Åpner Oslos hus

Riksarkivet er blant bygningene du kan besøke til helgen.

Til helgen åpner 70 hus og anlegg i Oslo sine dører for publikum. I Nordre Aker kan blant annet besøke Riksarkivet og Villa Schreiner.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.09.2008 kl 08:13

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
NORDRE AKER: Forrige gang Oslo Åpne hus ble arrangert benyttet ca. 10 000 av Oslos befolkning seg av tilbudet om gratis omvisning og en titt bak porter og fasader som vanligvis er stengt.

- Hele ideen med det med åne hus, er at folk skal kunne få se flott arkitektur og glede seg over å kjenne igjen vakre bygninger, sier prosjektleder i Oslo Åpne Hus, Karin Magnussen, til Nordreakerbudstikke.no.

Enkle konstruksjoner

Hun mener blant annet at Riksarkivet, som ligger ved Sognsvann T-banestasjon, har blitt en vakker møteplass for folk. Villa Schreiner på Nordberg er tegnet av den kjente arkitekten Sverre Fehn i 1963, preges av den konstruktive klarhet som modernismens arkitekter var opptatt av.

- Arkitektene på denne tiden var veldig opptatt av å lage enkle konstruksjoner som harmonerer med terrenget og naturen rundt, sier hun.

Modernisme og miljø

- Man snakker ofte om poetisk arkitektur når man snakker om Fehn, sier Magnussen, og trekker frem at den tidligere arkitekturprofessoren også har tegnet et av de andre husene som er åpne for publikum i helgen, døveskolen på Skådalen. I tillegg har Stein Halvorsen, som bor i Villa Schreiner, tegnet en av de andre åpne villaene, Villa Gruppo på Holmenkollen.

- Det blir en slags link over, som er en forlengelse av den modernismen Fehn representerte, over i noe som er moderne, men som også har en veldig sterk miljøprofil. Dette er jo noe arkitektene er veldig opptatt av, avslutter hun.

Adgangen til alle bygningene og de grønne anleggene er gratis. Flere steder arrangeres omvisninger.

Se hele programmet for Oslo Åpne Hus her

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse