ANNONSE
Annonse

Blæh, så sunt!

OMEGA: En del av markedsføringen av Omega 3 ligger langt utenfor det akseptable.

Skal vi ta tradisjonell torskelevertran, kapsler med krill, eller hva med en sel- og olivenoljemiks?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Omsetningen av Omega-3-produkter har eksplodert, og utvalget likeså.

– Veldig mange har kastet seg på denne bølgen. Rundt 15 av produsentene tilknyttet Bransjerådet for Naturmidler, selger omega-3. Minst like mange produsenter finnes utenfor foreningen, sier Turid Backer, daglig leder i Bransjerådet for naturmidler.

Hun forteller at en del av markedsføringen, spesielt i tilknytning til internett- og postordresalg, ligger langt utenfor det akseptable.

- Det siste halvåret har etikkrådet vårt rapportert flere saker om ulovlig omega 3-markedsføring. Et eksempel er "forhindrer hjerteinfarkt". Derimot har vi lov til å

si "godt for hjertet".

Bransjerådets tall viser at nordmenn i fjor brukte 285 millioner kroner på omega 3-produkter, og 229 millioner kroner på tran. Mens transalget har vært ganske stabilt siden 2003, har omega 3-salget økt med nesten 130 millioner kroner.

I de kommende årene vil verdensmarkedet for omega-3 og tran - som kosttilskudd, matingrediens og legemiddel - vokse med 10-15 prosent årlig, ifølge en rapport fra stiftelsen Rubin.

Valgets kval

Tran er torskeleverolje, som inneholder både omega-3-fettsyrer og A- og D-vitaminer. De andre omega-3-produktene er marine oljer utvunnet av selve kjøttet (fra fisk eller sel), som i utgangspunktet ikke inneholder A- og D-vitamin.

Men de blandes ofte med vitaminer og andre stoffer som skal være helsegunstige. For forbrukeren er det ikke lett å velge, og valget kompliseres når markedsføringen går over stokk og stein.

For eksempel har den store produsenten Möllers lansert Blåbærtran som ikke inneholder en eneste ekte blåbær-antioksidant, bare smaksaroma fra blåbær.

Et annet eksempel er de to norske forskerne som uttalte seg med professoral tyngde i en rekke avisartikler om seloljens påståtte fortreffelighet framfor andre fiskeoljer, og som samtidig lanserte sitt eget kommersielle selolje-produkt.

Trantips

- Ta tran. Det er viktig for helsa. Det er for lite av både omega-3-fettsyrer og D-vitamin i det norske kostholdet. Akurat hvilket tranprodukt du velger, er mindre viktig. Men sørg for at det kommer fra en seriøs produsent. På postordre fra langvekkistan kan du få mye rart, sier ernæringsprofessor Christian A. Drevon.

Han mener at det ikke finnes vitenskapelig grunnlag for å hevde at sel, fisk eller krill er "best". All marin olje som selges som kosttilskudd av godkjente leverandører i Norge, må uansett være renset for miljøgifter i flere trinn.

Og alle oljetypene kan selges i en mer eller mindre høykonsentrert form. Mengden av de viktige omega-3-fettsyrene EPA og DHA står i varedeklarasjonen.

Anbefalt inntak er 1-2 gram daglig, noe som også vil dekkes av tre ukentlige fiskemåltider.

- Fokuser på disse viktige fettsyrene. Ikke bli for opphengt i miljøgifter som dioksiner og PCB. Når det gjelder de store folkesykdommene i Norge, er det uansett mange som dør på grunn av feilinntak av næringsmidler. Og nesten ingen som dør på grunn av miljøgifter, sier Drevon.

Som forbrukertips nevner han at flytende tran er betydelig rimeligere enn kapsler.

Grenser for gift

Norske produsenter av tran og omega-3 skal være godkjent av Mattilsynet, som i tillegg tar rundt ti stikkprøver årlig.

Mattilsynet vurderer ikke omega3-innholdet eller kvaliteten generelt, men om produktene er innenfor gitte grenseverdier for miljøgifter.

- Per i dag finnes det grenseverdier for dioksin og dioksinlignende PCB. Det vurderes i EU om man også bør ha en grenseverdi for PCB7, men foreløpig har vi ikke det, forteller Mette Kristin Lorentzen, seniorrådgiver i Mattilsynet.

Både grenseverdier for miljøgifter, og anbefalinger i tilknytning til næringsstoffer, er i stadig endring.

- For noen år siden fant man ut at et høyt innhold av A-vitaminer kunne øke risikoen for beinskjørhet. Derfor ble A-vitamininnholdet i tran nylig redusert. Forskningen gjør stadig slike fremskritt som kan føre til endrede anbefalinger og retningslinjer, sier Elling Bere, førsteamanuensis i folkehelsevitenskap ved Universitetet i Agder.

- Derfor er variasjon og moderasjon alltid et godt råd ved inntak av matvarer og kosttilskudd. Selv gir jeg datteren min tran omtrent annenhver dag.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.