Dette er 4G: Åpner for lynraske nedlastninger

RASKERE: 4G vil gi deg mobilt internett med muligheter for skyhøye hastigheter sammenlignet med dagens 3G-nett.

Neste generasjon mobilnett er på vei til Norge. Men hva betyr det for deg?

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.01.2009 kl 13:30

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
AMOBIL.NO: 4G vil gi deg mobilt internett med skyhøye hastigheter sammenlignet med dagens 3G-nett. Du vil kunne ta med deg en bærbar PC og laste ned for eksempel musikk eller film på svært kort tid, og det vil gå lynraskt å laste inn nettsider.

Det vil enkelt og greit bli som å ha en rask bredbåndslinje med deg. I alle fall i teorien.

Les mer: Netcom bygger 4G i Oslo

Les også: Vi være først med 4G

Hva er 4G?

Det nye 4G-nettet skal bygges med det som kalles LTE-teknologi (Long Term Evolution). Dette er ikke en oppgradering av eksisterende mobilnett slik som super-3G (HSPA) er, men krever at det bygges et helt nytt nett med basestasjoner.

Når Netcom bygger dette nettet vil det operere i 2,6 GHz-båndet. Den teoretiske hastigheten i nettet er ifølge Netcom 100 Mbps. Det er imidlertid teoretisk mulig å oppnå hastigheter på 326,4 Mbps dersom nettet oppgraderes senere.

Les også: Slutt på fri nedlastning?

Men du får ikke 100 Mbps

I praksis vil hastighetene imidlertid være en del lavere. Som ved bruk av Edge eller super-3G deler alle brukerne som er koblet til samme basestasjon på kapasiteten.

Det eneste sannsynlige muligheten for 100 Mbps, er dersom du sitter kloss inntil en basestasjon og du er den eneste som er koblet opp.

Netcom hevder at opplevd nedlastingshastighet vil ligge på mellom 10 og 20 Mbps. Dersom veldig mange er koblet til samme basestasjon vil hastighetene kunne bli lavere enn dette.

Hastighetene som tilbys fra basestasjonen avhenger også av hvor rask tilkobling denne har. En basestasjon fungerer grovt sett på samme måte som Wi-fi-ruteren din hjemme.

Selv om ruteren er oppgitt til å støtte 50 Mbps vil du aldri oppnå høyere hastighet enn bredbåndslinjen din. Har du en bredbåndslinje på 5 Mbps vil altså dette være begrensningen når du surfer på nettet.

Les også: Samles om 100 Mbps mobilnett

Hva kan jeg bruke det til?

4G egentlig ikke annet enn en rask trådløs internettilkobling. Men det åpner for mange nye muligheter. Du vil for eksempel kunne se TV i HD-kvalitet på PC-en din, eller du kan bruke mobilen til å høre på nettradio i god kvalitet.

Det kan også tenkes at operatørene vil sende mobil-TV over 4G-nettet.

Når 4G kommer vil det også bli aktuelt å spille over mobilnettet, da forsinkelsen (latency) i nettet er svært lav.

Forsinkelse vil si tiden det tar fra for eksempel PC-en din sender en IP-pakke (data), til det kommer frem hos mottakeren, til PC-en din mottar beskjed om at IP-pakken har kommet frem.

For avanserte multiplayer-spill på nettet er det svært viktig at denne forsinkelsen er så lav som mulig.

For små datapakker (IP-pakker) vil forsinkelsen i teorien være under 5 millisekunder i 4G-nettet. Dermed vil trolig spill som World of Warcraft fungere bra via 4G.

Når får jeg 4G?

Netcom bygger ut 4G først sentralt i Oslo. Deretter kommer trolig andre store byer til, som Bergen, Trondheim og Stavanger. De 3,6 millionene nordmenn som ikke bor i disse byene må trolig vente lenge før Netcom, Telenor, Network Norway eller andre aktører bygger ut LTE-nett der de bor.

Og folk flest vil sannsynligvis uansett ikke få 4G-dekning der de bor, da nordmenn flest tross alt ikke bor i disse byene. For disse vil det sannsynligvis bli mer aktuelt å bruke super-3G med høye nedlastingshastigheter etterhvert som dette blir bygd ut.

Det er selvsagt lov å håpe at Netcoms konkurrenter oppdager at det finnes andre steder enn Oslo når de skal i gang med 4G-utbygging, men vi holder ikke akkurat pusten.

Netcom åpner sitt 4G-nett i Oslo i 2010. Sannsynligheten for at Telenor åpner sitt 4G-nett omtrent samme sted på samme tid tror vi er stor.

Hvilket utstyr trenger jeg?

For å benytte deg av mulighetene i 4G-nettet må du ha en 4G-telefon. Slike telefoner er ikke kommersielt tilgjengelig ennå, og det er slett ikke sikkert at de har blitt det når Netcom åpner sitt nett.

Les også: Her er verdens første 4G-mobil

Norge er sammen med Sverige de første landene i verden som får slike nett.

Befolkningsgrunnlaget i Oslo og Stockholm er rimelig tynt i et globalt perspektiv, så mobilprodusentene vil neppe hive seg rundt for å lansere telefoner innen nettene åpnes. De kan tross alt bare selges i disse byene foreløpig.

I begynnelsen vil det altså mest sannsynlig bli snakk om å tilby USB-modem, slik at du kobler deg opp til 4G-nettet med PC-en din.

Les hele saken på Amobil.no

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse