- Avtale!

- Nedgravings-avtalen er i boks, forteller (til venstre) leder av beboernes arbeidsgruppe, Torbjørn Togstad, og prosjektleder i Oslo Vei AS, Jan Engen.

Høyspentlinjen fra Grefsen- kollveien 12 og ned til Grefsenveien skal i jorda. - Endelig har vi også en ned- gravingsavtale, sier en glad Torbjørn Togstad.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Grefsen: I snart halvannet år har beboerne fra Grefsenkollveien 12 og ned til Grefsenveien jobbet for å få til en avtale med Oslo Vei AS om nedgraving av høyspentlinjen. Nå er endelig avtalen i boks.

- Det er klart vi er glade. Det så mørkt ut i høst. Men vi ga aldri opp, og nå har vi også en nedgravingsavtale med Oslo Vei, sier leder av beboernes arbeidsgruppe, Torbjørn Togstad i Øvre Grefsen Vel.

Strabasiøst

Før sommeren i fjor inngikk Akebakkeskogen Borettslag en egen avtale med Oslo Vei, om nedgraving av høyspentlinjene over Akebakkeskogen og ned til masten mellom de to barnehagene i Grefsenkollveien 8 og 12. Da det ble kjent at Akebakkeskogen-avtalen innebar en endemast (mast 9), mellom de to nevnte barnehagene, ble det protester fra mange. Sameiet Grefsen Terrassehus, som eier barnehagen i nummer 12, varslet søksmål hvis denne endemasten ble en realitet.

Men nå blir det ingen mast i det hele tatt – hele strekningen blir gravd ned. Etter at konsesjonssøknaden for Akebakkeskogen-avtalen ble innvilget forrige måned, fikk beboerne fra Grefsenkollveien 12 og nedover en siste mulighet fra Oslo Vei til å legge nok penger på bordet.

- Beboernes bidrag kom ikke helt i mål økonomisk. Men i et møte i slutten av forrige måned med Oslo Vei, styreleder i Grefsen Terrassehus, Per Erik Ståhlbrand og undertegnede, kom vi frem til en løsning. Vi er naturligvis veldig fornøyde med at også resten av strekket ned til Grefsenveien skal kables i jorden, sier Togstad.

Gode hjelpere

Noen detaljer skal fortsatt på plass, men reaksjonene fra beboerne er ifølge Togstad entydig positive.

- Vi har hatt mange gode hjelpere underveis. Blant annet har vi fått full støtte fra bydelens politikere hele veien. At leder av Byutviklingskomiteen, Ola Elvestuen (V), klarte å dra saken inn i Oslo Bystyres budsjettforhandlinger, var avgjørende. Hele tre millioner kroner ble avsatt til kablingen gjennom fjorårets budsjettforhandlinger. I tillegg bidrar også Eiendoms- og byfornyelsesetaten med 4,1 millioner - kommunen eier selv noen av tomtene langs høyspentstrekket. Kjøper av tomten i Grefsenkollveien 14, Backe-gruppen, har også lagt 1.2 millioner på bordet, sier en fornøyd Togstad.

- Og at Oslo Vei i innspurten bidrar med hele 1.5 millioner til tilleggkablingen, har blitt den siste økonomiske brikken som falt på plass.

Ferdig i desember

- Dette blir utvilsomt et stort positivt løft for Grefsen-miljøet, og vi gleder oss til kraftlinjene ligger trygt kablet ned i jorden, sier Togstad.

Oslo Vei er også fornøyd med nedgravingsavtalen fra Grefsenkollveien 12 og ned til Grefsenveien

- Vi skal nå sende inn konsesjonssøknad for tilleggskablingen. Søknaden for nedgraving fra Akebakkeskogen og til Grefsenkollveien 12 er allerede godkjent av Norges Vassdrag- og Energidirektorat, sier prosjektleder Jan Engen i Oslo Vei AS.

- Anleggsstarten fra mast 9 til 14, Akebakken og ned til Grefsenkollveien 12, starter denne uken. Trekking av kabel fra mast 6 til 14 skal være i gang i september, og hele prosjektet er planlagt ferdig i desember i år, forteller Engen.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse