Arbeiderpartiet slår tilbake mot ordfører

Libe Rieber-Mohn (Ap) mener Fabian Stang er useriøs

INGEN SKANDALE: Libe Rieber-Mohn mener at to dagers valg er en styrke for demokratiet og ikke en skandale som Fabian Stang hevder. Foto: Vidar Bakken

Varaordfører Libe Rieber-Mohn (A) mener ordfører Fabian Stang er useriøs i sin fremstilling av Arbeiderpartiets kamp for to dagers valg.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

OSLO: - Fabian Stang modererte seg under siste møte i bystyret. Det var ingen grunn til å kalle mindretallets krav om to dagers valg en skandale, sier gruppeleder for Arbeiderpartiet i bystyret, Libe Rieber-Mohn.

To dagers valg

Fabian Stang sa i et intervju med dittoslo.no at Arbeiderpartiet løp til mamma og pappa for å få gjennomført to dagers valg i Oslo. Det var i betydningen at Ap ikke fikk flertall for dette i bystyret. Dermed løp Ap til sine partifeller i regjeringen for å få fremmet et nytt forslag i valgloven mente Stang.

Stortinget vedtok i 2009 at hvis en tredel av kommunestyrerepresentantene forlangte det, skulle det avholdes to dagers valg. Ifølge Stang medfører dette en merkostnad på 10 millioner kroner for kommunen, uten at det er noe som tilsier at valg over to dager medfører større velgeroppslutning.

Les saken her

200 kommuner

- I forbindelse med valgloven fremmet regjeringen dette forslaget. I dag er det mer enn 200 kommuner som har to dagers valg. Valgtilgjengelighet er et av demokratiets grunnprinsipper. Stortingsflertallet med Ap, SV, Frp og Sp sikret at mindretallets mening ble hørt. Jeg tenker ikke på Frp som pappa i den forbindelse. Venstre som gikk inn for det samme i komiteen, hoppet av da det kom til avstemning.

- Det er for øvrig rart å høre byrådspartiene argumentere mot to dagers valg når de vil arrangere rådgivende OL-avstemning som koster kommunen noen millioner kroner. I motsetning til stemmene ved et kommunevalg, er dette kun en rådgivende avstemming. Selv om Oslo skulle bestemme seg for å søke, må Stortinget avgjøre om det kan stilles en nasjonal garanti. OL-avstemmingen har ikke avgjørende betydning, sier Rieber-Mohn.

Lange køer

- Kommunen skal ha flere forhåndsstemmelokaler enn tidligere, hvor man kan gå og stemme i et tidsrom på fire uker. Er ikke det nok for at folk skal få anledning til å stemme?

- For veldig mange er det høytidelig og en tradisjon å stemme på valgdagen. Tilbake i 2007 hvor det bare var valg på mandag, var det enormt lange køer flere steder. Mange gikk hjem uten å stemme. Ved stortingsvalget i 2009 var det 27 prosent av velgerne, rundt 100 000 mennesker som stemte på søndagen. Med dette ble det mindre kødannelse og flere fikk stemt. Det er et uttrykk for behovet for to dagers valg.

Økte med fire prosent

- Men er det grunnlag for å hevde at to dagers valg gir større velgeroppslutning?

- Vi kan ikke bastant bevise at valgdeltakelsen blir vesentlig høyere med to dagers valg, selv om valgdeltakelsen ved siste kommunevalg økte med cirka fire prosent. Det som er vesentlig er at vi har sikret at flest mulig får delta ved valget. Jeg er overrasket over at ordføreren og byrådspartiene fullstendig overser egenverdien av økt tilgjengelighet i forbindelse med et demokratisk valg. Først og fremst synes jeg det var useriøst av ordføreren å gå ut mot Arbeiderpartiet på denne måten, sier Rieber-Mohn.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon