Bever lagde bomvei

Hit, men ikke lenger. Beveren gjorde fremkommeligheten vanskelig i morges. FOTO: GEIR SVENDSEN

Har du tips til saken?  Send tips!

– Det er ikke alle som opplever dette på vei til jobb i Oslo!

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.09.2016 kl 09:47

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

MARIDALEN: Slik så det ut rett nedenfor «Gata» i Maridalen onsdag morgen. Gata ligger ved bussholdeplassen der Sandermosveien kommer ned på Maridalsveien.

– Min mann og jeg måtte snirkle oss forbi dette dette treet som lå over Maridalsveien i dag morges. Det var en bever som hadde jobbet iherdig i løpet av natten og morgentimene, forteller Nina Svendsen.

Se bildet større

Beveren har effektivt felt treet. FOTO: GEIR SVENDSEN

Om noen har fått ryddet opp etter beveren i løpet av dagen, vet vi ikke, men det er verdt å passe litt ekstra på om kan kommer i bil eller sykkel rundt en sving.

Nå er forresten Bymiljøetaten i gang med å telle syklister i Maridalen som forberedelse til veiskulder langs Maridalsveien.

Se bildet større

Den karakteristiske bevergnagingen etterlot liten tvil om hva som hadde hendt. FOTO: GEIR SVENDSEN

At beveren er aktiv i området er imidlertid ikke nytt. Her kan du se video av beveren som «slo følge» med Vibeke på joggetur langs Akerselva i fjor.

Har du fine, interessante eller morsomme bilder eller observasjoner av dyr eller dyreaktivitet i Nordre Aker? Send oss et tips på e-post!

Husker du da denne spesielle fuglen dukket opp på tennisbanen på Nordberg? Den viste seg vanskelig å fange, men brannvesenet visste råd!

Og beveren burde forresten kanskje ha tatt seg turen til denne populære badeplassen, som snart ikke har mer sol igjen på grunn av høye trær?

Økende bestand

I Store Norske Leksikon leser vi at beveren stort sett er aktiv om natten, og at den kan veie opptil 40 kg. Den kjennes på den flattrykte halen. De lever av bark, unge grener og vannplanter. Det mest eiendommelige ved beverens levesett er hyttene og dammene som de bygger av kvister, stammer, jord og stein.

I Europa forekommer beveren nå bare på spredte områder i Mellom-Europa, Russland og det sørlige Norge. I Sverige og Finland er den opprinnelig utryddet, men innplantninger har lagt grunnen til nye stammer.

Hovedområdet i Norge ligger mellom Skiensvassdraget og Lyngdalselva, med mindre stammer av utsatte dyr flere steder på Østlandet, Trøndelag og i Finnmark. Beverbestanden i Norge er økende, iføge snl.no.

LES OGSÅ: Vannlekkasje stengte veien onsdag morgen

Gata i Maridalen

Ved krysset mellom Sandermosveien og Maridalsveien lå det før en koselig liten husmannstue som het Gata, skriver Maridalens Venner.

Husmannsplassen ble revet på 1960-tallet, og visstnok ble den bygget på slutten av 1800-tallet.

– Den gang bodde det her en gammel kone som ble kalt «Mor Gata». I de senere år var Gata-stua bortleid til byfolk, står det videre.

Den gamle veien fra Nordmarka og Hadeland ble ofte kalt «Bygata» og kanskje det er derfra plassen har sitt navn. Mer sannsynlig er det at Gata er det samme som gutu, som betyr fegate eller krøttersti. Nå er det iallfall bare navnet igjen av Gata i Maridalen, ifølge Maridalens Venner.

LES OGSÅ: Korsvollelever må til ungdomsskolen på engebråten fordi Nordberg må redusere elevantallet

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse