- Anleggsplanene blir gjennomført

Byens befolkning loves langt på vei nye idrettsarenaer - godt hjulpet av et ferskt foretak.

Oslo kommer svært dårlig ut, når det gjelder dekningen av anlegg i hovedstaden. FOTO: Foto: Pål Magnus Tømmervold

Det blir ikke noe OL i hovedstaden med det første, men byens befolkning loves langt på vei nye idrettsarenaer - godt hjulpet av et ferskt foretak.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.11.2014 kl 09:43

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Antallet søknader om spillemidler er alt annet enn hyggelig lesning for Oslo by. FOTO: Foto: Pål Magnus Tømmervold

Se bildet større

Avdelingsdirektør for idrett ved Kulturdepartementet, Ole Fredriksen, var blant foredragsholderne på den nystartede konferansen fredag. FOTO: Foto: Pål Magnus Tømmervold

OSLO: Fredag ble det for første gang arrangert en idretts- og friluftskonferanse i hovedstaden. Tidligere i uken ble det også kjent at byrådet foreslår å etablere et nytt foretak, som skal ha som formål «å utvikle, eie, leie ut og forvalte kultur- og idrettsanlegg i Oslo.»

Hensikten er å realisere mange av idrettsarenaene, som ble planlagt som en del av OL-søknaden. I påvente av at foretaket kan etableres, skal en midlertidig etat videreføre arbeidet med å realisere viktige idrettsareaner.

- Gjennom arbeidet med OL-søknaden utviklet vi gode planer for en rekke nye, sårt tiltrengte idrettsanlegg i Oslo. Med et nytt foretak kan vi beholde kompetansen som er blitt bygget opp i OL-etaten - og sikre at planene vi har blir gjennomført, sier byrådsleder Stian Berger Røsland (h).

- Dårlig stilt

Avdelingsdirektør for idrett ved Kulturdepartementet, Ole Fredriksen, var blant foredragsholderne på konferansen fredag. Han innledet med å vise til hvor dårlig Oslo er stilt, når det kommer til anleggsdekningen i byen.

Han spår det vil bli enda trangere i hallene i tiden fremover, og at det vil være en utfordring for kommunen og klubbene å fordele treningstidene.

- Anleggssituasjonen er langt dårligere i Oslo enn andre steder i Norge. Idretten bygger dessuten nå større og mer kostnadskrevende anlegg enn før, men Oslo har som kjent tre av landets seks nasjonalanlegg, sier Fredriksen - og etterlyser et større antall søknader om spillemidler på veien mot å få opp anleggssatsingen i byen.

Oslo knust av Hordaland

Avdelingsdirektøren viste til kun 39 spillemiddel-søknader fra Oslo. Hordaland har til sammenligning levert 294, der pengene blir fordelt etter hva departementet får inn av søknader. Tre kriterier ligger til grunn: søknadssum, antall innbyggere og anleggsdekning.

- Man får ikke penger uten å opprette søknader og konkrete planer. For noen år siden var dessuten departementet så rause at de ga ekstra penger til åtte idrettshaller som skulle bygges. Av dem er bare tre ferdigstilt, mens vi måtte trekke inn pengene fra tre; Grorud, Årvoll og Lambertseter. Der hadde planleggingen tatt urimelig lang tid, sier Fredriksen.

Brenner av millioner

Neste år må Oslo bruke 18 millioner på et vinter-OL som det ikke blir noe av. Forprosjekteringen av Jordal Amfi, konseptutvalgsutredningen for idrettshallen på Mortensrud og det videre arbeidet med Valle Hovin blir lagt til den midlertidige etaten.

- Dette er de tre viktigste prosjektene for idrett i byen, som var en del av OL-søknaden, sier finansbyråd Eirik Lae Solberg (H) til Aftenposten.

Byrådet hadde, ifølge Aftenposten, satt av 94,6 millioner til OL-etaten i 2015. Men selv om majoriteten av disse pengene nå kan brukes til andre ting, skal bare 10 millioner kroner brukes på nye idrettsarenaer.

LES OGSÅ: Lover idrettsanlegg - men uvisst når

SE VIDEO: Jon (49): - Gatefotball reddet meg fra helvete

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse