Lokal gjengangersuksess: – Bare ett tilbakefall i Nordre Aker

SaLTo-koordinator Unni Haug forteller om «gjenganger»-suksess i Nordre Aker. Arkivfoto

SaLTo-koordinator i Nordre Aker, Unni Haug, forteller om lokal suksess med «gjengangerprosjektet» til Majorstua Politistasjon. – Per i dag – bare ett «tilbakefall», sier hun.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Både Bydel Nordre Aker og Majorstua Politistasjon har hatt suksess med et forebyggingsprosjekt mot gjenganger-kriminalitet blant ungdommer. Illustrasjon: Overvåkingsfoto fra DnB NOR

NORDRE AKER: SaLTo-koordinator i Nordre Aker, Unni Haug, forteller også om suksess med forebyggingsarbeidet til Majorstua Politistasjon. SaLTo (sammen lager vi et tryggere Oslo) er en av deltakerne i prosjektet, som har pågått i en treårsperiode.

Bare ett «tilbakefall»– Vår bydel har hatt fem ungdommer som har deltatt i prosjektet. – både jenter og gutter. Disse har vært såkalte «gjengangere» – ungdom som har begått alvorlige eller gjentatte kriminelle handlinger, tre eller flere ganger (blant annet vold, voldstrusler og narkotikasaker, journ.anm.). Nå går det veldig bra med fire av dem, kun én har per i dag hatt «tilbakefall», forteller Haug.

Krevende prosess

– Men det er en krevende prosess. De unge er ikke alltid like samarbeidsvillige, og det kan gå flere uker og flere oppfølgingsteam-møter før forbedringene kommer. Men det handler om å ikke gi opp den unge, og overbevise han/hun om at vi er der for å hjelpe dem på rett vei igjen, og ikke for å straffe, sier Haug.

Hun legger til at for enkelte unge er det viktig med oppfølgingsteam-møter hver eneste uke.

– For unge mennesker kan det jo noen ganger være vanskelig å forstå at ting tar tid. Eksempelvis skaffet vi en av ungdommene en praksisplass gjennom Nav. Å forklare, og få et ungt menneske til å forstå at slike ting faktisk kan ta noen uker, det kan være en stor utfordring. Likevel, denne personen er i dag i full praksisplass – og livet har virkelig begynt å ordne seg, sier Haug.

– Oppfølgingsteamet er også fleksibelt, og forsøker å være mest mulig tilgjengelig – også utenfor ordinær arbeidstid, sier Haug.

«Restorativ Justice»

Fra denne høsten er også «stormøter» en del av det forebyggende arbeidet.

– Før ungdom blir tatt inn i oppfølgingsteamet, starter det med et «stormøte». På engelsk; «Restorativ Justice» – eller konfliktløsnings- gjennopprettingsjustis, hvor alle parter som er involvert møter. Så følger oppfølgingsteamet opp – men alt basert på frivillighet, sier Haug.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse