Spiller i Norge i dag: Aqua vil "Turn back time"

NÅ: Aqua med sin norske vokalist, Lene Nystrøm, er tilbake på hitlistene. I hvert fall i Danmark. (Foto: Universal)

Kan man gjøre comeback med ti år gammel heliumpop og fans som har blitt voksne? Aqua prøver i hvert fall. I kveld opptrer de på Rådhusplassen.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Aqua er for mange er ensbetydende med hiten "Barbie Girl". Men det dansk-norske eurodance bandet hadde faktisk flere nummer én plasseringer over hele verden, som "Doctor Jones" og "Turn back time".

Oppskriften var like enkel som den var genial: Rettene var kokt på fengende popmelodier, tilsatt sukkersøte tekster med snuskete antydninger.

Aqua slo igjennom med et brak i 1997, men fire år senere havarerte bandet på grunn av indre problemer. Nå er i tiden inne for comeback for danskenes mestselgende pop-band.

Den nye singelen,"Back To The 80's", er allerede nummer én i Danmark.

Aquas mannlige vokalist, Rene Dif, synes ikke at tiden har løpt ut for Aquas tegneseriepop.

- I gamle dager måtte du være 16 år gammel for å fungere som tenåringsidol. Sånn er det ikke lenger. Artister i dag spenner mer i alder. Det samme gjelder publikum som kommer på konsertene våre. Det er en miks av alle aldre, sier René Dif.

Les også: Lenes nye liv

Indre problemer

Etter det alltid vanskelige andrealbumet ble Aqua oppløst. Den norske vokalisten Lene Nystrøm, som hadde vært kjæreste med René Dif, giftet seg plutselig med bandkollega Søren Rasted.

Nå later Aqua til å ha lagt fortidens stridigheter bak seg, og satser friskt på å møte nye og gamle fans.

- Det er helt fantastisk å være tilbake, og jeg er spent på interessen for oss. Singelen "Back To The 80's" gikk rett til topps i Danmark.

- På konsertene vi har hatt til nå ser det ut til å være en blanding av gamle og nye fans. Vi ser foreldre som tar med barna. Det har til og med kommet folk fra Spania, Hellas og England. Det er virkelig rørende, sier Dif.

Les også: Aqua-Lene i norsk spillefilm

Finn formelen

Eurodance var et fenomen på 90-tallet. Eurodance kjennetegnes av synthesizer riff, kvinnelig sanger og mannlig rapper, samt en sterk beat.

Ifølge Thomas Talseth behersket få sjangerens elementer bedre enn Aqua.

Talseth er i dag musikkjournalist i VG, men jobbet som musikkansvarlig i ungdomsmagasinet Sprit, da Aqua slo i gjennom i 1997.

- De traff tidsånden og skjønte hva som fungerte på hitlistene. Det var nok ingen ulempe at det var folk med DJ-erfaring i bandet, og tegneserieimaget var et finslepent produkt av sin tid.

- Få - om noen - behersket sjangeren bedre enn Aqua gjorde med "Barbie Girl". Teksten var smart: søt, uskyldig og barnevennlig på overflaten, men samtidig såpass vovet at også russen fikk sitt.

Aquas comeback singel, "Back to the 80's", skjøv selveste Alexander Rybakk og "Fairytale" ned fra listetronen i Danmark. Likevel har ikke alle tro på en vellykket retur til rampelyset.

- Skal man dømme ut i fra "Back To The 80's" tror jeg ikke på noe kreativt comeback. Det er litt komisk at et band som nå skal livnære seg av nittitallsnostalgi skyver åttitallet foran seg.

- Som band vil Aqua neppe bli elsket av andre enn danskene. For dem er jo Aqua en nasjonal stolthet, sier Thomas Talseth.

Begynne forfra

Aquas fans har vokst opp, og eurodance er ikke like populært som det en gang var. René Dif frykter likevel ikke en flopp.

- Vi var aldri redde for å måtte begynne forfra. Vi arbeider best når vi har press på oss. "Back to the 80's" viser det Aqua er best på, nemlig å lage musikk.

- Jeg synes heller ikke vi er for gamle. Se bare på andre artister som Madonna og Backstreet Boys. Det er ingen som bryr seg om hvor gamle de er, sier René Dif.

Aqua har en solid serie hits bak seg, og dermed nok materiale til både samleplate og nye konserter.

Mottakelsen Skandinavias største eurodance-band får i sommer, vil nok avgjøre om det blir noe mer ut av comebacket.

- Vi har ikke tenkt mye på ny plate enda. Vi lever i nuet, sier René Dif.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse