Årets ravner i gang

Fra venstre Nina Hannevold med Tara, Nils Erling Haugen, bak: Lagleder Paal Sørensen, Bjarne Sellevold og Tom Ole Bergerud. Foran årets sjefsravn Unni Boberg.

Kjelsås- og Grefsens natteravner er inne i sitt 16. år. - Vi forebygger og trygger, sier lokalansvarlig Unni Boberg.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.02.2007 kl 10:31

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Kjelsås/Grefsen: Kjelsås- og Grefsens natteravner er nå organisert gjennom FAU (Foreldrenes Arbeidsutvalg) ved Engebråten Ungdomskole. Ravnene samarbeider også med bydelens Ungdomsseksjon. Det er åttendeklasse-foreldrene som patruljerer.

- Ravnearbeidet er en flott måte å bidra til å trygge fredags- og lørdagskvelden for ungdommene våre, sier årets sjefsravn, Unni Boberg.

Mer oversikt

Hun har selv en sønn i åttendeklasse.

- Foreldrene har mye å hente ved å bidra som natteravner. Ikke minst får de kontakt med andre "likesinnede" foreldre. Men de får også et bedre innblikk i hva de unge driver med på fredags- og lørdagskvelden, og hvor de grupperer seg, sier Boberg.

Hun forteller at av 225 familier har det, med få unntak, kun vært positive tilbakemeldinger på årets fire første ravnehelger.

Regler

Det er klare regler for hva en natteravn skal gjøre og ikke gjøre.

- Ravnene skal være synlige i lokalmiljøet, noe vi tror virker forebyggende. Men ravnene skal på ingen måte leke politi og gripe direkte inn i situasjoner. Vi er dessuten hele fredags- og lørdagskvelden online med politiets utepatruljer, slik at vi umiddelbart kan melde fra når det er nødvendig, sier Boberg.

Og det har vært situasjoner hvor natteravnene på Kjelsås/Grefsen har måttet kontakte politiet.

- Hjemmefester ute av kontroll er eksempler. Ved et par anledninger har også ravnene bidratt til at overberuset ungdom har blitt sendt til sykehus for pumping, forteller Boberg.

To grupper

- Vi går helst i to grupper på fire og fire, fra klokken ni på kvelden til klokken ett på natten. Stort sett møter de innkallede foreldrene. Ravnene dekker opp fredags- og lørdagskvelder utenom skoleferiene, men også datoer som natt til første mai og natt til syttende mai, sier Boberg, og legger til at alle ravnevandringer blir loggført.

Natteravnene har samarbeidsavtale med Vesta.

- Vi er ulykkes- og kriseforsikret, og Vesta sponser oss med refleksvester, sekker og førstehjelpsutstyr, sier Boberg.

Fredag kveld

Ravnene samles på Platået. Vaktleder Paal Sørensen er først ute, og har med sekken med nødvendig ravneutstyr. To har meldt frafall, men resten av laget kommer etter hvert.

- Jeg kommer rett fra politiets orienteringsmøte på Majorstua. Foreløpig var det ingen spesielle arrangementer eller hendelser i området som de visste om, sier Sørensen.

- Jeg dropper gjerne "gullrekka" en fredagskveld eller flere for å bidra som natteravn. Det er ikke alltid like lett å ta ansvar som enkeltperson, og da er natteravning en godt organisert måte å bidra på, sier Sørensen.

Han forteller at det i hvertfall blir turer bortom Engebråten skole, Trikkehallen og 7-Eleven utover kvelden.

Hva skjedde?

Nordre Aker Budstikke var søndag i kontakt med helgens natteravner, og de kunne melde om en rolig helg på Kjelsås/Grefsen.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse