Best i klassen

 

Fujifilm tar ledelsen i ultrazoomklassen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.10.2008 kl 12:15

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
AKAM.NO S100fs er forbedret på flere områder i forhold til forgjengeren. Nytt er blant annet lengre zoomområde og bildestabilisator.

Les også testen: Lover mye - kunne levert litt mer

Fujifilm har også utviklet en ny og større sensor, men dessverre er antall megapiksler også øket. Vi sier dessverre fordi uendret oppløsning og ennå bedre egenskaper ved høy ISO ville vært nyttigere for de fleste.

ISO er justerbar fra 100 til 10000, men vi anbefaler på ingen måte å bruke de aller høyeste verdiene.

Les mer på Akam.no

Fysisk

Stort zoomområde, fokusring og den største sensoren som finnes i en ultrazoom betyr også at S100fs er et kamera som kanskje blir i største laget for en del potensielle kjøpere.

Kamerahuset er faktisk større enn enkelte speilreflekser til tross for at speilet ”mangler” og sensoren er mindre, og S100fs veier over en kilo klar til bruk.

Bortsett fra vekt og volum er det lite å klage på. Ergonomi og byggekvalitet er meget bra mens LCD-skjermen får plusspoeng fordi den er vridbar, mens størrelse og egenskaper i sterkt lys er middels.

Batterikapasisteten på 250 bilder er ikke direkte dårlig, men lavere enn vanlig i denne klassen.

Les mer om fysikk og optikk her

I bruk

S100fs har alt man kan ønske seg av både automatikk og manuelle overstyringsmuligheter, og det er som forventet for denne typen kamera. Størrelsen bidrar til at det er god plass til knapper og kontrollhjul, og zoomringen på objektevet fungerte veldig bra.

Responsen var bra på de fleste områder og imponerte spesielt med en av de raskeste bilde-til-bilde-tidene for JPG-bilder vi har sett i denne klassen, og RAW-funkjonen var helt i særklasse.

Fokushastighet var mer gjennomsnittelig, men også godkjent. Speilreflekser er imidlertid fortsatt raskere, spesielt på seriebildefunksjoner. Skal vi kritisere noe må det være menysystemet hvor for eksempel RAW-funkjsonen er dumt plassert.

Les mer om brukervennlighet her

Bildekvalitet

Bildekvaliteten er en av S100fs sterke sider når vi sammenligner med andre ultrazoommodeller. Oppløsningen var bra, fargegjengivelsen var bra og S100fs utmerket seg spesielt med bedre bildekvalitet enn konkurrerende modeller ved bruk av høy ISO.

Det er dessverre et stykke igjen til speilreflekser som er enda bedre på det området. S100fs har en egen funksjon som gir utvidet dynamisk område. Den koster litt i form av mere bildestøy, men er svært nyttig i situasjoner hvor faren for utbrente høylys er stor.

Svakheten til S100fs er først og fremst feilbrytning som vi så på alt for mange bilder.

http://www.akam.no/artikler/fujifilm_finepix_s100fs/53429/4" target="_new">Les mer om bildekvalitet her

Konklusjon

S100fs koster (og veier) dobbelt så mye som mange andre ultrazoomer og spørsmålet blir da om det er verdt den ekstra kostnaden. Rask operasjon og god ergonomi er gode argumenter, men forskjellen til de beste konkurrentene er ikke enormt stor

Les også testen: Raskt og brukervennlig

Det finnes ultrazoomer som er bedre enn S100fs på enkelte områder, men S100fs er i særklasse det mest komplette og avanserte kameraet i denne klassen. S100fs får en soleklar Akam anbefaler utmerkelse, men samtidig må vi presisere at pris, størrelse og ikke minst konkurransen fra speilreflekser gjør at dette ikke er et kamera for alle

LES HELE TESTEN PÅ AKAM.NO

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse