Belag deg på snøkaos – og skiføre!

FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP (ARKIVFOTO)

Fredag, lørdag og natt til søndag er det meldt snøvær i Oslo. Fra Meteorologisk institutt på Blindern varsles det om store muligheter for trafikkaos fredag morgen, og en hel uke med skiføre!

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
03.11.2016 kl 18:43

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

NB! Her kan du se hvor skiføret er!

OSLO: Allerede sist helg drysset det hvitt fra himmelen, som la seg, i alle fall for en kort stund, i høyden.

Og etter en uke med klart og fint høstvær, skyer det nå til, og vi får en smak av vinter fra og med fredag.

– Det er fortsatt litt usikkert med mengdene, men en 25 til 30 centimeter snø vil vi nok få i løpet av helga, sier meteorologikonsulent Jan Inge Hansen på Blindern.

HUSKER DU: Slik var det første snøfallet i fjor

Fare for trafikkaos

Snøfallet er meldt mellom fredag morgen og natt til søndag. Deretter går vi inn i en kald periode, som gjør at snøen nok blir liggende hele neste uke, mener Hansen.

– Kan vi vente oss det typiske første snøfall-kaoset på veiene i morgen tidlig?

– Ja, det er det absolutt store muligheter for. Det kommer litt an på når på dagen snøen kommer, men slik det ser ut nå er det store sjanser for at det treffer rushtrafikken. Det er riktignok ikke store mengder som kommer først på dagen i morgen, men av erfaring skal det jo ikke så mye snøfall til før det blir kaotisk, sier Hansen til Nordre Aker Budstikke.

…OG DETTE: Da vinteren kom tilbake i vår

Varsler skiføre

– Mange gleder seg til det igjen blir skiføre i Marka. Kommer det nok snø til at det er verdt å finne fram skiene?

– Ja, med 25-30 centimeter snø i Marka, blir det skiføre endel steder. Dessuten blir det bra med kuldegrader ut neste uke, slik at snøen holder seg, sier Hansen.

LES OGSÅ: Setter opp skibuss mellom Oslo og Sjusjøen i november

Hvit jul

– Kan du allerede nå si noe om mulighetene for en hvit jul?

– Nei, det er altfor tidlig å si noe sikkert om. Det kan godt komme mildvær og regn i løpet av november. Men det blir en uke med snø nå. Det meste kommer i helgen, og så vil det nok bli relativt lite nedbør, men lave temperaturer, utover i neste uke, avslutter Hansen.

Flest ulykker tidlig på vinteren

Den første snøen fører erfaringsmessig til utfordringer for alle trafikanter.

Sørg for å ha gode vinterdekk på bilen, hold god avstand og tilpass farten etter forholdene. Det er oppfordringen fra både Statens vegvesen og brøytemannskapene når snøen faller.

Statistikken viser at det i vinterhalvåret er flest ulykker i overgangen høst-vinter.

– Det kan virke som om vi trenger tid på oss til å justere både fart og kjørevaner til vinterforhold, sier prosjektleder i Statens vegvesen, Eirin Torgersen, i en pressemelding.

HAR DU SKIFTET DEKK? Sjekk denne lange køen til bilverkstedet torsdag formiddag!

Brøyting av veier

Det er Statens vegvesen som har ansvaret for vintervedlikehold av riks- og fylkesveger. Det er de mest trafikkerte vegene som brøytes først.

– Selv om store ressurser settes inn vil det alltid ta litt tid før alle vegstrekninger er brøytet eller strødd. Brøytemannskapene kan ikke være ”over alt” på en gang. Derfor er det svært viktig å tilpasse kjøringen etter føret slik det er der du ferdes. Og ikke glem at du kan oppleve forskjellige føreforhold selv på korte turer. Så vær på vakt, sier Eirin Torgersen.

De kommunale veiene i Oslo er det Bymiljøetaten som har ansvaret for å brøyte. Hovedveier og der det er trikk skal brøytes innen fem timer når det har falt 2 centimeter snø. Les om kommunens brøyterutiner, og meld fra om manglende brøyting, på Bymiljøetatens nettsider.

Sykkelveier

Også sykkelveiene skal brøytes når det snør.

Prioriterte sykkelveier brøytes når det har falt 2 centimeter snø. Disse brøytes etter bar vei-prinsippet og skal være snø og isfrie. Øvrige sykkelveier brøytes når det har falt 5 centimeter snø. Du kan lese mer om sykkelveibrøyting på Bymiljøetatens nettsider.

LES OGSÅ: Vi kårer Årets ildsjel 2016 – nominer kandidater nå! Premien er 10.000 kroner og en konsert

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse