Badevann: Både utmerket og dårlig

- Varmt i vannet, sier Maia. – Kaldt, mener Falk. Utmerkede forhold i Sognsvann hva gjelder tarmbakterier, men snart kommer iktene til det populære badevannet, hvis de ikke allerede er i full vigør. (Fv:) Are Fjellstad, Falk, Ivan, Maia og Ingrid.

Mens vannkvaliteten i vannspeilet i Middel- alderparken og Svart- tjern på Romsås er så dårlig at Helse- og velferdsetaten fraråder bading, er tilstanden i Nordre Akers badevann utmerket. Med ett unntak.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
29.06.2006 kl 09:50

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker: Utmerket badekvalitet i bydelense vann med unntak av Nydalsdammen, som grunnet store nedbørmengder siste uke og problemer i et overløp har over 1000 tarmbakterier per 100 milliliter vann, og derved midlertidig frarådes å bade i.

Overvåker

- Hovedproblemet med bading i forurenset badevann er at man uforvarende kan svelge det. Dette kan igjen medføre mage- og tarminfeksjoner med magesmerter, oppkast og diaré. Har man et sår og bader i forurenset vann kan det utvikles betennelse i såret, informerer vannforvalter Tone Høysæter i Helse- og velferdsetaten.

Oslo kommune overvåker vannkvaliteten på en del badeplasser i fjorden, marka og Akerselva. Det tas vannprøver en gang i uka. Prøven analyseres og resultatet legges ut på Internett, www.badeinfo.no, dagen derpå.

Plagsom, ikke farlig

Ved varmt vann, ca. 20 grader, kan parasitten Cercarie, eller "ikte", blomstre opp i visse ferskvann. Den er påvist i flere av de bynære marka-innsjøene i Oslo som i Sognsvann, Bogstad-vannet og Nøklevann. Iktene formerer seg i snegler som lever i ferskvann, og ute av sneglene jakter de på fugler som de kan tappe for blod. Av og til tar de feil og slår seg ned på mennesker. De dør like under huden vår og kan forårsake et kløende utslett, såkalt svømmekløe. Barn er ekstra utsatt, men Folkehelseinstituttet ser ikke grunnlag for å fraråde bading.

Risikoen minsker ved bading på dypt vann og man bør tørke seg med håndkle og eventuelt skylle seg i rent vann etter badet.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse