Angrep av sjelden tresykdom i Bergskogen

Treet som er døende på grunn av Phytophtora står i Bergskogen. Flere svartor-trær er også angrepet langs Akerselva. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Bymiljøetaten skal felle en svartor i Bergskogen, som er smittet av en sykdom som hittil har vært nesten ukjent i Norge. Også 50 trær langs Akerselva er syke.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.01.2016 kl 16:41

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Faktaboks Bergskogen

Bergskogen

  • Bergskogen er en del av parkanlegget rundt Berg gård, på høydedraget vest for hovedbygningene.
  • I 1814 plantet Jonas Collett 40 bøketrær på høydedraget. Bøken har ingen naturlig utbredelse så langt nord.
  • Bestanden på Berg utgjør Europas nordligste bøkeskog. Det er fortsatt bøketrær igjen fra Colletts tid, og etterveksten er god.
  • Det ligger fem fredete gravhauger spredt på høydedraget.

Kilde: Sogn Kultur- og Historielag

BERG: Svartor-treet i Bergskogen er angrepet av sykdommen Phytophtora. Denne skadegjøreren er så uvanlig i Norge, at den foreløpig ikke har fått noe norsk navn.

Sykdommen gjør at oretrærne visner og dør.

En fare for skogen

Ifølge informasjon fra Bioforsk (ekstern lenke, pdf-fil), finnes det mange arter av Phytophtora. Felles for dem er at de er svært skadelige for planten de angriper.

Sykdommen sprer seg stadig til flere land, i følge Bioforsk er den internasjonale handelen med planter årsak til dette.

I Norge er Phytophthora-skade funnet blant annet i planteskoler, hagesenter, frukthager og løvskog. Funn i skog er spesielt alarmerande, mener Bioforsk. Sykdommen kan angripe flere ulike tresorter og føre til store skader hvis den får fotfeste i skogsområder.

LES OGSÅ: Bli med på innsiden av Berg gård

Skal felle i Bergskogen

Se bildet større

Her er det syke treet i Bergskogen, som Bymiljøetaten nå skal felle. FOTO: BYMILJØETATEN

De fleste Phytophthora-former overføres via jord, men enkelte former kan også smitte gjennom luft. Uansett er skadevirkeren avhengig av fuktige omgivelser. Ved angrep av Phytophthora-arter via jord, blir bladverket (baret) misfarget, og kvister og greiner dør. Dette skyldes at røttene gradvis blir ødelagte og dermed ikke kan forsyne plantene med nok næring og vann.

Ifølge Bymiljøetaten skal det foreløpig kun være det ene treet i Bergskogen som er smittet. Det vil derfor bli felt så raskt været blir bedre.

Det optimale for minimal smitte vil være bar mark med frost. Trevirke og kvist blir deretter kjørt til Grønmo gjenbruksstasjon for kompostering.

LES OGSÅ: Frykter at vernede trær er skadet på Berg skole

Stort Akerselva-angrep

Men dette er ikke det eneste tilfellet av plantesykdommen i Oslo. En rekke svartor-trær er angrepet av Phytophthora langs Akerselva. Bymiljøetaten feller derfor denne uka mellom 50 og 60 trær på strekningen Nedre gate til Nybrua.

– Nesten alle trærne av dette treslaget er enten døde eller døende på grunn av Phytophtora, skriver Tore Næss, fagansvarlig for bytrær i Bymiljøetaten, til Nordre Aker Budstikke.

LES OGSÅ: Fant bosetting under Berg gård

Bymiljøetaten vil avvente å plante inn nye trær etter trærne som må felles.

– Vi ligger litt på været og ser hvordan sykdommen utvikler seg de nærmeste årene. Muligens kan naturlig tilvekst dekke behovet, opplyser Næss.

Bymiljøetaten fører jevnlig tilsyn med byens trær for å unngå spredning av sykdommer og skadedyr.

LES OGSÅ:

Nordre Aker Budstikke: Hold deg oppdatert med vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse