ANNONSE
Annonse

Bevilger mer penger til skolene i Oslo

Kunnskapsminister Jan Tore Sanner, her fra et besøk på Engebråten skole tidligere i år. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Regjeringen tilfører Oslo betydelige midler, slik at lærernormen blir overoppfylt. En redning for skolene i Nordre Aker og Oslo vest mener Høyre.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 15.05.2018 kl 15:25

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

OSLO: Tirsdag presenterte finansminister Siv Jensen regjeringens reviderte nasjonalbudsjett.

Der går det frem at det settes av 200 millioner kroner ekstra til lærere, for å oppfylle KrFs lærernorm – på 1.-4 trinn skal det være én lærer per 16 elever, mens det på 5.-10. trinn skal være én lærer pr. 21 elever.

– Til sammen blir det satt av 700 millioner kroner til flere lærere fra høsten av, opplyser kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) til NTB.

Flere stillinger til Oslo

Regjeringen har med støtte fra KrF gitt Oslo 149 millioner «skolekroner» ekstra i 2018. Det innebærer at antall årsverk i Osloskolen kan økes med omlag 495 årsverk, mens minimumskravet for å oppfylle lærernormen er på 384 årsverk.

Det gleder Oslo Høyres skolepolitiske talsperson, Saida Begum.

– Dette er en veldig god dag for alle i Oslo. Nå får vi tidenes lærerløft i Oslo! Dette er spesielt gledelig for skolene i Ullern, Vestre Aker og Nordre Aker som har fått betydelige kutt i sine budsjetter av byrådet. Normen gjelder på skolenivå, og Oslo har fått betydelig midler utover de lærerstillingene vi manglet for å oppfylle lærernormens krav. Jeg er glad for at vi har en Oslovennlig regjering som redder skoleøkonomien i Oslo, sier Begum, som er Høyres fraksjonsleder i Kultur- og utdanningskomiteen på rådhuset.

Saida Begum, Oslo Høyre. Foto: OSLO KOMMUNE / STURLASON

Stor debatt

Byrådets ressursfordelingsmodell har skapt stor debatt, også i Nordre Aker Budstikke og Akerspostens spalter. Rektorer, lærere og foreldre i skolene i Oslo vest har vært svært kritiske til det de mener er en forfordeling til skoler i andre deler av byen, på bekostning av skoler i de vestlige bydeler. Det har også vært de borgerlige partienes standpunkt. Byrådet mener derimot at ressursfordelingsmodellen og skolebudsjettet styrker alle skoler i Oslo.

– For regjeringen og KrF er det viktig å sikre at skolen gir like muligheter for alle barn, uavhengig av foreldrenes inntekt, bakgrunn, og adresse. Nå er det viktig at byrådet følger opp disse øremerkede midlene og ansetter de lærerne som trengs i Osloskolen. Samtidig må ikke Ap, SV og MDG nå bruke disse midlene som påskudd for å kutte i kommunale bevilgninger, slik vi har sett at de tidligere har gjort med for eksempel den kommunale styrkingstimen og det kommunale lærlingtilskuddet, sier Begum.

Ekstraundervisning

Ett av ankepunktene mot ressursfordelingsmodellen fra kritikerne er at skolene i Oslo vest blir fratatt muligheten for ekstraundervisning til elever med tilpasningsvanskeligheter.

– Dette betyr mye for Osloskolen, som nå får ressurser som gjør at man i større grad kan tilpasse undervisningen etter barnas behov, sier Begum.

LES OGSÅ: Oslos skolebyråd mener regjeringen prøver seg på en frekkis: – Bevilger samme penger to ganger, sier Inga Marte Thorkildsen (SV)

Debatten om finansieringsmodellen av Osloskolen har gått friskt i Nordre Aker Budstikke. Her kan du lese flere av innleggene:

May-Brith Døssland (V): «Selv om en skole ligger på vestkanten, så betyr ikke det at skolen ikke har utfordringer»

Inga Marte Thorkildsen (SV): «Byrådet budsjetterer ikke i et øst og vest-skille»

May-Brith Døssland (V): «En ny lærerstilling veier ikke opp for nedskjæringen byrådet har gjort»

Therese Ustvedt, Abdullah Alsabeehg (Ap): «Finansiering av Kringsjå skole handler ikke om øst eller vest»

Ingeborg Briseid Kraft (V): «Det er ikke tvil om at skolefinansieringen handler om et øst og vest-skille»

Saida Begum og Per Morten Klette (H): «Arbeiderpartiet tåkelegger skolekutt»

Emil Mogstad (Ap): «Ressursfordelingsmodellen er god politikk for Oslo»

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse