Besøkshjem med positiv energi

- Å være besøkshjem er et overskuddsprosjekt, sier Monica, med lille Oliver (2,5) på armen. Kristin Tufte Haga

Monica og Ola Sørlie og Oliver (2 1/2 år) er besøkshjem for to "halvstore" gutter en helg i måneden. - Den helgen gir mye positiv energi, sier familien.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.11.2007 kl 11:05

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Oliver (2,5), Monica og Ola Sørlie trives med å være besøkshjem for to "halvstore" gutter. - Det gir mye positiv energi, sier familien. foto: Kristin Tufte Haga

Kjelsås:Famlien Oliver (2,5), Monica og Ola Sørlie fra Kjelsås er besøkshjem for to "halvstore" gutter en gang i måneden. I snart ett år har gutta kommet på besøk fra fredag til søndag.

- Vi ønsket å bidra til noen som trenger oss. Å være besøkshjem er et overskuddsprosjekt, men likevel gir helgene med gutta masse energi tilbake, sier Monica og Ola.

Den koselige familien på tre hadde ingen erfaring med å være besøkshjem fra før, da de tok kontakt med bydelens barneverntjeneste.

- Man lurer jo på om man egentlig passer som besøkshjemfamilie, og hva som kreves for å bli det. Vi er en helt vanlig familie, og det tror jeg er et greit utgangspunkt, forteller Monica.

- Men det som kanskje er en fordel for de som vurderer å bli besøkshjem, er at det er noen års aldersforskjell mellom egne barn og besøkshjembarna. Oliver er flere år yngre enn "storebrødrene", og da blir det nok mindre kamp om oppmerksomhet - i hvert fall fra minstemann.

Sprer glede

Og når de store gutta først er på besøk, storkoser Oliver seg.

- Sammen sprer ungene så mye glede, og det er litt trist når de eldste reiser hjem igjen på søndagen, sier Monica og Ola, som legger en plan den helgen familien vokser fra tre til fem.

- Den helgen vi er alle sammen, så prioriterer vi barna 100 prosent. Vi setter opp en helgeplan over forskjellige aktiviteter. Det kan være alt fra besøk hos en glassblåser til fotball på Langsetløkka. Ganske morsomt egentlig å planlegge en hel helg, til bare kos.

- Ta initiativ

Familien på Kjelsås har ingen planer om å slutte med å være besøkshjem for "storebrødrene" til Oliver.

- Vi gir, men gutta gir så mye tilbake. Klart du blir glad i ungene. Kanskje noen vet om barn, eller kjenner til familier, hvor barna kanskje ikke har en helt lett hverdag. Har man noe overskudd å ta av, så kan man bidra ved selv å ta initiativet overfor barnevernstjenesten til å være besøkshjem for ungene. Det trenger sikkert ikke å være fast en hel helg, men kanskje en dag imellom, sier Monica og Ola.

Trenger flere besøkshjem

Barnevernkonsulent i Nordre Aker bydel, Espen Søreng, forteller at bydelen trenger flere besøkshjem.

- Flesteparten av besøkshjem-familiene tar i mot besøksbarn hver andre, tredje eller hver fjerde helg. Noen har en ukedag i tillegg, og noen er også besøkshjem i ferier. Det er heller ikke nødvendig med full aktivitetsplan de helgene barna er på besøk. Vanlige, rolige familiehelger er også bra, sier Søreng.

Alder viktig

Han forteller at det er viktig at alder på egne barn passer med besøksbarna.

- Det er ikke alltid like greit med egne barn på samme alder - eller yngre. Men man trenger ikke ha egne barn for å bli besøkshjem. Likevel, det er greit med litt erfaring. Selv om tid og overskudd er det viktigste, sier Søreng.

Flere varianter

Det er flere varianter av besøkshjem.

- Mange er par, men noen besøkshjemforeldre er enslige. Også besteforeldre fra før fungerer som besøkshjem, forteller Søreng.

Det kreves også politiattest for å bli besøkshjem, og det blir gitt godtgjørelse og en viss utgiftsdekning for besøksbarna.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse