Barn begår grove ran

Det sier leder for forebyggende avdeling ved Majorstua Politistasjon, Hanne Persson. Hun mener at hjelpeapparatet måvære sterkere tilstede. FOTO: Camilla Svendsen

Selv om anmeldte barneran har gått ned, så er ranene grovere.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.05.2008 kl 12:02

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

OSLO/MAJORSTUEN: – Før var det mer trusler, da var man ikke vant til så mye vold. Nå bruker man slag og spark i tillegg, sier Hanne Persson, avdelingssjef ved forebyggende arbeid, Majorstua Politistasjon. Forrige uke skrev Lokalavisen om en 12 år gammel gutt som ble ranet av gutter på 14-15 år.

– Ikke så utbredt

– Barneran er et stort problem for dem som opplever det. Likevel er det ikke så utbredt, sier Persson., men legger til at det kan være mørketall.

– Det er mange som ikke tør å anmelde eller si ifra hjemme. Gjerningsmannen kan ha truet offer til å ikke si noe, forteller hun, og legger til at nesten ingen som anmelder saker har blitt utsatt for represalier.

Vet ikke hvorfor de raner

Persson forteller at de fleste unge som begår et lovbrudd, holder seg på matten etter å ha blitt tatt første gangen. Ofte blir konfliktråd eller stormøter benyttet i sammenhenger med unge gjerningsmenn og ofre.

– I konfliktråd er forholdene bevist. Offer og gjerningsmann møtes. Her tror jeg mange gjerningspersoner får åpnet øynene litt, når de ser og får høre offeret s opplevelse av det som skjedde. Mens offeret kanskje får avdramatisert gjerningsmannen, sier politioverbetjenten.

– Når vi spør ungdom om hvorfor de ranet noen, har de ikke noe svar. Det kan være fordi personen trengte penger, eller fordi jakken var kul, sier Persson, som mener hjelpeapparatet må stille sterkt opp når politiet kaster ballen til dem.

– Barneranere er som regel unge med problemer.Det gjelder å sette inn tilpassede tiltak for den enkelte slik at de kan hjelpes ut av den situasjonen de er i. Det er viktig at hjelpeapparatet stiller opp!

Planlegger slagsmål

At barneran er blitt grovere har en sammenheng med at unge ikke tenker så mye konsekvenser.

– Noen sitter hjemme og planlegger å slå ned noen, bare fordi det er gøy. I den alderen tenkes det lite på konsekvenser av handlingen og man forstår ikke hvor stor skade det kan gjøre. Ofte ser vi at grupperinger avtaler sted og tid for å slåss og gjøre opp, sier Persson.

Mennesker blir i dag fort provoserte, alkohol og rus har også en sammenheng med ran og grov vold.

– I tillegg er jo samfunnet generelt mer voldelig og kniv er et våpen som ofte blir brukt. Det som var en ørefik før, er en knyttneve nå, avslutter Persson.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse