Biler brenner oftest i øst

Se stor oversikt.

Fem biler brant i juli på Grorud. En person ble pågrepet for å ha brutt seg inn i og tent på bilene. Foto: ARKIVFOTO: ØYSTEIN DAHL JOHANSEN

Hvert år brenner mellom 100 og 120 biler i Oslo. Til nå i år har 82 prosent av brannene skjedd øst for Akerselva.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 23.11.2012 kl 13:07

OSLO: - Vi er klar over forskjellen, men hva som er årsaken har vi ikke noen klar formening om. Det eneste vi vet er at kriminaliteten er forskjellig mellom sentrum og utkantstrøk. Personer som ønsker å begå kriminalitet vurdere ofte oppdagelsesrisikoen, det tror jeg gjelder for bilbranner også, sier Terje Bechmann Dahl som er leder fra brannavsnittet i Oslo.

Flere brannstiftere i Oslo

I årets ti første måneder har det vært 94 bilbranner i Oslo, hele 77 av dem har skjedd i politikretsene Manglerud, Stovner og Grønland. 38 av bilbrannene er påsatt, 26 har teknisk årsak og 30 har ukjent brannårsak.

Branner kan være påsatt av mange ulike årsaker, men kan for enkelhets skyld gjerne deles inn i noen hovedårsaker, i følge Dahl. 

- Det kan være forsikringssvindel, det kan være personer som ønsker å gjøre skade på annen persons eiendom for eksempel for å skjule spor etter andre kriminelle forhold eller som en ren hevnaksjon, eller det kan være personer med atypiske personlighetsforstyrrelser som får utløp for sin aggresjon eller frustrasjon ved å tenne på ting. Slike brannstiftere er det flere av i Oslo, sier Dahl.

LES OGSÅ:

- Det brenner i bilen din!

To nye bilbranner

Tre nye bilbranner og røykesugen gutt gikk berserk på dør

Generelt begynner ikke moderne biler å brenne så lett. Noen er relatert til forsikringssvindel

 

Tunge å etterforske

Antallet bilbranner til nå i år ligger på normalen, selv om medieskriverier kanskje gir et annet bilde.

Hver fjerde brann, også bilbrann, er statistisk sett påsatt. For politiet er branner krevende å etterforske.

- Bilbranner er særdeles krevende med grundige kriminaltekniske undersøkelser av brannstedet. Det må også gjøres en bilmekanisk undersøkelse for å utelukke at det ligger noe elektrisk eller mekanisk feil bak brannen. I tillegg må en grundig taktisk etterforskning gjennomføres med flere avhør, sier Dahl.

LES OGSÅ: Bare skjelettene av tre biler står igjen

Oppklaringsprosenten for bilbranner er lav.

Det har en klar sammenheng med politiets prioriteringer.

- Det er ikke så mange bilbranner vi klarer å oppklare. Det har med prioriteringer å gjøre. Vi har i tråd med Politimesterens målsetning om å jobbe for en trygg hovedstad, valgt å fokusere innsatsen mot påsatte branner, med hovedvekt på branner som utgjør en fare for liv og helse og store materielle skader.

- For hver enkelt bilbrann uten så stor spredningsfare har vi dessverre ikke mulighet til gi hundre prosent, men vi ønsker å bli bedre, sier Terje Bechmann Dahl.

Mange prøver seg

Finansnæringens fellesorganisasjon (FNO) melder om ni prosent økning i bilbranner fra 2010 til 2011.

- Generelt begynner ikke moderne biler å brenne så lett. Elektrisk årsak kan likevel forekomme, men noe er også relatert til forsikringssvindel, sier  Leif Osland som er kommunikasjonsdirektør i Finansnæringens fellesorganisasjon.

Ser man antallet bilbranner i et litt lengre perspektiv har det fra 2004 til 2011 vært en økning i antallet meldte branner på hele 78  prosent. I 2011 ble det meldt 3.890 bilbranner og utbetalt 207 millioner kroner fra forsikringsselskaper. I og med at årsaken til bilbranner ofte er vanskelig å finne bruker bransjen mye ressurser på dette. Mellom 40 og 50 prosent av svindelsakene som blir avslørt er bilrelaterte.

- Det er rundt 60 dyktige utredere i selskapene, noen av dem er eksperter på nettopp bilbrann, så det er en risikosport å prøve seg på svindel.

Selskapene har stor oppmerksomhet rundt bilbranner, så de som står bak bør passe seg. De risikerer både politianmeldelse og forsikringsnekt, sier Osland. 

Vis Bilbranner i Oslo i et større kart

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon