Besøksrekord på Teknisk Museum: August (4) ble nummer 200.000!

har aldri hatt så mange besøkende som i år. Den bevisste satsingen på mer aktuelle utstillinger og økt aktivitet rettet mot flere målgrupper har betalt seg, mener museumsdirektøren. Arkivfoto: Karl Andreas Kjelstrup

Teknisk museum har økt besøkstallet med 65 prosent de siste syv årene og har nå det høyeste besøkstallet noensinne. Fra 2001 har tallet steget fra rundt 120.000 til dagens 200.000.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
03.12.2008 kl 10:56

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Årets største utstilling på Teknisk Museum. Foto: Teknisk Museum

Se bildet større

August Brynsrud (snart fire) vil komme ofte tilbake til museet sammen med familien sin. Fra venstre: Emrik (2 år), Espen, Baste (7,5 år), August (3,5 år), Silje og Aslak (6 år). Storesøster Benedicte var ikke med da bildet ble tatt. Foto: Finn Larsen, Teknisk Museum

KJELSÅS: – Den bevisste satsingen på mer aktuelle utstillinger og økt aktivitet rettet mot flere målgrupper har betalt seg i form av økt besøk, sier museumsdirektør Hans Weinberger i en pressemelding.

Han mener at besøksrekorden er en av fruktene av visjonen, å være Norges mest synlige, dristige og mest dialogorienterte museum.

LES OGSÅ: Rekord med klimasatsing

Besøkende nummer 200.000

August Brynsrud på snart fire ble den historiske nummer 200 000. Han fikk et årskort til museet for seg og sin familie. I tillegg skal de på spesialomvisning på museet og få gule Klima X støvler.

– Vi er ofte på Teknisk Museum, så dette passet bra, sa fembarnsfaren Espen Brynsrud, pappaen til August. Han lovet sønnen å passe godt på årskortet sånn at de kan gå ofte på museet.

LES OGSÅ: Store bobler på Teknisk Museum

Et aktuelt museum

Samfunnsforsker Erling Dokk Holm mener at Teknisk Museum henvender seg til alle, både barn, unge og voksne, og innholdet i museet gjør terskelen lav.

– Renessansen for naturfag og den økte miljøinteressen er dessuten med på å øke museets aktualitet. Dette kan også ha betydning for den sterke økningen i besøkstallet, sier Dokk Holm i pressemeldingen.

LES OGSÅ: Spøkelser fra fremtiden

Aktuelle temporære utstillinger

Museet har i 2008 satt opp åtte utstillingstilbud ut over Klima X.

Det spenner mellom utstillinger hvor man kan lage ren energi «Ren energi», hvor man kan bruke labteknikk for å analysere spor i en drapssak «Krimlab», hvor man blir kjent med Klimakrisen fra et sørlig perspektiv «Klima fra sør», hvor man blir kjent med ID-tyveri, hvor man får oppleve Bob Dylans «A Hard Rain's a-Gonna Fall» danne en poetisk ramme for fantastiske fotografier fra hele verden samt en hot-spot utstilling om overgrep mot sanatoriebarn i «Vonde minner».

LES OGSÅ: Vonde minner på Teknisk Museum

I tillegg kan de besøkende oppleve museets faste utstillinger om sykdom og medisin, den industrielle revolusjon, oljeeventyret, energi, sagbruk, verksted, plast, samferdsel, data og klokker og ur.

Klimakrise øker besøket

I desember 2007 åpnet museet den totalt interaktive utstillingen Klima X. Konseptet er basert på at man skal føle klimaendringene på kroppen.

Gulvet er dekket av vann, enorme isblokker smelter og man bruker fjernstyrte båter for å besøke klimavitner rundt i verden. Denne utstillingen har fått mye oppmerksomhet både fordi den er høyaktuell samtidig som den har strukket seg forbi det man forbinder med ideen om en museumsutstilling. Klima X står til slutten av 2009.

– Finanskrise gir økt kulturkonsum

Samfunnsforsker Dokk Holm mener at økningen kan settes i sammenheng med finanskrisen.

I forrige økonomiske nedgangsperiode mellom 1988 – 1992 opplevde, ifølge Teknisk museums tall, museene i Norge en økning på 40 prosent. Det totale besøkstallet økte med 2 290 302 i perioden, fra 5 660 962 i 1987 til 7 951 264 i 1992.

– Det kan henge sammen med at kriser fører til at folk bruker mindre penger på ferier, og derfor vrir forbruket mot rimeligere aktiviteter. Det er dessuten en generell trend at opplevelser til en viss grad erstatter tradisjonelt forbruk, sier Dokk Holm.

LES OGSÅ: Spagetti à la Opera!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse