ANNONSE
Annonse

Mote:

Beredt på norsk design

DETALJRIKDOM: Sir Baumann Semb i Morami designer klassiske og elegante plagg med unike detaljer, som denne kjolen med blondebånd hentet fra Paris. (FOTO: Carl Martin Nordby)

Noen av vårens fineste klesnyheter er norske.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

— Vår- og sommerkolleksjonen er inspirert av min farmor, fra den gangen hun var en av vestkantens fineste fruer på 1950-tallet, sier designeren bak merket Morami, Siri Baumann Semb.

Hun er én av etter hvert ganske mange norske designere som i disse dager lanserer sine vår- og sommerkolleksjoner.

— Det har skjedd en voldsom utvikling innen norsk design bare de siste årene. Selv startet jeg sommeren 2007 og har hatt to kolleksjoner i året siden, forteller hun.

— Denne kolleksjonen har kjoler i friske chiffoner, i noen plagg kombinert med litt grovere stoffer. Buksedressen er fortsatt aktuell, og jeg har jakker i asymmetrisk snitt, sier hun, og trekker det ene sommerplagget etter det andre fram fra bakrommet.

Inspirasjon

Baumann Semb i Morami har som navnet tilsier hentet inspirasjon fra morens syskrin og håndarbeidskunnskaper. Inspirasjonen til andre norske designeres vår- og sommerkolleksjoner er hentet fra et bredt spekter av steder.

Designerne som bare kalles seg Pikene, skriver på sin hjemmeside at de som mange kunstnere har hentet inspirasjon fra Skagen, med en palett bestående av sarte pasteller i avstemte klanger.

Elton & Jacobsen har kalt sin vår-/sommerkolleksjon «Scandinavian Maximalism», og har hentet inspirasjon fra sine favorittfilmer, deriblant manga-filmen «Ghost in the Shell» med sine elektriske, mørke, glødende og drømmende farger.

Fam Irvolls nye kolleksjon er inspirert av «gay sailor»-temaet, og viser en variert kolleksjon for både ham og henne.

Mens Nina Skarra har hentet inspirasjon fra balletten «Svanesjøen», og tilbyr en kolleksjon med feminine silhuetter, klassiske snitt og et sart uttrykk.

Samleside

1. februar lanserte Steven Stieng nettsiden Storelocator.no for å gjøre det lettere å finne fram blant norske designere.

— Mange søker etter norske designere på nettet, men har problemer med å finne ut hvor klærne selges. Det skal den nye siden gi oversikt over, sier han.

Stieng har allerede drevet siden Norwegianfashion.no et par år, som gir informasjon om det som skjer i moteindustrien.

— Da jeg startet Norwegianfashion.no i 2008 var norsk moteindustri på vei opp. Så kom finanskrisen, men moteindustrien ser nå ut til å ha tatt seg opp igjen.

En sommer er over

Baumann Semb i Morami har nå satset på å øke volumet og gjøre produksjonen mer kostnadseffektiv.

— Inntil nylig har det meste av produksjonen skjedd på bakrommet, noe som er veldig tidkrevende. For å få det mer kostnadseffektivt blir de fleste av klærne nå sydd i utlandet. Målet er å få Morami ut i hele Norge, og neste år også i Danmark, Sverige og Finland, sier hun.

For henne er årets sommer allerede forbi.

— Jeg har akkurat begynt å hente inspirasjon til sommerkolleksjonen for 2011.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse