Anmeldte politiet for rasisme mot romfolket

Amnesty: Har lavere inntekt, dårligere helse, verre boforhold, færre lesekyndige og høyere arbeidsledighet.

Romfolket lever fortsatt i uholdbare kår, både i Norge og i resten av Europa. FOTO: ARKIVFOTO

Mens romfolket må lete etter mat og ly for natten, går den internasjonale romdagen forbi. Det er liten bedring for romfolket i Europa.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.04.2012 kl 19:37

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

OSLO: - Dette er romfolkets dag, og vi skal markere det. Men selv om det er en dag for romfolket, tviler jeg på at det er så mange som har tid til å feire. De må bruke tiden sin til å skaffe seg både mat og ly, sier Lena Ulven fra Folk er Folk.

Folk er Folk er en nystartet aksjon, som har som mål å bedre situasjonen for romfolket i Oslo.

I fjor høst hadde dittOslo.no en serie om romfolkets levekår. Kari Gran, ved Kirkens Bymisjon, kunne fortelle hvordan romfolk opplever diskriminering og hvordan de sliter i hverdagen.

Dette ble bekreftet at Jahn Otto Johannessen som mener at holdningene overfor romfolket minner om nazistiske holdninger.

- Dette er holdninger vi kjenner igjen fra nazismen og meningen om «undermenneskene», sa han, om måten mange romfolk har blitt behandlet på i Oslo.

Folk er Folk ser nødvendigheten med å ta grep, og har i den forbindelse opprettet en lovbeskyttet leier for de rumenske tiggerne.

I tillegg har organisasjonen nå anmeldt politiet for brudd på rasismeparagrafen.

SE VÅR TEMASIDE OM ROMFOLKET

Ber frivillige komme med klær

I dag, 8. april, er det romfolkets internasjonale dag. Organisasjonen Folk er Folk har arrangementer klare for dagen.

Markeringen starter på Kulturhistorisk museum klokka 14, og klokka 16 går turen videre til den rumenske ambassaden.

- Her vil det bli mat og musikk, sier Ulven.

Hun oppfordrer frivillige til å ta med både bat, klær og andre artikler som organisasjonen kan dele ut videre til trengende.

Dårligere levevilkår

I forbindelse med romfolkets dag har Amnesty Internasjonal samlet omfattende informasjon om romfolkets levevilkår i Europa.

Dette tok stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) til ordet for å gjøre noe med. Hun fortalte i høst at europeiske myndigheter er nødt til å jobbe sammen for å bedre levekårene for romfolket.

Amnesty Internasjonal har i sin rapport konkludert med at romfolk har lavere inntekt, dårligere helse, verre boforhold, færre lesekyndige og høyere arbeidsledighet enn hos resten av befolkningen. I mange land har de også lavere levealder.

Defor kan det tyde på at europeiske myndigheter fortsatt ikke har tatt grep om problemstillingen.

I strid med menneskerettighetene

- Det er åpenbart et problem hvis så mange mennesker i EU-land bor i slum, og det er høyt på tide at myndighetene gjør noe med det. Men tvangsfordrivelser og annen trakassering er ikke bare i strid med menneskerettighetene, det gjør også bare situasjonen verre. Det er den slags overgrep, sammen med en generell diskriminering, som er hovedårsaken for romfolkets dårlige levekår, sier politisk rådgiver i Amnesty, Gerald Kador Folkvord.

Det skriver Amnesty Internasjonal på sine hjemmesider.

LES FLERE NYHETER FRA DITTOSLO.NO:

Jørgen (22) drapstrues på nett

Hvilepuls i Oslo i påsken

Pågrepet etter pistolran

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse