Bakglatt for kunstsnø

Denne gjengen ønsker ikke kunstsnø i marka - og er godt fornøyd med støtten og innspill fra Solemskogbeboerne i møtet forrige uke. Fra venstre Liv Kirkemo, bak: Jan Würtzel, foran: Nina Bang, bak: Leder i Naturvernforbundet, Gjermund Andersen, og foran til høyre første kvinne på Mount Everest i 2004 - Randi Skaug. Hun er glad i friluftsliv, men kunstsnøløyper ønsker hun ikke.
- Etter min mening er dette misbruk av penger. Jeg synes det er uakseptabelt med en kunstsnøtrasé inn i skogen. Vi må ta vare på de fire årstidene som er, og ikke manipulere naturen, sier Skaug.

Kjelsås Langrennsgruppe klarte ikke å over- bevise Solemskog-beboerne om behovet for en kunstsnøløype.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.03.2006 kl 13:45

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Solemskogbeboer Øyvind Paulsrud er også glad i naturen. – Jeg går blant annet på ski til og fra jobb. Jeg flyttet jeg hit til Solemskogen for å få ro og stillhet, og ønsker ingen maskinell utkjøring av snø - eller produksjon av snø - i Lillomarka. For meg vil det ødelegge naturopplevelsen. 800 lastebillass inn i marka er helt uakseptabelt, sier Paulsrud.

Se bildet større

Tidligere eliteløper Trude Dybendahl Hartz - som selv bor på Solemskogen - og Kjelsås Langrenn fikk lite støtte fra beboerne til kunstsnøprosjektet.

Se bildet større

I beboermøte om kunstsnøprosjekt på Solemskogen i forrige uke var blant annet (fra venstre) leder for Kjelsås Langrenn Richard Struksnæs, fra Kultur og Idrettsetaten (og leder av arbeidsgruppa) Asbjørn Hjerten, BU-leder Egil Ihlen og Velleder Tore Fallet.

Solemskogen: – Vi ønsker ikke inngrep i naturens egne premisser, protesterer motaksjonistene.

Kunstsnø engasjerer Solemskogbeboerne, og det var ikke én stol ledig i grendehuset forrige onsdag. Kjelsås Langrenn ved Richard Struksnæs, Asbjørn Hjerten fra Kultur- og Idrettsetaten, og leder for bydelsutvalget (BU) Egil Ihlen stilte til paneldebatt. I tillegg møtte prosjektleder og Solemskogbeboer Trude Dybendahl Hartz. Naturvernforbundet ved Gjermund Andersen var også på plass.

Satser på mobile snøkanoner

Langrennsgruppa vil sikre skiforholdene.

– Gjennom tidligere snøfattige vintre har vi måttet reise til Holmenkollen og Sørkedalen for å finne kunstsnø. Vi ønsker i utgangspunktet en fem km lang trasé. Med samarbeidspartnere kan den etter hvert tenkes å bli åtte kilometer. Linderudkollen er et alternativ for et stasjonært anlegg, men vi tror utkjøringen derfra vil bli problematisk. Uansett dropper vi Bueskytterbanen - i stedet tror vi et mobilt anlegg kan være den beste løsningen - for eksempel i Evensetermyra, sa Struksnæs.

Mandat og 800 lastebillass

Asbjørn Hjerten fra Kultur og Idrettsetaten leder utredningsgruppen. Han fikk blant annet spørsmål om å utrede mandatet.

– Mandatet omfatter et snøproduksjonsanlegg på Linderudkollen og Langsetløkka, ikke på Solemskogen. Et forslag på høring blir lagt frem i mars, sa han.

Hjerten fortalte at en åtte kilometers trasé trenger rundt 800 lastebillass med snø. Ved snøfattige vintre tar produksjon og utkjøring rundt fem uker.

– Ved mildvær etter snøleggnigen kan det bli hålkeføre på turveiene, sa Hjerten.

Trude Dybendahl Hartz la til at Solemskogen likevel ofte har kaldere temperatur enn for eksempel Langsetløkka

– Det må vektlegges i forhold til hvor kunstsnøløypene skal legges, sa hun, og la til at løypene også vil bli familievennlige.

– Likevel, de som ikke ønsker å gå på ski har jo mange muligheter til å ta andre avstikkere, sa hun.

Opp i MPS

BU-leder Ihlen, fortalte at alle innspill blir vurdert, og at saken etterhvert kommer opp i miljø, plan- og samferdselskomiteen.

– Bydelen arbeider med å forbedre den offentlige kommunikasjonen. Parkeringsproblemene på Solemskogen er allerede der, men hyppigere bussavganger tror vi vil hjelpe på situasjonen, sa BU-lederen.

Allmennheten skal prioriteres

Leder for Naturvernforbundet i Oslo og Akershus, Gjermund Andersen, er negativ.

– Natur er stillhet og ro. Flerbruksplanen for Oslos skoger, vedtatt av byrådet, sier at allmennhetens bruk av marka skal prioriteres. Indre deler skal være fri for inngrep. Et mobilt snøkanoninnlegg i skogen er i strid med naturens regimer, og i hvert fall ikke i tråd med flerbruksplanen. Vi godtar ikke trafikk av hundrevis av lastebiler og overtramp i marka, sa Andersen, og mottok kveldens første applaus fra beboerne.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse