ANNONSE
Annonse

Vi var turister for en dag

- Beautiful, beautiful Oslo

Se, der er Stortinget!

Fornøyde turister delte City sightseeing-buss med Nordre Aker Budstikke en solfylt morgen. Hurra, vi fikk være turister i egen by, by bus!

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 22.07.2009 kl 16:07

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

OSLO: - So where can we find a Hamsun museum? I heard you are celebrating him this year, sier Ilya Michael Girin.

Sammen med kona er han en av mange som har karret seg ut av «Holland AmericaLine denne onsdags morgenen. Cruiseskipet har lagt til kai for bare noen timer siden, og Ilya vil ikke kaste bort tiden.

- It's beautiful here, sier han og får støtte av kona som hører på den russiske versjonen av bussguidingen.

Lokalavisens utsendte må desverre skuffe den hyggelige New yorkeren og fortelle at Hamsun ikke har eget museum i hovedstaden.

- Ok, sier han og titter bort mot Stortinget. Mange bilder skal taes, og dagens buss er nesten helt full.

Hopp på

- Det er syvende sesongen vi tilbyr city sightseeing med hop on-hop off busser nå, sier Trond Lie som har jobbet i HMK i 20 år.

Han er sammen med Patrick Ndizeye på jakt etter kunder til de røde bussene som for tiden er bekledt med et lite taktrekk.

SE BILDESERIE! Turistene i Oslo

- Det er mange spørsmål om hvor bussen går, også er det ganske mange utålmodige turister, sier Patrick som selv er fra Holland, noe som passer ypperlig med dagens cruisebåtfangst fra Rotterdam.

- Ja, jeg snakker nederlandsk , fransk og engelsk, sier den hyggelige mannen til Lokalavisen.

Byen rundt

For 225 kroner kan turister (eller selvsagt osloitter) innta bussene, og hoppe av og på som det måtte behage. Bussene går hver halve time, og har i alt 20 stoppesteder.

Ruten går ganske logisk innom de største turistattraksjonenene, som Vigelandsparken, Bygdøy-museene, Operaen, Nasjonalgalleriet rådhuset og Slottet, men med et merkbart unntak av Munchmuseet.

- Hvorfor kjører dere ikke innom Munchmuseet?

- Fordi det ville forlenge ruta med cirka 20 minutter, som eneste stoppested på østkanten, sier produkt og markedsansvarlig i HMK, Rino Ødegård.

LURER DU PÅ HVA DU SKAL GJØRE I SOMMER? SE VÅR GUIDE TIL 15 PERLER I OSLO

Han forteller at tidligere var Munchmuseet på programmet, men at få mennesker tok seg turen dit.

- De fleste turister får jo med seg Munch-malerier på Nasjonalgalleriet da, og der stopper jo bussen, sier han.

Det kan bli aktuelt senere hvis Vikingeskipene flyttes østover, forteller han. I overkant av 100 mennesker benytter seg av busstilbudet daglig, selv om det selvsagt er svært væravhengig.

14.000 rosebusker

Så hva lærer faktisk turister om vår lille kjære Oslo i løpet av en og en halv time på busstur?

Lokalavisens journalist lyttet på båndet turistene har på øret, og fikk blant annet vite at det er 14.000 rosebusker i Vigelandsparken, og at Norge betyr «the way north», det er visstnok 400 parker og grøntområder i byen, mange øyer i Oslofjorden må vite, og ikke minst er Bogstadveien den mest «fashionable» (eller elegante) gaten i byen.

Oslo shopping?

Litt merkelig konstatering må vel sies, der vi kjører oppover en folketom og litt sliten Bogstadvei, men stoppestedet «Oslo Shopping» skal visstnok legitimere denne noe utdaterte informasjonen.

Hva med den mer fasjonable nye shoppinggata i Akersgata, for eksempel?

Ellers er det greit å høre at Norge er en oljenasjon, og at grunnloven ble skrevet i 1814 på Eidsvoll. Hmm, så langt er det ikke krampaktig mye nytt å få med seg for lokalavisens utsendte, men turistene får vel med seg det viktigste.

Elegant, elegant

Kanskje ikke helt merkelig hopper nærmest halve bussen av på Vigelandsparken, og ferden går videre utover mot Bygdøy.

På veien ut får vi høre at det mest elegante eller fashionable og rådyre strøket i byen ligger i Thomas Heftyes gate, som er deler av det eksklusive ambassadestrøket.

Turist Ilya knipser i vei ved min side, mens de andre gjenværende på bussen tydelig halvsover og nyter en busstur i stillheten.

Tredje gang

Lani Noorhoek og Els Noorhoek er jentene på bakerste rad i bussen.

- Det er tredje gangen jeg er her i Norge, sier Lani, som denne gangen har tatt med seg søster og mor på tur.

- It's beautiful, sier Els førnøyd med vind i håret.

Lani forteller at også mamma er med, og at pappa to var sjømann og reiste med Amerikalinjen tilbake i tiden.

- Vi tar først en runde med bussen for å få med oss hovedstedene, også skal vi hoppe av på Folkemuseet, forteller de. Kanskje blir det litt spasering i sentrum, og så bærer det tilbake til cruiseskipet for å vende snuta hjemover til Rotterdam.

Go east

Oslo børsen prates det trutt og lenge om på båndet jeg delvis hører på, da vi farer nedover mot sentrum igjen, og så kommer Operaen til syne. Den nyttige informasjonen som er å oppdrive om praktbygget som faktisk lokker ut et og annet kamera fra turistene, er at Shøhetta er arkitektene bak denne, og at det er mulig å gå på taket.

Og ganske riktig, folk går på taket når bussen farer videre.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse