- Ap og SV løp til mamma og pappa

To dagers valg koster kommunen 10 millioner ekstra

HODERYSTENDE: Fabian Stang mener det er for galt at kommunen skal bruke 10 millioner kroner for å holde valglokalene åpne i to dager når det ikke finnes materiale som understøtter at dette gir økt valgoppslutning.Foto: Vidar Bakken Foto: Foto: Vidar Bakken

Fabian Stang kritiserer Ap og SV for at de fikk trumfet gjennom at en tredel av bystyrerepresentantene kan overkjøre flertallet.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 30.01.2013 kl 08:46

OSLO: - Oslo Arbeiderparti forsøkte flere ganger å få flertall i bystyret for å få gjennomført to dagers valg i Oslo. Begrunnelsen for dette var at de mente det ville øke valgdeltakelsen, sier ordfører Fabian Stang som leder valgstyret i rådhuset.

Bystyrets flertall mente at det ikke kunne påvises noe grunnlag for at velgeroppslutningen ville øke og at det dermed var unødvendig for kommunen å bruke ni millioner kroner ekstra på dette ved forrige stortingsvalg.

- Da Ap ikke fikk viljen sin løp de sammen med SV til mamma og pappa på Stortinget for å endre spillereglene. De fikk vedtatt en ny lov oppunder stortingsvalget i 2009. Det ble vedtatt at hvis en tredel av kommunestyrets medlemmer ønsker det, skal det avholdes to dagers valg i kommunen. Det er en skandale, sier Stang videre.

Bekymret for deltakelse

Leder av Oslo Arbeiderparti, Jan Bøhler, var i et intervju i 2005 bekymret for den lave valgdeltakelsen i de østlige bydeler sammenliknet med de vestlige bydeler.

Han mente at økt valgdeltakelse i østlige bydeler ville føre til et bedre resultat for partiene på venstresiden. Et to dagers valg ville etter hans mening gi fleksibilitet og flere anledning til å stemme.

Tiden har gitt oss rett

- Arbeiderpartiet fikk ikke gjennomslag for dette i bystyret, da det som sagt ikke var noe kunne underbygge at et to dagers valg ville ha noen effekt på velgeroppslutningen. Tiden har gitt oss rett, sier Stang.

Velgeroppslutningen ved stortingsvalget i 2009 i Oslo lå én prosent under oppslutningen i 2005. Det er det samme som landet for øvrig.

Utgifter uten grunn

- Vi har altså et mindretall i Oslo bystyre uten budsjettansvar, som ved høstens valg vil påføre kommunen ti millioner kroner i merutgifter uten grunn. Det er som sagt en skandale og i strid med prinsippene i vårt demokrati. Nå må vi finne inndekning for dette og det betyr at kommunen har ti millioner mindre å rutte med som kunne gå til andre nødvendige tjenester, sier Stang.

Han viser til at det skal opprettes flere nye forhåndsstemmelokaler i Oslo.

- Flere lokaler kan stimulere til økt deltakelse. Velgerne har anledning til å stemme i fire uker før valget. Hva skal man da med to valgdager? Dette opprører meg, sier ordføreren.

 

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon