Stemmerett for 16-åringer nedstemt: – Ap vingler

Ap som parti er fullstendig uforutsigbart, mener Per Elling Braseth-Ellingsen.

Venstre raser mot Arbeiderpartiet, etter at finanskomiteen avviste Nordre Akers søknad om å gi stemmerett til 16-åringer ved kommunevalget i 2011.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
NORDRE AKER: Som eneste bydel i Oslo, sikret bydelsutvalget i Nordre Aker flertall for forslaget om å delta i en prøveordning med stemmerett for 16-åringer i 2011, med Venstre, Arbeiderpartiet og SVs stemmer.

Men drømmen ble punktert i finanskomiteen i bystyret i slutten av oktober, da søknaden, der med Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiets stemmer, ble nedstemt.

– Kjemper mot sine egne

– Det er typisk for Arbeiderpartiet og Ivar Christiansen (gruppeleder i Nordre Aker Ap, og nestleder i Oslo Ap, journ.anm.) å snakke varmt om lokaldemokrati i bydelsutvalget, men når det kommer til stykket så må Ap kjempe mot sin egen bystyregruppe i sak etter sak. Ap som parti er fullstendig uforutsigbart, sier Venstres gruppeleder i bydelsutvalget, Per Elling Braseth-Ellingsen.

Han mener Arbeiderpartiet ikke er konsekvent i sin politikk på lokalt og sentralt nivå – også fordi det er Kommunaldepartementet som har åpnet for prøveordningen.

– For å illustrere hvor lite Ap henger sammen, så er de for på bydelsnivå, mot på bystyrenivå, mens det er en regjering med Ap som har åpnet for forsøk med 16-årig stemmerett, sier Braseth-Ellingsen.

Mindretallet i finanskomiteen, med Venstre og SV, mente at forsøket handler om å utvikle demokratiet og "å ta ungdom på alvor, og å sikre at ungdom får bidra med sin kompetanse, erfaringer og kreativitet", og roste lokalpolitikerne i Nordre Aker for å ta utfordringen fra departementet på alvor.

– Jeg ber bare de som er opptatt av lokaldemokrati, rettigheter og stemmerett for 16-åringer bite seg merke i hvordan Ap opptrer. Venstre er det enkelt å forholde seg til. Vi er for 16-årig stemmerett på alle nivåer, sier Braseth-Ellingsen.

– Er like skuffet

– Vi er like skuffet som Venstre over at dette ikke ble vedtatt, sier Ivar Christiansen (Ap).

Han er likevel ikke enig i Braseth-Ellingsens karakteristikk av Arbeiderpartiet.

– Jeg syns det er veldig bra at vi er et parti der man har forskjellige meninger. Det er ikke bare to personer som skal bli enige på kammerset, sier Christiansen.

– Vi har presset på overfor våre representanter i bystyret for å få gjennomslag for en prøveordning i vår bydel. Det fikk vi nesten, men vi vil fortsette å kjempe for stemmerett for 16-åringer, sier han.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse