Bare 6 av 10 får barnehagen de ønsker

Familien til Elliot (22 mnd.) fikk ikke innfridd noen barnehageønsker

kjelsås: Familien Steen Turumøygard ønsker seg barnehageplass i nærmiljøet til lille Elliot (22) mnd, som her ved Kjelsås skoles barnehage. FOTO: FOTO: Kristin Tufte Haga

- Ganske spesiell og frustrerende situasjon å være i - vi føler at hverdagen vår etter jul mest ligger i barnehagekontorets hender, sier en oppgitt pappa Thomas Steen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.10.2012 kl 18:21

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

elliot: Familien Thomas Steen, Gro Turtumøygard og lille Elliot (22 mnd) fikk ingen av de fem barnehageønskene sine oppfylt - her ved Kjelsås skole og hvor barnehagen på området står på ønskelista til familien. FOTO: Kristin Tufte Haga

KJELSÅS: For etter jul begynner pappa og sykpleierstudent Thomas Steen i praksis, han vet ennå ikke hvor det blir. Mamma Gro Turtumøygard er snart ferdig utdannet helsesøster, og håper på å få seg fast jobb etter jul, men vet jo heller ikke ennå hvor det kan bli.

Familien skrev kontrakt på leilighet på Kjelsås fire dager etter hovedopptaket i mars, og fikk derfor ikke oppfylt noen av barnehageønskene i Nordre Aker.

Færre får innfridd ønskene

Og byrådets egne tall for innfrielse av eksempelsvis barnehageønske 1 og 2, går i disfavør for søkerne.

SE KOPI AV BARNEHAGETALLENE FRA BYRÅDET HER

I 2011 fikk litt under 70 prosent innfridd disse ønskene, i 2012 så kryper tallet nedover til totalt 63 prosent.

Best ut for 2012 kommer Søndre Nordstrand med 72,6 prosent, mens i bydel Østensjø fikk bare 54,2 prosent innfridd 1. eller 2. barnehageønske. Men totalt antall søknader i Oslo har også steget fra 13 714 til 14 227 i årets hovedopptak.

Så fortsatt går lille Elliot (22 måneder) i studentbarnehage på Bislett.

- Det oppfordrer jo egentlig folk som er på flyttefot til å søke i hovedopptaket uansett i den bydelen eller bydelene man ønsker å flytte til, selv om man ennå eventuelt ikke har underskrevet noen kontrakt, sier en oppgitt pappa Thomas Steen, som likevel er glad for i det hele tatt å ha en barnehageplass.

LES OGSÅ "BRUKER TO TIMER HVER DAG MED LEVERING OG HENTING"

Hva skjer etter jul?

- Og det er jo i nærheten av der jeg er student.. Men etter jul vet vi at det kan det jo bli total logistikkkrise. En ganske spesiell og frustrerende situasjon å være i, vi føler at hverdagen til familien etter jul mest ligger i barnehagekontorets hender! Vi får jo heller ingen informasjon fra bydelen om status, det hadde vært ønskelig. Det er egentlig bare å håpe på at det magiske brevet skal dumpe ned i postkassen - og da helst før jul!

Famlien har også kontaktet barnehagekontoret flere ganger.

- Blant annet tok vi kontakt både før og etter sommeren, men fikk lite eller ingen informasjon om status da, og har som nevnt ikke hørt noe siden søknaden ble bekreftet mottatt i mars. Ønsker virkelig bydelen at de enkelte familiene selv skal ringe jevnlig for å få litt mer informasjon om statusen?, lurer foreldrene til lille Elliot.

SE KOPI AV BARNEHAGETALLENE FRA BYRÅDET HER

Ikke felles kø

- Vi var heller ikke klar over at det ikke er én felles kø for oss utenfor hovedopptaket, og at det ikke er automatikk i å tilby ledige plasser ellers i bydelen, hvis disse ikke samsvarer med de fem som er opplistet i selve søknaden som 1. ønske, 2. ønske og så videre. Det tror jeg det er mange andre som ikke er klar over heller! ifølge Steen.

Barnehagesjefen i Nordre Aker, Preben Winger, forteller at det ikke er vanlig å orientere familiene på venteliste om status og utvikling i barnesituasjonen i bydelen.

Sjekker plasser opp mot søkerlister

- Men blir det ledige plasser utenom hovedopptaket vil vi gå ut fra de forskjellige søkerlistene i hver enkelt barnehage, sier Winger, som heller ikke opplever at barnehagekontoret blir utsatt for flere henvisninger enn rimelig er fra søkere som venter på plass.

- Kontakter man søknadskontoret for å få informasjon om ledige plasser, hvor man står i køene i hver enkelt barnehage man har søkt, så skal vi svare på det., sier Winger.

- Hvorfor ikke en felles kø?

- Det er laget liste over søkere til hver enkelt barnehage, og man får en plass i køen i hver enkelt barnehage man har søkt. Det går selvfølgelig an for søkere til barnehager å endre søknadens prioriteringer underveis, sier Winger, som oppfordrer søkere til å følge med på hjemmesiden til barnehagekontoret i bydelen.

På nevnte hjemmeside står det  per i dag at det finnes enkelte ledige barnehageplasser, men ikke hvor, og Winger sier at man må kontakte barnehagekontoret for mer informasjon om ledige plasser.

 

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse