Blandebatteriet kan være en felle

Hvis du skal være sikker på at blandebatteriet ditt er trygt, se etter dokumentasjon. FOTO: Foto: SINTEF Byggforsk

Det kan være fristende å la seg rive med av trender eller gode tilbud. Men kjøper du sanitærprodukter som ikke har tilfredsstillende dokumentasjon, må du regne med at de ikke kan brukes, melder SINTEF.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
OSLO: Hvert år oppstår rundt 70.000 vannskader i Norge. Mange av disse kunne vært unngått om produktene var dokumentert. Dokumenterte produkter er kvalitetssikret og kontrollert for å tåle alle typer belastninger de utsettes for i en bolig.

– Normalt vil også rørleggeren nekte å installere produkter som ikke er godkjent, og kjøperen føler seg lurt, sier forskningsleder ved SINTEF Byggforsk, Lars-Erik Fiskum, som nesten daglig blir oppringt av fortvilte forbrukere som sitter igjen med dyre, ubrukelige sanitærprodukter.

Krever dokumentasjon

Teknisk forskrift til Plan- og bygningsloven (TEK) stiller krav til dokumentasjon av byggevarer. Dokumentasjonskravet gjelder alle byggprodukter, herunder sanitærprodukter. I Norge er blant annet SINTEF Byggforsk ved SINTEF Certification utpekt av myndighetene som teknisk kontrollorgan for å utstede produktdokumentasjon.

Norske Rørleggerbedrifters Landsforening anbefaler sine medlemsbedrifter kun å benytte produkter sertifisert av SINTEF Certification. Et sertifikat eller en teknisk godkjenning herfra tilfredsstiller myndighetenes krav og bekrefter at produktet er underlagt overvåkende produksjonskontroll.

– Den enkleste måten å sjekke om et produkt er godkjent på er å gå inn på sintefcertifica-tion.no, hvor du finner en liste over alle dokumenterte produkter i Norge, sier Fiskum.

Kan kreve fjerning

Dersom et byggprodukt har mangelfull dokumentasjon, kan kommunen eller Statens bygningstekniske etat (BE) pålegge å fjerne produktet fra byggverket, noe som kan bli kostbart.

Ved en eventuell vannskade forårsaket av et sanitærprodukt uten dokumentasjon kan også forsikringsselskapet gå til regress mot leverandør, produsent eller rørlegger som har montert produktet.

LES OGSÅ: 1,1 million over takst

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse