Ble forbikjørt av trailer på E6 – ruta eksploderte

Bakruta knuste, mens Nina kjørte på motorveien. FOTO: PRIVAT

Med to hunder i bilen opplevde Nina marerittet på E6 tirsdag. – Dessverre kan dette skje den beste, sier forsikringsselskapet If. Dette gjør du om uhellet er ute.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.12.2016 kl 16:02

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

KJELSÅS/GARDERMOEN: Kjelsås-kvinnen Nina var på vei mot Gardermoen tirsdag, med sine to hunder i bilen. Den ene helt bak i bilen, den andre i et bur i baksetet.

– Jeg lå i høyrefilen. Så kjører en stor trailer forbi meg, og pang så eksploderer bakruta, forteller Nina, som ikke ønsker etternavnet i avisen.

Det var ruta i den ene bakdøra som gikk i tusen knas.

Skrekkslagen

– Jeg ble jo helt skrekkslagen. Jeg kunne jo ikke bråbremse på grunn av trafikken bak meg igjen, så måtte bare prøve å roe meg ned til jeg kom til et egnet sted hvor jeg kunne stoppe, sier hun.

Hundene og Nina kom heldigvis fra hendelsen uten skader.

Se bildet større

Den ene hunden satt i hundebur der vinduet knuste. FOTO: PRIVAT

– Men jeg ble jo veldig bekymret for den yngste, som satt i bur ved det vinduet som eksploderte. Det ble jo glasskår overalt. Men det ser ut til å ha gått bra både psykisk og fysisk med begge hundene, forteller Nina videre.

Hun har meldt inn hendelsen til politiet på Romerike.

– Hvordan dette kan ha skjedd aner jeg ikke. Det kan jo være noe som har løsnet fra traileren og truffet min bilrute. Traileren fikk vel ikke med seg hva som skjedde, den kjørte bare videre.

Været har skylden

– Dette er jeg 95 prosent sikker på at er en steinsprutskade, sier Sigmund Clementz, kommunikasjonsrådgiver i forsikringsselskapet If.

– Steinsprut er en veldig vanlig skade. Ut fra det du forteller har jeg liten tro på at ruta eksploderte som følge av trykk fra bilen som passerte, sier Clementz.

Se bildet større

Sigmund Clementz i If Skadeforsikring. FOTO: IF

Han mener ruta trolig har blitt punktert av et lite objekt, en stein eller liknende, som har blitt virvlet opp og truffet Ninas bil i stor hastighet.

– Rundt om på norske veier skjer det flere hundre slike steinsprutskader. De forekommer helst i overgangen mellom vinter og vår, når veiene har blitt strødd. I år hadde vi vintervær tidlig i høst, men som ga seg igjen, sier Clementz.

Det er likevel uvanlig at hele ruta knuser.

LES OGSÅ: Torstein fortviler: – Asfaltsølet ødelegger bilen min!

Vanskelig å gardere seg mot

Grus og støv trekkes opp i veien, og blir virvlet opp av kjøretøyer. Steinsprutskader er spesielt vanlig på store veier med høy hastighet.

– Det er dessverre veldig vanskelig å gardere seg mot steinsprutskader. Man kan passe på å holde ekstra avstand til kjøretøyet foran, men i dette tilfellet, på en tofeltsvei med forbikjøring, er det lite man kan gjøre for å gardere seg mot det, sier han.

Han mener steinsprutskader kan ramme den selv beste, og at ingen kan klandres når skaden er skjedd.

Skvettlapper, som bilene var utstyrt med på 80- og 90-tallet, sparte mange for steinsprutskader.

– Men det er knapt noen moderne biler som har skvettlapper lenger, sier Clementz.

Dekkes av kasko

Den gode nyheten til bilister som opplever steinsprutskader er imidlertid at reparasjonen dekkes av kaskodelen av bilforsikringen. Da er det bare å oppsøke et bilverksted som reklamerer for at de gjør dette gratis.

Se bildet større

Små steinsprutskader kan enkelt repareres hos et bilverksted, og forlenger rutas levetid. Slike reparasjoner dekkes av kaskodelen av forsikringen. FOTO: IF/ILLUSTASJONSFOTO/CREATIVE COMMONS

– Da er det forsikringsseslapet som tar regningen. Grunnen til det er fordi moderne teknologi, der små skader fylles igjen, gjør at ruta blir omtrent like god som før skaden, uten at den må skiftes ut. Det forlenger rutas levetid, sier Clementz.

Får man steinsprutskader bør steinsprutverksted oppsøkes så raskt som mulig. Helst den samme eller påfølgende dag, ifølge Clementz.

– Små vibrasjoner, som ved kjøring, kan gjøre skaden større. Vi anbefaler at du med det samme dekker over skaden med klar tape på innsiden og utsiden av ruta, inntil du kommer til verkstedet.

Har veihjelp inkludert

Clemenzt i If minner om at de fleste i tillegg til reparasjon av steinsprutskader også har veihjelp inkudert i bilforsikringen sin.

– Mange er ikke klar over det. Får du for eksempel flatt batteri nå om vinteren, eller av andre årsaker ikke kan kjøre videre, kan du ringe forsikringsselskapet og få veihjelp. Egenandelen pleier å ligge på 500 kroner for de fleste selskapene, sier han.

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse