Biler brenner oftest i øst

Se stor oversikt.

Fem biler brant i juli på Grorud. En person ble pågrepet for å ha brutt seg inn i og tent på bilene. FOTO: ARKIVFOTO: ØYSTEIN DAHL JOHANSEN

Hvert år brenner mellom 100 og 120 biler i Oslo. Til nå i år har 82 prosent av brannene skjedd øst for Akerselva.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.11.2012 kl 13:07

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Antall bilbranner i Oslo fordelt på politikrets og årsak. FOTO: ILLUSTRASJON: MAGNE MELLEM ENOKSEN

Se bildet større

Fem biler brant i juli på Grorud. En person ble pågrepet for å ha brutt seg inn i og tent på bilene. FOTO: Arkivfoto: Øystein Dahl Johansen

OSLO: - Vi er klar over forskjellen, men hva som er årsaken har vi ikke noen klar formening om. Det eneste vi vet er at kriminaliteten er forskjellig mellom sentrum og utkantstrøk. Personer som ønsker å begå kriminalitet vurdere ofte oppdagelsesrisikoen, det tror jeg gjelder for bilbranner også, sier Terje Bechmann Dahl som er leder fra brannavsnittet i Oslo.

Flere brannstiftere i Oslo

I årets ti første måneder har det vært 94 bilbranner i Oslo, hele 77 av dem har skjedd i politikretsene Manglerud, Stovner og Grønland. 38 av bilbrannene er påsatt, 26 har teknisk årsak og 30 har ukjent brannårsak.

Branner kan være påsatt av mange ulike årsaker, men kan for enkelhets skyld gjerne deles inn i noen hovedårsaker, i følge Dahl. 

- Det kan være forsikringssvindel, det kan være personer som ønsker å gjøre skade på annen persons eiendom for eksempel for å skjule spor etter andre kriminelle forhold eller som en ren hevnaksjon, eller det kan være personer med atypiske personlighetsforstyrrelser som får utløp for sin aggresjon eller frustrasjon ved å tenne på ting. Slike brannstiftere er det flere av i Oslo, sier Dahl.

LES OGSÅ:

- Det brenner i bilen din!

To nye bilbranner

Tre nye bilbranner og røykesugen gutt gikk berserk på dør

Generelt begynner ikke moderne biler å brenne så lett. Noen er relatert til forsikringssvindel

 

Tunge å etterforske

Antallet bilbranner til nå i år ligger på normalen, selv om medieskriverier kanskje gir et annet bilde.

Hver fjerde brann, også bilbrann, er statistisk sett påsatt. For politiet er branner krevende å etterforske.

- Bilbranner er særdeles krevende med grundige kriminaltekniske undersøkelser av brannstedet. Det må også gjøres en bilmekanisk undersøkelse for å utelukke at det ligger noe elektrisk eller mekanisk feil bak brannen. I tillegg må en grundig taktisk etterforskning gjennomføres med flere avhør, sier Dahl.

LES OGSÅ: Bare skjelettene av tre biler står igjen

Oppklaringsprosenten for bilbranner er lav.

Det har en klar sammenheng med politiets prioriteringer.

- Det er ikke så mange bilbranner vi klarer å oppklare. Det har med prioriteringer å gjøre. Vi har i tråd med Politimesterens målsetning om å jobbe for en trygg hovedstad, valgt å fokusere innsatsen mot påsatte branner, med hovedvekt på branner som utgjør en fare for liv og helse og store materielle skader.

- For hver enkelt bilbrann uten så stor spredningsfare har vi dessverre ikke mulighet til gi hundre prosent, men vi ønsker å bli bedre, sier Terje Bechmann Dahl.

Mange prøver seg

Finansnæringens fellesorganisasjon (FNO) melder om ni prosent økning i bilbranner fra 2010 til 2011.

- Generelt begynner ikke moderne biler å brenne så lett. Elektrisk årsak kan likevel forekomme, men noe er også relatert til forsikringssvindel, sier  Leif Osland som er kommunikasjonsdirektør i Finansnæringens fellesorganisasjon.

Ser man antallet bilbranner i et litt lengre perspektiv har det fra 2004 til 2011 vært en økning i antallet meldte branner på hele 78  prosent. I 2011 ble det meldt 3.890 bilbranner og utbetalt 207 millioner kroner fra forsikringsselskaper. I og med at årsaken til bilbranner ofte er vanskelig å finne bruker bransjen mye ressurser på dette. Mellom 40 og 50 prosent av svindelsakene som blir avslørt er bilrelaterte.

- Det er rundt 60 dyktige utredere i selskapene, noen av dem er eksperter på nettopp bilbrann, så det er en risikosport å prøve seg på svindel.

Selskapene har stor oppmerksomhet rundt bilbranner, så de som står bak bør passe seg. De risikerer både politianmeldelse og forsikringsnekt, sier Osland. 

Vis Bilbranner i Oslo i et større kart

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse