan bety alt fra å forbedre eldreomsorg til å utvikle ny teknologi for fornybar energi.

På Jenter og teknologi-turneen i november viser over 60 kvinnelige rollemodeller hvor stor bredde teknologiyrker favner.

– Så enten man liker teknikk og maskiner, design og programmering, eller vil finne løsninger for klimaendringene, så er det rom for det med en teknologiutdanning, sier prosjektlederen.

Når har prosjektet lykkes?

– Til syvende og sist så må suksess måles i andelen kvinnelige teknologer som utdannes. Det er et langsiktig arbeid, og krever at alle gode krefter trekker i samme retning. Derfor er det veldig bra at Barne- og likestillingsdepartementet har bevilget penger til Jenter og teknologi for andre år på rad, sier Vesterhus.

LES OGSÅ:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse